0

П о случай 70-годишния юбилей на "Труд" премиерът Сергей Станишев разговаря с главния редактор на изданието Тошо Тошев. "Властта и нейните опасни изкушения" е заглавието на интервюто.

На въпрос на министър-председателя за етническия модел и отношенията на различните етноси в нашата страна Тошев отговаря, че основните проблеми в тези отношения са създадени преди всичко от политиците.

Държавният глава Георги Първанов е издал постановление да се връчи на "Труд" почетен знак на президента на България. Празника на вестника отчитат и лидерите на НДСВ и ДПС Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган, както председателят на парламента Георги Пирински.

"Запазиха си имунитета", съобщава на уводната си страница изданието след заседанието на парламентарната комисия за промени в конституцията. За да бъде разследван, обвиняван и съден народен избраник, имунитетът му отново трябва да се сваля от парламента.

Единствената промяна, която ще се направи, е имунитетът да се иска и за леки престъпения, от които депутатите бяха "освободени" досега, пише "Труд".

Трябва да спрем с промените "на парче" в Конституцията, каза вчера президентът Георги Първанов, цитиран от "Труд". Първо трябвало да се реабилитира политиката като инструмент за решаване проблемите на хората, а не на проблемите на самите политици.

"В последните години социалният диалог не върви. Има вакуум, непрекъснати кризисни ситуации, нямаме отработена система за отговор на критични ситуации. И това го казвам като самокритика към институциите", заяви вчера Първанов пред участниците в Петата национална конференция на КНСБ.

Според държавния глава е много важно диалогът да се провежда на равнището на браншовите организации по места - в предприятия, фирми и учреждения.

"Лошото е, че правителството отстъпи от някои предизборни обещания Още по-лошото е, че не можа убедително да обясни тези отстъпления", добавя "24 часа" от думите на президента.

"Първанов критикува другарски кабинета", отбелязва и "Сега".

Никога не съм очаквал, че президентът ще е безусловен стожер на правителството, бе коментарът на премиера.

Кметът на София Бойко Борисов обяви, че няма да се кандидатира за президент, но очаква държавният глава да помага за проблемите на София, пишат вестниците.

Той даде ултиматум, че ако не получи 100 млн. лв. от държавния бюджет за столицата, ще направи партия.

Пресата предава позицията на министър-председателя и лидер на БСП Сергей Станишев - "Не ме е страх от партия на Бойко Борисов". БСП може да помогне с организационния си опит, предложил той. Аз съм премиер и нямам намерение да влизам във войни, не приемам и ултиматуми, казал още Станишев.

"Опасявам се, че докато съм още в Пловдив, кметът на града може и той да поиска 100 млн. лв.", коментира пък президентът.

"8 степен по Борисов думна партиите", извежда под глава "Монитор". Изданието пише, че от заявката на столичния кмет да основе собствена партия най-стреснати са в БСП и НДСВ, които "неофициално признават, че бъдещата партия ще дръпне от техния електорат".

"Генерален рекет", е заглавието на анализа "Сега", "БСП и президентът скръцнаха със зъби на Бойко Борисов", отбелязва и "Дневник".

"БСП и НДСВ тренират за канадска борба", пише в заглавие "Труд". Изданието коментира противоречията между двете партии по отношение на парите от еврофондовете и поисканата от левицата временна парламентарна комисия за "царските имоти".

Коалиционното ръкостискане като нищо може да се превърне в канадска борба, анализира "Труд".

"Атака" иска да развалим договора за присъединяване към Европейския съюз, но според премиера Станишев това е рисков ход за страната, отбелязва "Новинар".

Пред "Монитор" скулпторът Вежди Рашидов прави прогноза, че "Атака" и ДПС ще се разпаднат по много грозен начин. Проблемът не е националистически, а икономически, разпадът е съдбата на всяка тоталитарна партия и държава, казва още той.

От ДСБ ще изпратят до главния прокурор Борис Велчев писмо, с което ще настояват за публични дебати по осем сигнала на партията до бившия главен прокурор Никола Филчев, информира "Труд".

Сред тях са незаконното финансиране на БСП от режима на Саддам Хюсеин, концесията на автомагистрала "Тракия", сделките на кабинета "Сакскобургготски" с външния дълг, посочва изданието.

ДСБ ще поиска и изслушване на премиера за мерките на кабинета срещу престъпността.

Нов съвет за координация на борбата с корупцията ще се създаде до 10 дни, съобщава "Сега". Това станало ясно след среща на министъра на вътрешните работи Румен Петков с председателите на двете комисии по корупция в парламента и Висшия съдебен съвет Бойко Великов и Румен Ненков.

"Битката срещу престъпността е част от битката ни за ЕС", пише в заглавие на анализ "Труд". В материала се коментира борбата срещу организираната престъпност и поръчковите убийства у нас.

В интервю за "Сега" главният прокурор на София Бойко Найденов казва, че има шанс показните убийства да бъдат разкрити, ако близките на тези хора съдействат и посочат с какъв бизнес са се занимавали, кои са били враговете им и кой е имал интерес да поръча това убийство.

Протакането на дела е предпоставка за корупция, смята Найденов.

"Във Великобритания сме големи поддръжници на вашето кандидатстване за членство в ЕС", предава "Труд" думите на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Великобритания ген. Майкъл Уокър, който се срещна с ген. Никола Колев.

Двамата се договорили новата българска рота, която ще бъде изпратена в Босна в рамките на операция "Алтея", да бъде в британската зона за отговорност и под британско командване.

Граф Игнатиево вероятно ще е третата американска база у нас, информира "Сега".

Холандия е голям приятел на България и аз съм оптимист, че холандския сенат ще ратифицира договора ви за присъединяване към ЕС. Това заяви вчера холандският външен министър Бернард Бот по време на среща с българския си колега Ивайло Калфин, предава "Дума".

България извърши чудеса през последните години и това се признава чрез подписването на ратификациите на присъединителния договор от страните-членки, казал Бернард Бот.

Холандия няма да е проблем и ще направи всичко възможно да се присъедините към съюза през 2007 г., допълнил той.

Литва и Полша може да ратифицират договора за присъединяване на България към ЕС още през март, изрази очакването си министърът по европейските въпроси Меглена Кунева в Брюксел, пише "Пари".

Кунева ръководи българската делегация на срещата на Съвета по общи въпроси и външни отношения на ЕС.

Полицията има нови заподозрени за убийството на сестрите Белнейски от Пазарджик, констатира "Монитор".

Това са двама мъже, които живеели в Испания и Италия и се върнали в България, за да похарчат парите си, съобщил за всекидневника чичото на момичетата Георги Спасов.

В рубриката "Темата" на "Труд" се посочва, че убитият миналата седмица Иван Тодоров-Доктора е дал показания в Националното следствие на 31 октомври 2005 г.

Не знам защо следва да бъда убит и нямам идея кой може да го поръча, нито да го извърши, казва в показанията си Тодоров.

Той посочва, че е бил предупреден за евентуално покушение срещу него. Доктора допълва, че няма общ бизнес с братята Красимир и Николай, известни като Маргините.

Национален празник на България да е 24 май, а не 3 март, предлага проф. Людмил Георгиев, преподавател по етнопсихология в СУ. "Св. Климент Охридски". Според него денят на Кирил и Методий, дали писменост на славянските народи, е по-подходящ заради открояващата се роля на държавността.

Вестниците честитят Баба Марта на своите читатели, припомняйки че това е един от най-почитаните български обичаи с хилядолетна традиция, който е запазен единствено у нас.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

На политически диспут още с излизането си на подиума опонентите започват с пререкания: - Ти си голям лъжец! - А ти си мошеник! Намесва се…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Авария спря водоподоването в два столични квартала

Авария спря водоподоването в два столични квартала

България Преди 18 минути

Екипите на "Софийска вода" работят по отстраняване на проблема

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Microsoft развива AI, защото се уплашила от Google

Технологии Преди 20 минути

ИТ гигантът се притеснил, че изостава от конкуренцията

<p>&bdquo;Клиенти всякакви!&ldquo;: Акула се появи на плажа в Бургас</p>

Акула се появи на плажа в Бургас

Любопитно Преди 1 час

Акулата първо се е въртяла в кръг и след това е отплувала, разказват очевидци

<p>Тръмп срещу Байдън: Проучване показва шансовете им в ключови щати</p>

Как са се променили шансовете на Тръмп за победа в ключови щати

Свят Преди 1 час

Очаква се Тръмп да се изправи срещу президента Джо Байдън през ноември

<p>&quot;Виждаме сложен, негостоприемен свят с яростни ветрове&quot;</p>

Откриха дива, екстремна екзопланета, покрита с облаци - но само през нощта

Любопитно Преди 1 час

Повече за уникалното откритие може да прочетете в следващите редове

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

Лекари с коментар за частната болница "Мама и аз"

България Преди 1 час

Категорично няма място за две детски болници в София, смята д-р Стефан Константинов

Снимката е илюстративна

FLiRT: Всичко, което трябва да знаем за новите варианти на COVID-19

Свят Преди 1 час

"Инфекциозността на KP.2 е значително (10,5 пъти) по-ниска от тази на JN.1", казват учените

Hell’s Kitchen

Царина от Hell’s Kitchen: Много често съм пресолявала

Любопитно Преди 1 час

Определя се като работохолик, а най-силното й качество в кухнята е дисциплината

<p>Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса</p>

Русия с поредна среднощна атака срещу Одеса, има 13 пострадали

Свят Преди 1 час

Черноморският град отново бе атакуван с балистични ракети

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

Главчев заминава за Париж, ще участва в срещата на ОИСР

България Преди 2 часа

Тази година Срещата на Съвета на ОИСР на ниво министри е председателствана от Япония, със заместник-председатели Мексико и Нидерландия

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Кои са основните кризи в семейството? Научете с нас

Любопитно Преди 2 часа

Открехваме и малко за основните кризи в семейния живот в следващите редове

Земетресение в района на Пазарджик

Земетресение в района на Пазарджик

България Преди 2 часа

Трусът е на дълбочина 10 км

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Отмениха закон, налагащ пълна забрана на абортите в Аризона

Свят Преди 2 часа

Аризона отмени закон от 1864 г., налагащ пълна забрана на абортите

<p>Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите (ВИДЕО)</p>

Първомайски протести в Париж: Сблъсъци между полицията и протестиращите, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Протестите бяха насочени главно срещу цената на живота и промяната на обезщетенията за безработица