0

С лед десет години на "Даунинг стрийт" №10 (Number-10.gov.uk) британският министър-председател Тони Блеър се оттегли, подавайки оставката си пред кралица Елизабет II.

Малко след края на неговата среща с Нейно величество, в Бъкингамския дворец започна друга - досегашният финансов министър Гордън Браун бе официално натоварен да състави новия кабинет.

В неделя той пое и ръководството на лейбъристката партия.

За Браун, който десет години бе министър на финансите и канцлер на Държавното съкровище, настъпи кулминацията на дълго чакане за високия пост, коментира АП.

Знае се, че той е верен на финансовото "благоразумие" и се ангажира за увеличаване на помощите за Африка. Остават обаче въпроси какви са намеренията му за Ирак и въобще за външната му политика.

Това ще е ново правителство с нови приоритети, каза Браун в изявление за журналистите пред премиерската резиденция на "Даунинг стрийт" №10.

"Има нужда от промяна и тя не може да стане със старата политика. Нека сега започнем да работим за промяната", призова новият правителствен глава.

Британците ще трябва да свикнат със стила на новия си премиер, отбелязва Ройтерс. За разлика от приветливия Блеър, Браун е мрачен човек, който не показва емоциите си.

По-рано през деня Блеър бе изпратен с овации от депутатите в Камарата на общините, не преди обаче да отговори на въпросите им по време на парламентарния контрол.

Подчертавайки, че никога не се е преструвал на велик деопутат, Блеър се обърна към членовете на парламента с думите: "Желая на всички, приятели или врагове, сполука. Това е, което е - краят."

Лидерът на консерваторите Дейвид Камерън похвали своя политически опонент за "забележителните му постижения", сред които мира в Северна Ирландия и работата му за развиващите се страни, и му пожела успех във всички бъдещи начинания.

В отговор Блеър благодари за добрите думи и подчертавайки, че не би могъл да му пожелае "всичко добро" в политически смисъл, всъщност именно такова е пожеланието му към него в личен план.

Заедно с напускането на премиерския пост, Блеър се отказа и от депутатския си мандат, получавайки по традиция почетната длъжност "управител на Чилтърнските околии", която навремето е била заемана от борците срещу разбойниците.

Във Великобритания, която е родоначалник на множество необикновени традиции, депутатите от Камарата на общините юридически нямат право да напускат поста доброволно, коментира РИА "Новости".

През ХVІІІ в. за целта била измислена специфична юридическа тънкост, която позволява тази забрана да бъде заобиколена. Депутатът, който реши да прекрати пълномощията си предсрочно, получава от министъра на финансите назначение на поста "Управител на Чилтърнските околии".

Преди около 300 години в графствата Оксфордшър и Бъкингамшър в подножието на Чилтърнските планини било създадено специално управление за борба с многобройните разбойници.

Според закона от 1707 г. управителят на Чилтърнските околии не е можел да бъде член на парламента.

През 1750 г. длъжността била закрита, но и досега съществува обичай, според който член на парламента, който не е компрометиран, може да напусне поста си само ако по негова лична молба бъде назначен на почетната длъжност "Управител на Чилтърнските околии".

С отказа си от място в парламента веднага след оставката си Блеър наруши негласната традиция, установена от предшествениците му. Всички британски премиери от последните няколко десетилетия - Харълд Уилсън, Едуард Хийт, Джеймс Калахън, Маргарет Тачър и Джон Мейджър, след подаването на оставка оставаха в парламента най-малко до следващите парламентарни избори.

Бившият вече министър-председател откри и свой нов уебсайт. TonyBlairOffice.org ще публикува информация за бъдещите му дейности. Контролът над сайта ще държи бъдещият говорител на Блеър Матю Дойл, който досега е бил заместник-шеф на отдела за връзки с обществеността на "Даунинг стрийт".

Междувременно от ООН потвърдиха, че Блеър е бил официално одобрен като специален пратеник за мир на Близкоизточния квартет. Четворката включва ООН, ЕС, САЩ и Русия.

Израел и палестинската автономия приветстваха избора. "Блеър е приятел на Израел, приятел на палестинците и преди всичко приятел на мира. Ние сме радостни, че ще работим с него", каза за АФП говорителят на израелското министерство на външните работи Марк Регев.

Премиерът Ехуд Олмерт "счита Тони Блеър за личност, която може да играе много голяма роля в Близкия изток и изрази своята радост от това, че той ще участва в делата в региона", каза от своя страна говорителката на Олмерт Мири Ейсин.

"Той счита, че Блеър може да има положително влияние, конкретно помагайки на палестинците да се сдобият със солидни правителствени структури. Израел ще му предостави цялата помощ, която поиска в тази насока, за да може да изпълни своята задача и да помогне на палестинската власт да се сдобие със стабилни структури", добави говорителката.

Президентът на палестинската автономия Махмуд Абас, който е на посещение в Аман, също приветства назначението на Блеър.

Президентът уверява, че ще работи с Блеър да постигане на мир на базата двете държави - израелска и палестинска", каза главният палестински преговарящ Саеб Еракат, който придружава Абас в Йордания.

Палестинската групировка "Хамас" от своя страна разкритикува назначаването на бившия британски премиер за специален пратеник на квартета.

От ръководството на групировката заявиха, че по време на премиерския си мандат Блеър не е бил нито искрен, нито полезен при решаването на близкоизточните проблеми.

Представителят на "Хамас" Гази Хамад заяви, че Блеър не прави добро впечатление на членовете на групировката. Според него той винаги е приемал "американската и израелската позиция".

Президентът на САЩ Джордж Буш похвали напускащия поста си британски премиер като талантлив и надарен с ораторски способности политик, у когото е намерил съмишленик за конфликта в Ирак.

"Тони има големи ораторски умения, които ми се иска и аз да притежавам. Иска ми се да съм по-добър оратор", заяви Буш в интервю за британския вестник "Сън".

Той определи като "невероятно абсурдни" твърденията на критици, че 54-годишният Блеър е бил негов "пудел".

"Чух, че е бил наричан пуделът на Буш. Той е много повече от това. Ние работим заедно, за да постигнем глобален мир пред лицето на огромни заплахи. Подобни твърдения са невероятно абсурдни", заявява Буш заяви за "Сън".

"Тони свърши чудесна работа и историята ще го оцени подобаващо. Той е много талантлив човек, когото силно уважавам", казва още американският президент пред таблоида.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 1 час

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 3 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 6 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 7 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

АЕЖ: МВР превиши правомощията си по случая с Димитър Стоянов

България Преди 7 часа

Според АЕЖ вътрешното министерство трябвало да публикува всички записи, а не част от тях

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Гражданите на ЕС с право на ремонт

Свят Преди 8 часа

Новите правила въвеждат засилено „право на ремонт“

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

Комисията за "Турски поток" прекрати заседанието си заради спорове за дневния ред

България Преди 8 часа

Сабрутев отрече, че прекратяването му е по вина на ПП-ДБ

БГ фестивал в Йокохама

Български фестивал се проведе за втора поредна година в японския град Йокохама

България Преди 8 часа

Целта на събитието е да представи България като "привлекателна туристическа дестинация"

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов

Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъжда обезщетенията при безработица

България Преди 8 часа

Предстои и избор на ротационни заместник-председатели на Националния съвет

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Започна излъчването на сериал за живота на кралица Максима

Свят Преди 9 часа

Първият епизод на телевизионната продукция "Максима" беше излъчен през уикенда

<p>Тодоров: Виждал съм Димитров пред кабинета на Рашков</p>

Петър Тодоров: Виждал съм Стефан Димитров пред кабинета на Бойко Рашков

България Преди 9 часа

По думите му е засичал в МВР и бащата Марин

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

Бабата на Габриела Славова: Моята внучка не е убийца

България Преди 9 часа

Габриела Пеева остава в ареста

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

Десет партии и осем коалиции са подали документи за регистрация за изборите

България Преди 9 часа

От подалите документи до момента са регистрирани пет парти и две коалиции

Сградата, където се помещава СГС

Съдът остави Марин Димитров в ареста

България Преди 9 часа

Синът му Стефан Димитров и Петя Банкова също са окончателно в ареста

<p>Разкриха причината за рекордната градушка в Испания</p>

Какво причини градушката с големина на бейзболна топка в Испания

Свят Преди 9 часа

Заради гигантската градушка, връхлетяла Жирона, загина дете