0
ж жествен, но не злобен" - така описва визията на новото Volvo XC 90 Питър Хорбъри - вицепрезидент и главен дизайнер на Volvo Cars. Погледнете ли за първи път шведския SUV, ще разберете, че Хорбъри е прав. Ето защо моделът XC 90 може да се оприличи на бяла мечка - животно, населяващо Полярния кръг, изглеждащо достатъчно страшно, но в същото време миловидно. Що се отнася до характерите на мечката и XC 90, те също са сходни. С присъщата си агресия, впечатляващи размери и мускулести форми се очертават два доста идентични нрава, прилягащи еднакво добре на дивия звяр и на шведския автомобил с висока проходимост. Скандинавският всъдеход претендира за званието "SUV на годината", премиерата му бе на тазгодишното Женевско автоизложение, а отскоро автомобилът се предлага и у нас. Двигателите, с които се оборудва "Бялата мечка" са три. Два от тях са бензинови - пет и шестцилиндрови с мощност съответно 272 и 210 к.с., и един дизелов common rail, развиващ точно 163 к.с. Тъй като бензиновите алтернативи се облагат с 40 % акциз и са значително по-скъпи, за тема на материала ни избрахме дизеловата версия Volvo XC 90 D5 common rail.

Екстериор
Мускулестата форма на всъдехода представлява синтез от няколко традиционни, но и уникални за Volvo черти. Първата и най-набиваща се на очи е високата предница с характерната черна радиаторна решетка. V-образният преден капак е загатнат при всички модели на марката, но при XC 90 е максимално подчертан. Присъщите за шведската марка "стопове" при­със­тват и тук, но са значително по-масивни. Предните светлини са тези, които придават миловиден характер на иначе агресивния "звяр". Те се отличават с модерните заоблени биоформи, покрити са с гладко стъкло, като пътепоказателите са интегрирани в долната странична част на фара. Прави впечатление разположението на отсека, предназначен за водача и пасажерите. Той е изнесен максимално напред спрямо цялостната конструкция на автомобила, а ветроупорното стъкло е разположено доста по-напред в сравнение с повечето коли с висока проходимост. Това позволява създаването на возило с просторно купе и сравнително компактни външни габарити. Въпреки че XC 90 е доста висок, в основата му е заложена конструкцията на седана S80. Заради пасивната безопасност обаче конструкторите са снижили още повече общия център на тежестта и в сравнение с XC 70 той е намален с 89 мм.

Интериор
Салонът на луксозния SUV се характеризира най-вече с простор и качествена изработка. Прави впечатление и арматурното табло, което е изключително информативно и ергономично проектирано. Широките предни кресла са удобни и разположени доста на високо. Така значително се подобрява видимостта, необходима най-вече на водача. Един от малкото недостатъци е разположението на бутоните за ел.регулировка на седалката на водача. Те се намират отляво между седалката и врата, а разстоянието там е недостатъчно. Отзад разстоянието за краката на пасажерите е повече от прилично, а ширината на втория ред седалки е оптимална за трима пътника. В салона има място и за трети ред седалки. Това е отличен вариант за евентуални клиенти, притежаващи фирма, регистрирана по ДДС. За разлика от повечето седемместни всъдеходи при XC 90 третият ред предлага отличен комфорт дори и при по-дълги пътувания. Ако пък ви е необходим по-голям багажен обем, задните два реда седалки се сгъват изключително лесно, като се изравняват с пода и предлагат чудовищен по размерите си товарен отсек, който между другото е и много функционален. Малък недостатък се явяват подглавниците на третия ред седалки, които доста пречат на видимостта в централното огледало за задно виждане.

Двигател
2.4-литровият дизелов агрегат е снабден с модерната система common rail, петцилиндров е, като много от елементите му са изработени от алуминий. Мощността му е 163 к.с., напълно достатъчни за прилична динамика и добро ускорение. Скоростната кутия може да е автоматична, наречена от инженерите от Volvo Gear­tronik и характеризираща се с отлични предавателни числа, перфектен синхрон и удобен скоростен лост. Освен че се отличава с добра динамика "петакът" е много безшумен.

Безопасност и стабилност
Към спирачките никой специалист не може да има каквито и да било претенции. Въпреки голямата обща маса, те си вършат работата перфектно. По отношение на предаването 4х4 единственият недостатък е липсата на междинен диференциал. Неговата роля обаче частично се компенсира от системата DSTC (Dynamic Stability and Traction Control). При каране на сух асфалт 95% от въртящия момент се предават на предните колела. Когато електронните датчици отчетат пробуксуване, междинната муфа преразпределя до 65% от въртящия момент на задните колела. Системата ROLS пък следи и коригира нежелания крен в по-остри завои. С други думи предаването и на четирите колела е отлично за сняг, дъжд и кал, както и за пресечена местност със средно ниво на трудност.

Цена
Имайки предвид богатото базово оборудване, качеството на изработка, добрата динамика и надеждност, може да се твърди, че цената е атрактивна. Седемместната версия може още повече да намали крайната стойност.
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Слънчево изригване спря радиокомуникациите

Технологии Преди 9 минути

Райони в тихия океан останаха за кратко без покритие

Миланович: Не съм обиждал българите

Миланович: Не съм обиждал българите

Свят Преди 6 часа

Днес той подчерта, че никой не се моли България да пропадне

Протести парализираха транспорта в Гърция

Протести парализираха транспорта в Гърция

Свят Преди 10 часа

Работниците в сектора се отзоваха на призива на най-големите синдикати

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

Пускат за движение всички платна на АМ "Струма"

България Преди 11 часа

Трафикът по магистралата е засилен заради почивките на хиляди българи

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

КЕВР намали цената на природния газ със 7%

България Преди 12 часа

Регулаторът коригира предложената от „Булгаргаз“ цена от 54,76 лв./MWh на 54,70 лв./MWh

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

Петков: Не вярвам на ДАНС и прокуратурата

България Преди 12 часа

Петков: Ще съдействаме и на прокуратурата, и на ДАНС

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за национална детската болница

България Преди 13 часа

ГЕРБ винаги е подкрепяла и подкрепя този проект

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Царина: Мони Бонбони не ми направи добро първо впечатление

Любопитно Преди 13 часа

Царина разказа, че най-големите скандали при Червените са били заради загубените битки

<p>&quot;Ужасно е да се печели от смъртта&quot;</p>

Папа Франциск осъди оръжейната индустрия: Ужасно е да се печели от смъртта

Свят Преди 15 часа

Войната на Русия в Украйна беше посочена като една от основните причини за глобалното увеличение на разходите за отбрана

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за създаване на частна детска болница

България Преди 15 часа

Според коалицията изграждане на частна болница във вида, в който вчера МС реши, „опорочава каузата за национална болница"

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

Пеевски: Призовавам правителството незабавно да отмени решението си за изграждане на частна детска болница

България Преди 15 часа

Министерският съвет одобри изграждането на частна МБАЛ „Мама и Аз“ в София

<p>Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк (СНИМКИ)</p>

"Грехота е да носиш нещо подобно само веднъж": Ралф Лорън с бутиково ревю в офиса си в Ню Йорк

Любопитно Преди 15 часа

Синът на Лорън, Дейвид, изпълнителен директор на марката, коментира предизвикателството да се създават нови модели всеки сезон

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Полицай е обвинен в тероризъм, показал подкрепа за "Хамас" в социалните мрежи

Свят Преди 15 часа

Адил е изправен пред две обвинения за публикуване на изображение в подкрепа на забранена организация в нарушение на Закона за тероризма

<p>ПП&ndash;ДБ отстраниха свой депутат</p>

ПП-ДБ отстраниха депутата Стоян Георгиев

България Преди 16 часа

Стоян Георгиев е депутат от 47-то, 48-то и 49-то Народно събрание като част от групата на "Продължаваме промяната"

<p>Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания (СНИМКИ)</p>

Тийнейджър намушка с нож трима души във Великобритания

Свят Преди 16 часа

Миналия петък 13-годишно момиче се яви за първи път в съда в Уелс по три обвинения в опит за убийство

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Руски обстрел в Харковска област, има жертви и ранени

Свят Преди 16 часа

Харковска област беше подложена на интензивен обстрел тази пролет като руските сили атакуваха гражданска и енергийна инфраструктура