92

Бедственото положение в Шуменска област бе удължено с 24 часа и остава в сила до 21 ч. на 21 декември, предаде кореспондентът на БГНЕС от Шумен.Решението беше взето на заседание днес на Областния щаб за координация на спасителните и неотложни аварийно-възстановителни работи, свикано от областния управител Димитър Александров.

Обстановката в региона е тежка, всички пътища първи, втори и трети клас са затворени. Според началника на Областното пътно управление Димитър Ковачев 50 машини работят по републиканските пътища, но силен вятър и снегонавявания затрудняват почистването.

Снежната покривка в община Шумен е над 60 см, в община Каолиново достига до 150 см, на места преспите са 3-4 метра. 11 населени места са без ток, няма проблеми с водоснабдяването.

През изминалото денонощие екипите на "Гражданска защита" са реагирали на 33 сигнала. Спасени са младежи, тръгнали пеша по пътя Шумен - Разград. Приоритетно се работи за осигуряване доставките на стоки от първа необходимост. Във всички училища на територията на област Шумен нямат учебни занятия днес и утре.

Според шуменските метеоролози до края на деня вятърът ще отслабне, утре обаче температурите ще се понижат до минус 15 градуса.

Бедствено положение до 12 часа на 21 декември в общините Исперих и Самуил

обяви областният управител на Разград Валентин Василев.

Повече от 40 машини почистват пътищата от републиканската пътна мрежа, изкарана е цялата налична техника на пътноподдържащата фирма, която е наела и допълнителна техника от кооперациите.

За последните 24 часа са изтеглени над 50 автомобила. По данни от метеорологичната служба вятъра на момента достига 20 метра в секунда, е предпоставка пак за снегонавявания. Най-тежко е положението в общините Лозница и Исперих.

По данни на директора на ОД на МВР в Разград комисар Ивайло Йовчев към момента се организира придвижването от Попово към Разград на автобус от София, спрян вчера в Попово, осем ТИР-а с фураж и още няколко коли и тежкотоварни автомобили. Колоната, която ще потегли до минути, ще се води от почистваща техника.

Заради усложнената зимна обстановка са преустановени учебните занятия в пет общини в Разградска област. Затворени днес и утре ще останат общо 47 училищата в общините Лозница, Кубрат, Самуил, Исперих и Завет.

Две родилки от Кубрат и една от Исперих са били превозени до областната болница. Екип от Исперих е пренесъл пеш с носилка около 500 метра измръзнал пациент, открит от близки в дома му, до който нямало път за линейката.  

Оранжев код е обявен за 12 области на Североизточна и Източна България заради обилни снеговалежи и бурен вятър,

съобщиха от НИМХ.

Той е в сила за областите Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Разградска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Сливенска и Ямболска. За останалата част от страната обявеният код е зелен. Вижте повече за времето, пътната обстановка и условията за ски на Sinoptik.bg.

Пет общини във Варненско обявиха бедствено положение,

съобщи областният управител Коста Базитов. В кризисно положение са Бяла, Долни чифлик, Ветрино, Дългопол и Вълчи дол.

Основният проблем е силният вятър, който пречи за почистването на пътищата. Има проблеми със зареждането на основни хранителни продукти в селата.

Късно снощи в община Вълчи дол са спасени бедстващи работници, чийто автобус е затънал в преспите. Хората са спасени и са прекарали нощта в най-близкото село Добротич.

Кметът на общината Пенка Йорданова уточни, че са били настанени на топло в сградата на кметството.

Не пътуват автобуси от автогарата в Силистра,

а влакът от София е закъснял с около два часа. Забранено е движението на товарни автомобили, третокласните пътища са затворени.

Създадени са контролно-пропускателни пунктове в рискови пътни участъци, където дежурят полицаи.

От Областната администрация съобщиха, че при проверка снощи са установени недостатъци при почистването и опесъчаването на пътната мрежа в рисковите участъци.

Шофьорите на тежкотоварни автомобили пренебрегват забраните за движение. През последната нощ в Областното пътно управление са получени осем сигнала за бедстващи автомобили.

Проправян е път на противопожарен автомобил след сигнал за пожар в с. Чернолик, съобщиха от Областното пътно управление.

Изпратена е техника в рисковите участъци по пътя от Силистра за Русе в района на местността "Антимовското ханче", край с. Цар Самуил на границата с Русенска област и на други места. Осигурява се обходен маршрут по пътя за Добрич през селата Кайнарджа и Войново. 

Бедствено положение бе обявено в община Руен,

съобщи кметът Исмаил Осман. Близо 30 села в общината са без ток, около 20 са без вода и почти всички пътища в общината са непроходими.

Продължава да вали сняг и да духа силен вятър, заради това се получават преспи над 2 м.

До късно снощи работихме по прибиране на хората по домовете им, обясни Осман. Част от тях са прибрани, но друга са останали в най-близкото село Трънак, това са около 30 души. Кметът призова хората да не излизат никъде.

Екипите на Гражданска защита извеждат близо 30 души от

закъсал автобус в района на Айтос,

съобщи областният управител на Бургас Константин Гребенаров, цитиран от "Дарик".

Автобусът е закъсал късно снощи, но заради големите виелици е бил трудно откриваем. Тази сутрин рейсът е бил намерен напълно затрупан от снегонавяванията. Хората са в добро здравословно състояние, а извеждането на автобуса продължава.

Пътищата Поморие - Бургас, Поморие - "Слънчев бряг" и Поморие - Каменар до Каблешково са отворени, но трудно проходими. Не се препоръчват пътувания с лични коли, ако не са крайно наложителни.

Пристанището във Варна е затворено заради силния вятър,

чиито пориви достигат 10 м/с. От летището съобщават, че е отменен полетът за София в 8:45 ч. В разписанието на аеропорта за деня има още два полета - още еди до столицата и до Виена.

От областното пътно управление информираха, че пътищата в региона са заснежени, на места със заледявания. Заради снеговалежа видимостта е намалена до 50 м.

Затворени за движение са пътищата от Варна до Бургас и до Добрич, както и участъкът от Ветрино към Нови пазар.

Забранено е движението на всички видове моторни превозни средства по третокласната пътна мрежа в областта.

Затворено за движение е северното платно на автомагистрала "Хемус" в посока от Варна за София, съобщиха от Областното пътно управление. Временно е ограничено движението на автомобили и в южното платно на магистралата в участъка Девня-Варна.

При пункта до Ветрино е забранено движението на автомобили с тегло над 3 т в участъка Ветрино-София, а всички автомобили трябва да са с вериги на гумите.

Камионите с тегло над 3,5 т нямат право да се движат по цялата основна пътна мрежа в региона.

Около 70-80 сантиметра е снежната покривка в област Разград

и навсякъде в региона продължава слаб снеговалеж, съобщи дежурният от областното пътно управление.

По думите му обстановката в региона остава тежка и усложнена. Духа силен вятър от север-североизток със скорост 20-25 м/сек. Има силни снегонавявания в цялата област, като преспите на места достигат до 2-2,5 метра.

Заради снеговалежа и снегонавяванията видимостта е намалена до 50-100 м. Температурата е от минус 9 до минус 12 градуса.

Пътната обстановка в област Велико Търново продължава да е усложнена,

съобщиха от ОДМВР в града. Продължава да вали сняг и тази сутрин. Продължава да е в сила и забраната за движение на товарни автомобили над 3,5 т на територията на областта.

Непроходими са пътищата към граничните пунктове "Дуранкулак" и "Кардам",

има силен снеговалеж и навявания, съобщават от пресцентъра на МВР.

От снощи фериботната линия Свищов-Зимнич е преустановила дейността си за неопределено време поради силен снеговалеж и вятър.

На граничните пунктове при Видин, Оряхово и Никопол фериботните линии работят нормално.

През "Дунав мост" леките коли и автобусите преминават без проблем

Пропускането на товарни автомобили на влизане в България се извършва периодично, тъй като в Русе има много блокирани камиони, защото пътят Русе-Разград е затворен за движение за всички автомобили, а пътят Русе-Бяла - за товарни автомобили с тегло над 3,5 т.

Въпреки усложнената обстановка няма пострадали и бедстващи хора, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Напрегната е била нощта за пожарникарите и спасителите в източната част на страната. Продължават действията им за евакуиране на хора, изтегляне на автомобили и отстраняване на опасни предмети.

За изминалото денонощие са постъпили 228 сигнала за произшествия,

от които 154 са били за извършване на спасителни дейности. В 191 селища има нарушено електрозахранване и дежурни екипи работят за отстраняването на повредите.

От 17 ч. заради силния снеговалеж в областите Велико Търново, Габрово, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Ямбол, Сливен, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна, Бургас и Русе временно е въведена забрана за движение на товарни автомобили над 3,5 т.

Лошото време, снегът и затворените пътищата

преустановиха учебния процес в 494 училища в цялата страна

Лошите метеорологични условия са причина да няма занятия в 387 училища в страната, а заради прекъсване на електрозахранването или липса на гориво е преустановен учебният процес в 8 училища. Учебни занятия няма в 99 училища заради влошена пътна обстановка, съобщават от пресцентъра на Министерство на образованието.

Към днешна дата учебният процес по области не се извършва както следва: Бургас - 54 училища; Варна - 61 училища; Добрич - 83 училища; Кърджали - 14 училища; Разград - 48 училища; Русе - 9 училища; Силистра - 48; Сливен - 74; Стара Загора - 3 училища; Търговище - 26 Шумен - 72 училища; Ямбол - 1 училище.

Стабилизиране на ситуацията с електрозахранването в Югоизточна България

отчита EVN България.

Към 11:30 ч. екипите на компанията са намалили броя на населените места с нарушено електрозахранване до 200, с 50 по-малко от сутринта. В зависимост от метеорологичните условия се очаква голяма част и от тях да бъдат с ток до края на деня.

Екипите на дружеството са локализирали основната част от авариите и в момента протича организация за възстановяване.

На разположение на клиентите на дружеството е денонощният телефон 0700 10207, където те могат да сигнализират и да се информират за актуалната ситуация с електрозахранването. Поради необичайната ситуация и натовареността на телефонния център е възможно свързването да отнеме няколко минути, подчертават от EVN.

От югозапад днес снеговалежите ще спират,

в Югозападна България и облачността ще се разкъса. В Дунавската равнина и в Източна България през целия ден ще продължи да вали, но вече слаб сняг, като до вечерта и през нощта срещу петък и там валежите ще спрат.

В източната половина от страната ще се задържи ветровито с умерен и силен север-северозападен вятър.

Понижението на температурите ще продължи и преобладаващите максимални ще бъдат между минус 6° и минус 1°, в крайните югозападни райони до 0° - плюс 2°.

По Черноморието ще продължи да вали вече слаб сняг. Ще духа силен север-северозападен вятър. Максимални температури: минус 6° - минус 4°.

Над планините ще се задържи предимно облачно. Снеговалежите ще отслабнат, след обяд в масивите от Южна България ще спрат.

Ще духа умерен и силен вятър от север-североизток. Максимална температура на височина 1200 м около минус 4°, на 2000 м - около минус 10°. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@