0
И е етиримата кандидат-купувачи за "Булгартабак холдинг" внесоха поисканите от Агенцията за приватизация уточнения по офертите си, съобщава днес "Дневник". Плик в агенцията подаде и представител на "Метатабак", който отказа да коментира дали това са подробности по офертата или официално съобщение за излизане от процедурата. От АП уточниха по-късно, че не са получавали писмо с отказ от участие.

Преди седмица консорциумът на Майкъл Чорни обяви, че ще се оттегли от конкурса, защото процедурата била фарс, и обвини правителството в корупция. Изгоненият от България бизнесмен лично обяви, че прекратява инвестициите си, докато трае мандатът на сегашната власт. Според някои от наблюдателите на сделката оставането на "Метатабак" в надпреварата е необходимо, за да може да се изпълни заканата за атакуване на сделката пред Върховния административен съд. Условие за това е недоволните да са страна по нея. Консорциумът трябваше да отговори на 20 допълнителни въпроса за офертата си.

Вестникът цитира още социалният министър Лидия Шулева, според която "синдикати и работодатели трябва да съгласуват помежду си промените в Кодекса на труда (КТ). Аз няма да се меся. Смятам обаче, че кодексът трябва да урежда само трудовите и осигурителните въпроси, а не както е сега - абсолютно всичко, което се разбира под жизнено равнище". Народното събрание вече прие на първо четене законопроекта за промени в кодекса, внесен от депутата от НДСВ Атанас Василев. Работодателските организации също са готови със свой проект. Досега обаче те и синдикатите не успяха да седнат заедно на масата за преговори. КНСБ се закани да не допусне промени в кодекса и дори отправи предупреждение към предприемачите "да имат предвид, че през последните 12 години никой не е успял да победи работниците си".

По-големите публични компании вече започнаха да назначават директори за връзки с инвеститорите, пише още "Дневник". Изискването беше наложено с приетите наскоро промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа, според които управителният орган на всяко публично дружество беше задължено да назначи на трудов договор директор за връзки с инвеститорите. Както всяко нововъведение, и това не бе осъществено веднага, но по-големите дружества започнаха да правят и тази стъпка в своето развитие.

Дългосрочната експортна стратегия на "Газпром" се планира сътрудничеството с прекупвачите на руски газ за Европа да бъде сведено до минимум до 2020 г. и да се даде възможност на петролните компании също да изнасят газ под контрола на "Газекспорт". Проект на документа е получен в руското издание "Ведомости", информира "Пари". Стратегията предвижда до 2015 г. една трета от руския газ за Западна Европа (30 млрд. куб. м от общо 89.1 млрд. куб. м) да се доставя от "Газекспорт" чрез верига от собствени търговски компании. На Балканския полуостров и Турция до 2020 г. пряко ще се продават 25 млрд. куб. м газ годишно от планираните общо 53.3 млрд. куб. м, а в Централна Европа - 10 млрд. куб. м от общо 43.4 млрд. куб. м, сочат разчетите на "Газпром", цитирани от "Ведомости".

За седем месеца Агенцията за държавни вземания (АДВ) събра повече борчове, отколкото през цялата 2001 г., съобщи зам.-директорът на агенцията Тодор Палазов, цитиран от "Пари". През 2001 г. държавата прибра 57 млн. лв. от нередовни длъжници. Според Палазов осребреното е повече, тъй като агенцията вече действа и превантивно. Продадени са всички придобити вещи на затворените банки без 1-2 сгради. По-сложен е процесът с вземанията им. Някои от тях са несъбираеми, тъй като са предимно необезпечени, в огромен размер, много от длъжниците не съществуват, други нямат никакво имущество. АДВ представлява държавата при производството по несъстоятелност, нейният директор е председател на Съвета на кредиторите на АК Балкан. За нас е важно да се гарантират постъпленията в бюджета. Но в по-широк мащаб е важно да има и национален превозвач, каза Палазов.

Имаме съгласие от страна на Либия да започнат разговори по промяна на договорите за правата на България за добив на нефт на нефтените полета в Либия (популярни като нефтени концесии) при условия, взаимноизгодни за двете страни, съобщи вчера зам.-министърът на икономиката Никола Янков. Съгласието било постигнато на среща между министъра на икономиката Николай Василев и председателя на Националната нефтена компания на Либия, пояснява "Пари". Според Янков работата по нефтените концесии ще продължи поне няколко месеца. Необходимо е да намерим солиден технически и финансово стабилен международен партньор, с който да реализираме на практика правата, каза той. Реално за разработката на полетата трябвали поне 300 млн. долара. По този начин българската държава можела да върне голяма част от направените през 80-те години инвестиции между 160-200 млн.долара.

Земеделските производители ще поискат оставката на премиера и на цялото правителство, ако до края на август държавният резерв не се намеси на пазара и не изкупи между 100 и 300 000 тона пшеница. Това обяви председателят на Националния съюз на земеделските кооперации Атанас Ганев, цитиран от "Сега". Съюзът, заедно с Българска земеделска камара и Федерацията на независимите синдикати в земеделието излезе вчера с обръщение, с което подкрепи протестите на стопаните. Те са провокирани от безхаберието на управляващите, които не са наясно със състоянието на земеделието, заявиха браншовиците и допълниха, че протестите ще продължат до края на месеца в цялата страна.

Председателят на националната банка на Полша Лешек Балцерович, известен като бащата на "шоковата терапия", пристига на двудневно посещение утре у нас, пише още "Сега". Визитата е по покана на вицепремиера и министър на икономиката Николай Василев. Полша е първата страна в Централна и Източна Европа, която през 1990 г. започна радикална икономическа реформа, известна популярно с термините "шокова терапия" и "План Балцерович", приет от Сейма на 28 декември 1989 година. Благодарение на нея, още през 1992 г. се очертава тенденция към ръст на брутния национален продукт.

Зърното от тазгодишната реколта е с много добро качество. Това обяснява пред "Стандарт" шефът на Националната служба по зърното Милен Банков. Досега са окачествени около 700 000 тона от прибраната пшеница. Пробите са показали, че житото отговаря на всички показатели - много добър глутен и протеин, което е гаранция за производството на хубав хляб, каза още Банков. Той добави, че на места в страната пшеницата не е с такива показатели, но с малко подобрители проблемът може да се реши. Зърнена криза няма да има, категоричен е Милен Банков.

Парите за парламента и за Министерски съвет от бюджета за 2003 г. са орязани. Догодина Народното събрание ще може да похарчи 22,98 млн. лв., докато бюджетът му за настоящата година е 24,13 млн. лв., съобщава още "Стандарт". Министерският съвет през 2003 г. ще разполага с 91,3 млн. лв., докато за тази година има 92,2 млн. лв. Това са разходните тавани на ведомствата в бюджета за 2003 г., които са приети от Министерски съвет. Парите за парламента и МС се свиват, въпреки че според прогнозите на финансовото министерство инфлацията за 2002 г. ще е 7,25%. Реално се свиват парите за повечето министерства и ведомства.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

Полицай с положителен тест за алкохол удари кола с дете

България Преди 50 минути

След инцидента възникнала разправия между двамата шофьори

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Шеф Ангелов изгони още една от звездите в Hell’s Kitchen 6

Любопитно Преди 1 час

Коцето Калки напусна Кухнята на Ада след като Златните загубиха от Сините

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

Вътев и Димитров остават на постовете си, докато президентът не издаде указ

България Преди 4 часа

Според конституционалисти конкретен срок за решението на Радев няма

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

Аферата "Митници": Според ДАНС обвиняемите Димитрови са поддържали контакти и с МВР

България Преди 4 часа

Разработката в службите започва в средата на 2022 година

Задържаха шофьор след гонка в София

Задържаха шофьор след гонка в София

България Преди 4 часа

Той е предизвикал катастрофа

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

Главчев назначи двама заместник-министри в икономиката и в земеделието

България Преди 6 часа

С друга заповед на премиера Димитър Главчев за председател на Патентното ведомство е назначена Оля Димитрова

Киану Рийвс

Киану Рийвс озвучава таралеж в третата част на Sonic

Любопитно Преди 6 часа

59-годишният актьор ще озвучи таралежа Shadow, който е нещо като "тъмен близнак" на главния герой

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Дарина и Денис от „Един за друг“: Химията и биологията са важни неща

Любопитно Преди 6 часа

Денис и Дарина участваха в играта „Съм/Не съм“ и разкриха повече за живота си извън "Един за друг"

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Как древен китайски дворец се озовал на вражеска територия в Сибир?

Любопитно Преди 6 часа

Дворецът се състоял от двадесет стаи и една зала, подът и стените били направени от кал

Това е най-студеното място във Вселената

Това е най-студеното място във Вселената

Любопитно Преди 6 часа

През 1949 г. е предсказано съществуването на температури под абсолютната нула

Нов закон за мобилизация в Украйна

Нов закон за мобилизация в Украйна

Свят Преди 6 часа

Целта на закона е мобилизиране на повече войници в отговор на настъплението на Русия

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

БНБ алармира за фалшиви банкноти от 100 лева

България Преди 6 часа

От 2007 година насам няма толкова много хванати неистински банкноти от 100 лева

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

МВФ повиши прогнозата си за икономиката на Русия

Свят Преди 6 часа

Нарастващите военни разходи помагат на Москва да се предпази от рецесия

<p>С нотки на &quot;животно&quot; и &quot;мокра коса&quot;: Какъв е вкусът на 170-годишно шампанско</p>

С нотки на "животно" и "мокра коса": 170-годишно шампанско от корабокрушение е най-старото опитвано някога

Любопитно Преди 7 часа

Може ли откритието да вдъхнови изцяло нов начин за отлежаване на вино?

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Ketsueki-gata: Японското вярване, че кръвната група разкрива личността на човека

Любопитно Преди 7 часа

Идеята има дълбоки корени в културното минало на Япония, но разводнената версия става все по-популярна в Азия и дори в Америка

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Зеленски: Изчерпахме ракетите за защита на Триполската ТЕЦ

Свят Преди 7 часа

Триполската ТЕЦ беше най-голямото енергийно съоръжение в близост до Киев