0
Дк края на месеца Националният осигурителен институт (НОИ) ще започне да разпраща първите писма със справки за натрупания стаж на осигурените лица, съобщава "Дневник". До шейсет дни около 2,5 млн. души ще получат в домовете си данните колко вноски са се събрали на личните им сметки в института. Персоналният регистър започва от 60-те години на XX век. Справките обхващат само работещите в момента.

Корпоративна банка ще извърши значителни промени в акционерната си структура, като в нея влязат нови физически и юридически лица. Това съобщава за "Дневник" председателят на управителния съвет и изпълнителен директор Цветан Василев. Досега 99,9% от акциите й бяха собственост на десет свързани помежду си офшорни фирми.
Предвижда се американецът Джеймс Винсънт Хауи да придобие като физическо лице 33,34% дял, като изкупи цялата нова емисия акции, с която ще бъде увеличен капиталът на банката на провеждащото се днес общо събрание.

"Бритиш еъруейс" обяви намерението си да намали цените на голяма част от европейските си рейсове в опит да запази пазарното си присъствие в обстановката на нарастващо влияние на евтините превозвачи "Рианеър" и "Ийзиджет". По данни на Би Би Си промяната ще засегне между 10 и 12 континентални дестинации от общо 60, които обслужва превозвачът. "Бритиш еъруейс" вече намали цените на 18 вътрешни и шест европейски маршрути към Холандия и Скандинавия, пише още "Дневник".

Световният съвет на ядрените работници (WONUC) и петте синдикални организации в АЕЦ "Козлодуй" ще съдят Европейската комисия (ЕК), заради решението й за по-ранното затваряне на трети и четвърти блок на централата. Това съобщи председателят на профсъюза на атомните енергетици Владимир Владимиров. Искът е внесен още на 10 юни в Европейския съд в Люксембург. Той е заведен от седем физически лица, петима от които са председатели на синдикалните организации в АЕЦ Козлодуй.

Европейската банка за възстановяване и развитие е готова да подкрепи кандидатите за покупка на до 65% от капитала на БТК, съобщават за "Пари" от централата на банката. Правителството и консултантът Дойчебанк бяха информирани, че ЕБВР е готова безпристрастно да подкрепи всяка оферта, ако кандидатите желаят, допълниха от евробанката. ЕБВР е акционер в частния фонд "Advent International", както и в другия фонд, който кандидатства за дял от БТК- "AIG - CET Capital Menagement", твърдят от финансовата институция.

България не била изпълнила задълженията си по договора за "Горна Арда" - с този мотив турската компания "Джейлан" е поискала отлагане на общото събрание, което трябваше да се състои на 15 юни, събота, съобщи неофициален източник. България не е посочила стратегическия инвеститор и сумата, която той ще вложи в изграждането на "Горна Арда", допълва "Пари".

Няколко бяха съществените новини през последните седмици. На първо място несъмнено са данните от износа на цигари в чужбина, съобщава "Кеш". Цената на "Булгартабак" във втория кръг на процедурата за приватизация може да се повлияе положително от отчетените резултати за износ на български цигари в чужбина особено през май 2002 г. Обемите на изнесените цигари само през май са 311,4 тона, което е с 84% повече в сравнение с май миналата година, когато изнесените обеми са били 169,5 тона, показва обнародваният сравнителен анализ за износа през първото петмесечие на 2001 и 2002 г. Заедно с повишаването на обемите изнесени цигари през тази година чувствителен прираст от 22% бележи и средната цена на единица продукция ­- $5,83 срещу $4,8 през миналата година.

"Ловът на външни инвеститори продължава. Чужденците "откриват" зачатъци на пазарна икономика". Тези неособено ласкави за страната ни констатации намериха изява по време на провелия се инвестиционен форум под наслов "Възможности за навлизане на българския пазар. Реални проекти за истински инвеститори", продължава "Кеш". Колкото "оптимистична" е оценката за инвестиционната среда у нас, точно толкова "ведри" са и данните за обема на чуждестранните инвестиции. За първото тримесечие на тази година техният размер възлиза на 46,8 млн. долара. За сравнение през същия период на миналата година преките чуждестранни инвестиции са били в размер на $279,5 млн. За 2002 г. заплануваните чуждестранни инвестиции са $900 млн.

Проектобюджет 2003 не стимулира стратегическите отрасли и няма да доведе до икономически растеж. Това обявиха на дискусия в столицата икономисти, банкери и представители на браншовите съюзи. По инициатива на Гражданския съюз за стопанска инициатива те коментираха данъчната политика и проектобюджета за 2003 г., информира "Сега".
"С този бюджет държавата капсулира финансите на страната, за да осигури само плащанията по външния дълг", коментира банкерът Кольо Парамов. При този нулев баланс кризата е неизбежна, ако не се предвидят стимули за инвеститорите и не се раздвижи производството.

Частни инвеститори могат да строят и експлоатират атомни електроцентрали у нас. Това реши парламентът вчера, като прие закона за безопасно използване на ядрената енергия, продължава "Сега". С него депутатите отмениха държавния монопол в тази област. "Така ще се привлекат инвеститори. Частни АЕЦ има в Германия, Холандия, Белгия и други страни", обясни Емил Вапирев, шеф на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ).

Магазините за безмитна търговия могат да продават алкохол без бандерол "duty free" и цигари без същия надпис до 1 юли, пише още всекидневникът. След тази дата акцизните стоки задължително трябва да са с новите обозначения, припомниха данъчни експерти. Как ще се поставят бандеролите и надписите описват промените в правилника към закона за акцизите, които са обнародвани във вчерашния извънреден брой на "Държавен вестник".

Данъчните може да поискат запор на заплата или банковата сметка, ако човек упорито отказва да си плати глоба от КАТ за пътно нарушение, алармира "Стандарт". В срок от 7 дни след получаване на фиша нарушителят трябва да внесе парите в данъчното по постоянен адрес. Това обясни Валери Попов, началник-отдел "Събиране" в Главна данъчна дирекция (ГДД). Ако закъснее, данъчните изпращат предупреждение за принудително събиране на глобата. След като получи такова съобщение, предупреденият ще има още 7 дни да си плати.

Две такси ще плащат абонатите на "Топлофикация" през лятото, припомня още "Стандарт". Освен сумата за подгряване на топла вода в сметките ще бъдат включени и таксата за мощност и за сградна инсталация. И двете такси са отнасят за всички хора, които живеят в топлофицирани жилища, независимо дали са се отказали от парно. Таксата за мощност се изчислява на база на кубатурата на жилището, като цената на куб. м е 0,045 лв. Сумата за сградна инсталация се определя в зависимост от консумираната топлоенергия, която е отчетена от общия топломер в абонатната станция.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

За Великден ще ходите ли някъде? - Моя е резервирал нощувки в Париж... - Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

ГЕРБ се регистрира за изборите 2 в 1

България Преди 4 минути

Най-важно е България да има нормално правителство, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев

<p>11 души са приети в болница след инжектиране с фалшив ботокс</p>

Замъглено зрение и задух: Фалшиви инжекции с ботокс разболяха 22 души, 11 са приети в болница

Свят Преди 9 минути

Опасно ли е инжектирането на ботокс четете в следващите редове

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

НС прие промени относно спорове за родителската отговорност

България Преди 35 минути

В допълнение на правилата, уредени с Хагската конвенция, се въвеждат нови процедури при връщане на дете при международно отвличане

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Phi-3 е най-малкият AI модел на Microsoft досега

Технологии Преди 37 минути

Той ще има три версии и се е учил от по-големите си събратя

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

Партиите в НС с декларации в памет на жертвите от арменското масово изтребление

България Преди 59 минути

Народните представители почетоха с едноминутно мълчание и ставане на крака паметта на жертвите

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

„Семейство Симпсън“ „уби“ емблематичен герой

Свят Преди 1 час

Поддържащата фигура на Лари Барфлай дебютира в сериала през декември 1989 г.

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Мъжът, арестуван за шпионаж в ползва на Китай, остава в ареста

Свят Преди 1 час

Според федералната прокуратура сътрудникът е обвинен, че е предал информация от ЕП на Китай

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

ПП-ДБ се регистрира в ЦИК за предстоящия вот

България Преди 1 час

"Нито ще се откажем, нито ще се предадем", заяви съпредседателят на обединението Кирил Петков

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

Руска ракетна атака в Харков, има ранени и материални щети

България Преди 1 час

Най-малко 568 прозореца и 33 коли са понесли щети

<p>Изненадващо Стоичков пя на концерта на&nbsp;братя Аргирови (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Христо Стоичков се появи на сцената на концерта на братя Аргирови

Любопитно Преди 1 час

Навръх рождения си ден, дуетът изпя 15 от най-големите си хитове в зала 1 на НДК

<p>Заместникът на Шойгу остава в ареста&nbsp;</p>

Оставиха в ареста руския заместник-министър на отбраната, обвинен в корупция

Свят Преди 1 час

Съдът наложи на Иванов мярка за неотклонение "задържане под стража" за период от два месеца

<p>Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба за Алексей Навални</p>

Отстраниха за 3 години свещеник, отслужил служба в памет на Алексей Навални

Свят Преди 1 час

На 26 март Сафронов отслужи посетена от хиляди хора панихида в памет на Навални

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Убиха рапър, близък приятел на Джъстин Бийбър

Свят Преди 1 час

Рапърът Крис Кинг бе прострелян смъртоносно на 20 април

<p>Кога ще бъде забранен TikTok?</p>

Заради връзката н Китайската комунистическа партия: САЩ готви удар на TikTok

Свят Преди 2 часа

Принудителната продажба на TikTok е предприета заради връзките ѝ с Китайската комунистическа партия

<p>&quot;Тези пудели, влачещи пачки&quot;: Пеевски с коментар за съвместна работа на ДПС и ПП-ДБ</p>

Пеевски отвърна на Денков: ПП-ДБ саботираха съдебната реформа с това, че направиха да няма ротация

България Преди 2 часа

Бойко Рашков няма място в политиката, а „видяхме къде има място за него - по трапезите“, коментира още председателят на ДПС

3D Мапинг на "театър 199"

Монументално пано на входа на „Театър 199“ оживява с 3D мапинг

България Преди 2 часа

Събитието е на 26 април между 21:00 ч. и полунощ