0
Ни искът за "социално приемливи" условия в приватизацията на тютюневия производител "Булгартабак" може да доведе до провал на сделката, пише в актуалния си преглед на състоянието на бизнес средата в България анализаторският екип на британското сп. "Икономист" - "Икономист интелиджънс юнит", цитиран днес от "Дневник". Според експертите условията за бизнес в страната са далеч от най-доброто си състояние, въпреки че трябва да бъде отбелязан напредъкът в законодателството, митническата реформа и данъчната политика. Темповете на растеж на българската икономика остават недостатъчни, за да бъде усетена някаква промяна във все още високите нива на безработица, смятат от "Икономист интелиджънс юнит".

Вестникът продължава темата за тютюна и цитира председателя на Националния браншови съюз на тютюнопроизводителите Юлиян Кенански, според когото тютюнопроизводителите са заплашени с масови фалити заради влизането в сила на нов правилник за окачествяване на стоката при изкупуването. Прилагат се качествени изисквания, надвишаващи европейските критерии, обясни също Веселин Тодоров, зам.-председател на съюза. Този документ не е написан от хора в бранша и има за цел да ликвидира българското производство, смята Кенански. Според него въвеждането на новите стандарти трябва да стане поетапно до приемането ни в Европейския съюз. Правилникът трябваше да влезе в сила миналата година, но тогава земеделският министър Мехмед Дикме го отложи с една година, защото производителите бяха сключили договори по старите стандарти.

Русия и Украйна се споразумяха за разделянето на бившите съветски имоти в седем от общо 36 държави, пише още "Дневник", като цитира руското бизнес издание "Ведомости". Спогодбата е постигната в първия кръг от преговорите за преразпределяне на чуждестранната собственост на бившия Съветския съюз. Втората фаза от разговорите е насрочена за края на октомври. Тя обаче няма да е е последната, съобщили участници в преговорите. Споразумението предвижда предаването на десет руски обекта в украински ръце. Общият брой на спорните имоти е между 30 и 40, цитира "Интерфакс" първия заместник-министър на външните работи на Русия Валерий Лощинин. Руското министерство на държавната собственост твърди, че руските имоти в чужбина са 3645. Те се намират в 120 държави. В България Москва претендира за 49% от софийската цигарена фабрика и централните кантори на "Булгартабак" в София, Пловдив, Хасково, Кърджали, за недвижими имоти в Дупница, Пловдив, Хасково, Кърджали, Карлово, Казанлък, Шумен, Варна и Бургас. Става въпрос за сгради, съоръжения, банкови сметки и акредитиви. Пълният списък на спорните имоти не е публичен. Сред тях са известни монументални сгради в центъра на София - на Централния държавен архив, на Консерваторията и на ДЗИ. Украйна пък има претенции за сградата на "Топенерджи", оценявана за 10-15 млн. лв.

Жалба от Гражданско обединение Плевен срещу изпълнителните директори на Нова Плама Петя Йорданова и Росен Софрониев ще бъде внесена в районната прокуратура, съобщава днес "Пари", като се позовава на председателя на обединението Огнян Петков. Настоява се прокуратурата да провери дали след 1999 г. в дружество "Нова Плама" е имало приходи и защо не са изплащани старите задължения към бившите работници на фирмата. Приходите, за които говорят от обединението, са за междинния период от 8 юли 1999 г. до 20 април 2000 г. и не се отнасят за плащания по стари задължения, защото по това време оздравителният план още не е влязъл в сила, заяви изпълнителният директор на Нова Плама Петя Йорданова. Тя обясни, че съдът е одобрил оздравителния план едва на 20 април 2000 г. По думите й през това време в рафинерията са преработени около 20-21 карга с петрол. За този период са плащани както заплати към работниците, така и акцизи и данъци към държавата, и са реализирани приходи.

С купуването на българската банка "Биохим" в края на юли бе достигнат планираният инвестиционен таван за Източна Европа. Това е заявил Герхард Ранда, председател на управителния съвет на "Банк Аустриа-Кредитанщалт груп", цитиран от белградския ежедневник "Политика". По същия начин реагира и австрийската група "Райфайзен-Централбанк". В началото на лятото, след закупуването на словенската "Крекова Банк", шефовете на "Райфайзен" обясниха, че в обозримо бъдеще не планират по-нататъшна експанзия в тази част на континента, докато не консолидират сегашните си финансови възможности. В лобитата на големите европейски банки, ангажирани с Източна Европа, се чуват мнения, че мениджърите на двете банки са се обединили около становището, че конкуренцията е несъразмерна с доходите и разходите са по-големи, отколкото сегашните печалби позволяват. Като резултат от преразходите вече се е стигнало до изтегляне на западните банки от източноевропейските пазари. Най-напред "Байерише Ферайнцбанк" напусна Хърватска. В Унгария е регистрирано масово изтегляне на финансови институции. Холандската "ИНГ банк" "хвърли пешкира" в унгарския ринг, същото веднага направи и елзаската "Сосиете Женерал", припомня "Пари".

Вестникът цитира също така и изявлението на зам.-председателя на КНСБ Пламен Димитров, че профсъюза не е съгласен със създаването на Национална агенция за приходите към Министерство на финансите, която да събира данъците, пенсионните и здравните осигуровки. Според него събирането на осигуровките чрез агенцията ще доведе до дестабилизирането на Националния осигурителен институт (НОИ) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Събирането на осигуровките чрез НОИ е най-ефективно и евтино, а и първият приоритет на МФ е събирането на данъците, обясни Димитров. Че няма да е ефективна събираемостта чрез новата структура, се доказвало от досегашната работа на Агенцията за държавни вземания. От дължими на осигурителната система и НЗОК 188 млн. лв. АДВ е събрала едва 13 млн. лв., заяви синдикалистът. Не било ясно и какво ще стане с изградените с 30 млн. USD заем от СБ персонален регистър и информационна система на НОИ.

Соченият за "баща на шоковата терапия" Лешек Балцерович пристигна за четвърти път в България, информира "Сега". Той се срещна вчера с вицепремиера Николай Василев и с членовете на съвета по валутна политика. Днес му предстоят срещи с екипа икономически съветници на президента Георги Първанов и с управителя на БНБ Светослав Гаврийски. Една от основните теми при срещите е да се сподели полският опит в преговорите за присъединяване към Европейския съюз. България ще разчита на съдействието на Полша като член на НАТО за вземането на решение за по-нататъшното разширяване на пакта.

Предизвестие за едномесечни съкращения връчи вчера ръководството на ОЦК Кърджали на 96 работници от фирмата, пише още вестникът. 48 от набелязаните за уволнение са от завода за цинк, който преди десетина дни преустанови работа заради липса на концентрат за преработка и заради дългове към доставчици. Тогава от фирмата обявиха, че спирането е по технически причини и ще се прави профилактика на съоръженията. За тази година това е второто масово съкращение на металурзи. 256 работници от ОЦК останаха без работа през март тази година, след като бе затворено като нерентабилно оловното производство.

"Безработицата у нас е доста висока и за мен като министър това не е добре. Но е добре за инвеститорите, които имат избор на евтина и квалифицирана работна ръка." Тези думи на вицепремиера Николай Василев, с които той се обърна към южнокорейски бизнесмени, търсещи партньори в България, цитира "Стандарт" днес. Представители на 19 корейски и 55 български фирми се събраха на бизнесфорум в София вчера. "Страната ни планира да въведе международни счетоводни стандарти. Ако инвестирате в България, ще ви е по-прозрачно отколкото в други страни, които имат странни национални счетоводни стандарти", обяснил още Василев на чуждите гости. После им разяснил, че България е малка страна като Корея, но има "стратегическа локация".

Заплатите в България са най-ниски в сравнение с възнагражденията, които взимат останалите страни кандидатки за Евросъюза, пише още "Стандарт". 113,54 долара е средната заплата у нас за 2001 г., докато в Полша получават месечно по 505,32 долара. Дори в Румъния взимат по-високи заплати - 136,9 долара на месец. Данните са от статистическия бюлетин "Цестат", където се сравняват икономиките на страните кандидатки. Според изданието най-високо е оценен трудът в Словения. Там средната заплата е 871,35 долара. За храна българинът дава 43,3% от доходите си. В останалите страни кандидатки за това отиват 20-38% от парите.

Търговци продават фалшиви пощенски марки в градовете по Южното Черноморие, предупредиха вчера от "Български пощи". Подправените стикери за писма са от изданието "Черноморски фарове" и са с номинални стойности 0,25 и 0,32 лв., допълва "Стандарт" Икономическа полиция и съответните отдели от държавната компания са взели мерки за изземване на нередовните марки. Оттам обещават до края на седмицата да открият фалшификаторите. Клиентите ни не могат да разпознаят редовните марки от подправените и се чудят, когато писмата им се връщат, обясниха служители на "Български пощи". Те съветват гражданите да купуват стикерите само от пощенските станции.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 5 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 9 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 10 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 11 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 11 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 12 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 12 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 13 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер