0
Виж репортаж на Евроком

Бедствено положение е обявено в община Антоново, Търговищка област, след като 58-те села в общината са напълно откъснати от света. 17 от тях са без ток заради прекъснат двайсеткиловолтов далекопровод. Други 9 села нямат вода. Повечето от почистващите машини са аварирали, а тръгналите на помощ от Попово, където също е обявено бедствено положение, са заседнали в големи преспи.

Подобна е ситуацията е в Първомай, заявиха от областната комисия за защита на населението от бедствия, аварии и катастрофи. Няма достъп до селата Воден, Бяла река, Драгоево и Буково. В последните часове засиленият вятър е повредил сериозно електропреносната мрежа, поради което седем села са без електричество и вода. Високопроходима техника на пловдивската парашутна бригада се опитва да достигне до планинската хижа "Чернатица", където три семейства са блокирани от снега.

В Русе е въведено денонощно дежурство на почистващата техника при Дунав мост и по магистралата София-Букурещ. В тези райони са осигурени и влекачи за затъналите автомобили.

Поради обилния снежовалеж са непроходими пътищата от трети и четвърти клас в общините Павликени, Сухиндол, Стражица и Горна Оряховица. Екипи на Гражданската защита, курсанти и офицери от Висшето военно общовойсково училище "Васил Левски" участват в спасителна операция за изваждането на заседнали в преспите хора и автомобили. Роторен снегорин и два трактора разчистват пътя от гр.Елена до хижа "Чумерна", където вече трети ден бедстват около 50 туристи.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@