0
п орове между министри отложиха бързата продажба на България ЕР, акцентира "Пари" днес. Според запознати причината за неприемането на приватизационната стратегия е в нежеланието на транспортния министър Пламен Петров да даде зелена улица на продажбата. От транспортното министерство заявиха, че нямат информация за доклада на Милен Велчев. Пламен Петров настояваше да се приватизират под 51% от България Ер. В противен случай оставаме без национален превозвач, твърдеше той.

Министерството на икономиката още не е внесло в Министерския съвет стратегията за приватизация на България Ер. Според изготвения между финансовото министерство и Агенцията за приватизация график приватизационната процедура трябваше вече да е обявена. Финансовият министър Милен Велчев е пратил преди дни няколко писма до АП с питане защо се бави процедурата. Целта на кабинета беше бърза продажба на новия авиопревозвач, затова той бе създаден с държавна субсидия от 30,160 млн. лв.

Само стратегически инвеститори с минимум 1 млрд. евро собствен капитал и продадена електроенергия над 8-12 млрд.кВтч годишно ще могат да участват в приватизацията на седемте електроразпределителни дружества, съобщи зам.-министърът на енергетиката Ангел Минев.

С близо 93% се е увеличил дефицитът на текущата сметка за първите четири месеца на 2003 г. в сравнение със същия период на предходната година, сочат данните на БНБ за платежния баланс за периода януари-април 2003 г., цитирани от "Пари". Търговското салдо за април по предварителни данни е отрицателно и също се влошава. За отчетния период дефицитът на текущата сметка е 721,2 млн. долара (3,8% от БВП) при дефицит в размер на 374,6 млн. долара (2,4% от БВП) за същия период на 2002 г.
Приносът на по-високите цени на суровия петрол и на природния газ за влошаването на текущата сметка за отчетния период се оценява на 90,7 млн. долара, посочва анализът на централната банка. Само за април текущата сметка има дефицит в размер на 321,8 млн. долара, за същия месец на м. г. е бил 137,2 млн. долара.

България трябва да се завърне на международния пазар на вино, пише днес "Дневник", като цитира "Файненшъл таймс". Ако бъде подобрено отглеждането на лозовите насаждения в България, гроздето ще увеличи своето качество и усещането на истинския плод ще се завърне във вкуса на българското вино. Именно тогава виното ще възобнови позициите си на един от основните компоненти от експортната продуктова гама на България.

"Доверие обединен холдинг" плаща по 8 ст. за акция, съобщава още ежедневникът. Както и се очакваше, най-големият акционер в "Доверие обединен холдинг" - американския "Болкън фонд" или негов представител, не дойде на общото събрание на дружеството. Сериозни промени в него нямаше начин да станат, тъй като в дневния ред не фигурираше точка за промени в състава на надзорния съвет на най-големия бивш приватизационен фонд. Затова пък акционерите отново ще получат дивидент, този път от 0.0941 лв. за акция. След приспадането на данък от 15% физическите лица ще получат точно по 8 стотинки за бройка. Или за една бонова книжка от 25 акции доходът ще бъде 2 лева. Право на дивидент ще имат акционерите към 14 юли.

Акционерите на "Слънчев бряг" решиха 50% от печалбата на дружеството, или малко над 11,2 млн. лева, да бъдат разпределени под формата на дивидент. Така те ще получат по 5,76 за всяка една от 1 957 808-те акции на дружеството, които са с номинал от 1 лев. След като от тази сума бъде приспаднат 15% данък върху дивидентите, доходът от всяка акция ще стане 4,90 лв. Събранието гласува също 0,1% от печалбата да бъде изразходвана за възнаграждение на съвета на директорите, а останалата част да се трансформира в резерви. На него бяха представени 86% от общия брой акции на дружеството.

Подозирам, че през следващата година ще постигнем същия или по-висок брутен вътрешен продукт от този, който страната ни е имала през 1989 г. Това прогнозира вчера зам.-финансовият министър Красимир Катев по време на поредния онлайн разговор с него и министър Милен Велчев. Според Катев тази година БВП в долари ще е около 20 млрд., а преди 4 г. е бил 13 млрд. Зам.-министърът препоръча на гражданите да не се фокусират много върху движението евро-долар и да спестяват в левове и евентуално в евро. Катев уточни, че максимум от 5 до 8% от фискалния резерв ще бъдат депозирани в търговски банки. Надявам се средната заплата през 2007 г. да е поне с 50% по-висока от сегашната, допълни Катев.

Над 100 компании в столицата и около 50 фирми от Варненска област са заявили участие в Българо-германската кооперационна борса, която бе открита вчера в София и ще продължи от утре във Варна. Форумът в хотел "Хилтън" бе открит от вицепремиера Николай Василев и министъра на икономиката на провинция Заарланд Ханспетер Георги. Немските фирми са производители на автомобилни части и от сферите на енергетиката, машиностроенето, металостроенето, информационните технологии и образованието. Четиринайсетте германски компании ще търсят партньори сред българските фирми за развитието на производството и търговията в техните сфери на дейност.

Кметове ще отказват разрешителни за строеж, ако гражданите или фирмите не са платили данъците си, съобщава "Стандарт". Общински служители сами ще определят размерите на данък сгради, такса смет и ще налагат глоби. Тази възможност дадоха последните промени в Данъчнопроцесуалния кодекс. За първи път новата практика се въвежда в община Приморско. Вчера бе подписан първият договор между шефа на данъчните Николай Попов и кмета на морския град Димитър Димитров. Приморско се намира в туристически район и има много новопостроени имоти, затова новата схема ще бъде изпробвана там.

Увеличението на цените ще доведе до слабо повишаване на инфлацията, обясни Милен Велчев по време на едночасов чат в Интернет. Според Василев пък до края на лятото инфлацията може да падне до 0%. Натрупаната инфлация от началото на годината до края на май е 0,8%, сочат данните на Националния статистически институт. Но от вдигането на цените на ток, парно и телефони от 1 юли инфлацията ще скочи поне с 1,6%, прогнозираха статистиците още преди месец. През тази година брутният вътрешен продукт на глава от населението ще е по-висок в сравнение с миналата и ще надхвърли $2000, заяви Василев.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В съда: -Защо трябваше да удряте толкова силно любовника на жена си по главата с обувките? - Защото той хукна да бяга бос и аз…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Поредна среднощна атака: Украйна свали 23 дрона, изстреляни от Русия

Свят Преди 38 минути

Безпилотните летателни апарати от типа "Шахед" са били изстреляни от територията на руската Курска област и Крим

<p>Организираха турнир в памет на 11-годишното дете, поразено от мълния в Русе</p>

Пред NOVA: Говори майката на поразеното от мълния 11-годишно дете в Русе

България Преди 50 минути

Съотборниците на Венци организираха турнир и поставиха плоча в негова памет

С над 2 промила алкохол: Полицай катастрофира във Велико Търново

С над 2 промила алкохол: Полицай катастрофира във Велико Търново

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал близо до бензиностанция в събота през нощта

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

"Трудно е да играеш с такъв човек": Мерил Стрийп разкри Никол Кидман

Свят Преди 3 часа

Какво разкри Мерил Стрийп за Никол Кидман четете в следващите редове

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Зеленски: Мирната конференция ще се състои и трябва да бъде успешна

Свят Преди 3 часа

Форумът, на който домакин ще бъде Швейцария, е планиран за 15 и 16 юни

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Кървава драма в Австралия: Тийнейджър намушка с нож човек

Свят Преди 4 часа

Полицията обяви, че нападението е с "признаци" на тероризъм, но все още не може да бъде определено като терористичен акт

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Бомбени заплахи в няколко синагоги и музей в Ню Йорк

Свят Преди 4 часа

Това е очевиден стремеж да се всее страх сред еврейската общност, заяви управителят на административния район Манхатън

ВАЗ-2102

Когато комбито ВАЗ-2102 ускоряваше до 100 за 25 секунди

Технологии Преди 4 часа

Използваме скорошния рождения ден на модела, за да се върнем назад към носталгичните времена за мнозина в нашата страна

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Ето как да изгорим калориите от едно парче козунак

Любопитно Преди 4 часа

Пет предложения за физически активности, с които ще изразходите 350 калории или парче козунак

Първият Великден

Първият Великден

Великден Преди 4 часа

Историците продължават да спорят по въпроса кога за пръв път е било отбелязано Възкресение Христово

Boom Supersonic XB-1

Наследникът на "Конкорд" е готов да атакува Mach 1

Технологии Преди 4 часа

Тестовите полети за преминаване на звуковата бариера са тази година

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Хиляди на протест в Тел Авив с призив за спиране на огъня в Газа

Свят Преди 4 часа

Демонстрантите издигнаха плакати с надпис "Преговаряйте сега, тръгнете си после"

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Светослав и Сияна ще се борят за спасение в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Брокерът и съпругата му останаха последни във временното класиране тази седмица

<p>Загубите на Русия в Украйна растат главоломно</p>

Лондон: Русия губи близо 900 души на ден в Украйна

Свят Преди 14 часа

Изглежда, въпреки огромните загуби, Русия напълно е адаптирала своята армия

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Пребита и заровена: Жена оцеля 12 часа под земята

Свят Преди 14 часа

На делото жертвата заяви, че тя и децата ѝ все още живеят в състояние на постоянен страх

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Садик Хан стана кмет на Лондон за рекорден трети път

Свят Преди 15 часа

Окончателните резултати от произведените преди два дни местни избори бяха публикувани днес