0

Сър Антъни Хопкинс става Лев Толстой. Във филма по романа от Джей Парини "Последната гара" (Last Station) ще му партнират най-номинираната за "Оскар" актриса Мерил Стрийп като неговата съпруга София Андреевна и Пол Джиамати ("Отбивки") в ролята на съратника му Владимир Чертков.

Режисьор ще е Майкъл Хофман, а снимките в Русия започват през февруари, броени месеци преди актьорът да навърши 70 (роден е на 31 декември 1937 г.). Лентата ще разказва за последните месеци от живота на писателя през 1910 г.

Тогава 83-годишният класик на руската литература напуска дома си и поема към България, където по покана на една от многото толстоистки комуни смята да прекара остатъка от живота си.

Болестите обаче го повалят и той е принуден да слезе на жп станцията в село Астапово, където прекарва на легло последните седем дни от живота си.

Вероятно поредното писателско превъплъщение ще е роля №100 за Хопкинс. В края на миналата година бе съобщено и за друг подобен проект с негово участие - биографичният филм за Ърнест Хемингуей "Папа", но той май няма да се реализира.

Сър Антъни, който има вече 99 заглавия във филмографията си, периодично се зарича да скъса с киното. В края на 1997 г. едно такова изявление звучеше доста песимистично:

Като водещ на научнопопулярен филм за лъвовете от поредица с известни актьори"Трябва да се оттегля, защото актьорството вреди на душевното здраве. Не мога повече, трябва да сложа край на това. Пропилях живота си."

Причината да има такова отношение към професията си по думите му се криела в самото естество на шоубизнеса: уморителен, крайно безвкусен и дразнещ - изобщо, "глупаво занимание, с което се съсипах".

Тогава актьорът сподели публично, че е в депресия, която отдавна прикрива, и се срамува от почти всички филми в кариерата си. "Гледам назад... виждам пустиня. Прекарах всички тези години в неискреност и фалш. Всичко бе фалш."

В една от последните си роли - Бърт МънроуОттогава насам обаче той се е снимал в още 10-ина филма, най-новият от които - "Най-бързият индианец на света" (The World's Fastest Indian), бе поредното му превъплъщение в реално съществувала личност.

Там героят му е Бърт Мънроу, който след като цял живот усъвършенства своя мотоциклет, през 1967 г. поставя нов световен рекорд във високите скорости, останал непобедим и в наши дни.

В различните периоди от кариерата си Хопкинс е влизал неведнъж в кожата на действителни персонажи. Играл е например британските писатели Чарлз Дикенс (в "The Great Inimitable Mr. Dickens") и К.С.Луис (в "Shadowlands"), който е автор на култовата фентъзи поредица "Хрониките на Нарния".

Антъни Хопкинс като ПикасоПревъплъщавал се е също в художника Пабло Пикасо (в "Да устоиш на Пикасо"), израелския премиер Ицхак Рабин (във "Victory at Entebbe"), нацисткия диктатор Адолф Хитлер (в "The Bunker"), дори двама президенти на САЩ - Ричард Никсън в "Никсън" и Джон Куинси Адамс в "Амистад".

С Толстой го свързва "Война и мир" - играл е Пиер Безухов в тв екранизация от 1972 г., но и останалата руска класика не му е чужда. Един от малкото му режисьорски опити е "Август" (1996 г.) по "Вуйчо Ваньо" от А.П.Чехов, където пренася действието в родния си Уелс и изпълнява главната роля, дори пише музиката към филма.

Въпреки усилията му лентата се оказва провал: обвиняват го, че не е успял да улови комичното у Чехов, че историята е обрисувана с много мрачни краски.

Като Едмънд Кийн в екранизация по пиесата на Сартр"Имам толкова години стаж и само няколко добри филма... Чиста загуба на време", скромничи той, макар че почитателите му вероятно се шокират от такива изявления. Все пак сър Антъни е един от доайените на съвременното кино! На всичко отгоре той дори не е американец.

Роден е в Уелс през 1937 г. и притежава много от типичните черти за своя народ: интелигентност, любов към изкуството, но в същото време с променливо настроение, лесно се отказва, винаги търси вината у себе си и често изпада във внезапни и ярки изблици на гняв. До 1975 г. е бил алкохолик с напредваща страст към чашката, твърдят още биографите му.

Слага край на пиенето две години след като се жени за втори път, когато се озовава в хотелска стая във Финикс с адски махмурлук и никакви спомени как е попаднал там. Запазва обаче ексцентричните си навици, например да шофира сам из Щатите часове наред, дори дни, а понякога и седмици.

Във филма \'International Velvet\' от 1978 г.Родословното му дърво води началото си от порт Талбот, Южен Уелс. Баща му Дик Хопкинс бил хлебар, неговият баща - също. Младият Тони, както предпочитал да го наричат в ония години, изкарал тежко детство в училище.

"Бях темерут, бавен, флегматичен и не общувах с другите деца. Бях слаб ученик. Нямах и два грама мозък в главата си. Изобщо не знам какво търсех там. Затова и станах актьор", спомня си без никакво стеснение сър Антъни.

От детската театрална школа се прехвърля в Уелския колеж за музика и драма в столицата Кардиф, а през 1961 г. спечелва стипендия за престижната лондонска Кралска академия по драматично изкуство.

След дипломирането си отива на работа в театралната трупа в Лестър, но още през 1965 г. хваща самия Господ за шлифера: явява се на прослушване пред един от идолите си - сър Лорънс Оливие. Става дума за вакантно място в трупата на Националния театър, което младият Хопкинс печели.

Като д-р Ханибал Лектър получава \'Оскар\'Оттам, вече пожънал успехи, се прехвърля в киното. Първата му роля е Ричард Лъвското сърце в знаменития "Лъвът през зимата" (1968 г.) със звездите Питър О'Тул и Катрин Хепбърн.

Най-популярното му превъплъщение обаче идва десетилетия по-късно, през 1991-ва, когато се снима като д-р Ханибал Лектър в "Мълчанието на агнетата" (реж. Джонатан Деми). По-късно повтаря ролята на канибала в "Ханибал" и "Червеният дракон", но "Оскар" му носи само първият филм от поредицата.

Героят му е един от най-зловещите серийни убийци в историята на киното, който се храни с черния дроб на жертвите си и ги гарнира с фасул и италианско вино. През 2003 г. той бе обявен за най-големия злодей в историята на киното според класацията на Американския филмов институт.

Дотогава американската публика познава актьора от Уелс, но слабо. След академичната статуетка за "Мълчанието..." го номинират отново за "Остатъците от деня" (1993 г.), "Никсън" на Оливър Стоун (1995 г.) и историческата драма на Спилбърг "Амистад" (1997 г.), където отново е президент на САЩ, само че бивш - Джон Куинси Адамс.

Най-противоречивата негова роля като историческа личност обаче е в "Пътят към Уелвил" (1994 г.) на Алън Паркър, където изиграва живелия в началото на ХХ век д-р Келог, пропагандатор на здравословния начин на живот и изобретател на питателните царевични "мюсли".

Година по-късно се превъплъщава в Пикасо, а приликата му с големия художник е поразителна. През 1998-а участва в "Маската на Зоро", където режисьорът Робърт Родригес му дава ролята на застаряващия романтичен герой, а за негов приемник избира темпераментния Антонио Бандерас.

За наследник на звездната му слава претендира и Брад Пит, с когото Хопкинс си партнира в "Да срещнеш Джо Блек" и по-ранния "Легенди за страстта", където двамата играят баща и син, увлечени по една и съща жена.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Украйна: Това беше целта на руските удари на 22 март</p>

Украйна: Целта на руските удари на 22 март беше пълно спиране на електричеството

Свят Преди 29 минути

Това каза министърът на енергетиката Герман Галушченко

Владимир Путин

"Това е просто глупост": Путин с коментар за членките на НАТО

Свят Преди 31 минути

В речта си пред руските пилоти от военновъздушните сили снощи той заяви, че страната няма "никакви агресивни намерения"

<p>&quot;Тренират реални бойни действия&quot;: За какво се готви Беларус</p>

"Тренират реални бойни действия": Беларус се готви за конфронтация с НАТО

Свят Преди 54 минути

Лукашенко често бива наричан „вярното кученце" на Путин

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

Сахарска мъгла покри части от България (ВИДЕО)

България Преди 1 час

С голяма вероятност валежите през деня ще са с жълтеникав оттенък

<p>Смяна, DOT, съхранение&hellip; всичко по темата гуми (видео)</p>

Смяна, DOT, съхранение… всичко по темата гуми (видео)

Технологии Преди 1 час

В сервиз на Margel разговаряме с Борислав Враджалиев за смяната на гумите и изборът на нови, тъй като многообразието на предлагане е огромно

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Какво представлява "проблемът с трите тела"

Любопитно Преди 1 час

Законите за движението на Нютон са в основата на класическата физика

<p>&quot;Играта на Синанон&quot;: Вазектомии, аборти и жени с бръснати глави&nbsp;</p>

"От изцеление към ужас": "Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта (ВИДЕО/СНИМКИ)

Свят Преди 1 час

"Синанон" - рехабилитационната програма или религиозна секта

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Заради публикации против нахлуването в Украйна: Руснак бе осъден на 6 години затвор

Свят Преди 1 час

35-годишният Николай Фарафонов е признат за виновен за "публични призиви за извършване на терористични актове"

<p>Биков: Подкрепихме конституционната реформа, за да не е безконтролен служебният кабинет</p>

Биков за промените в Конституцията: Подкрепихме реформите, за да не е безконтролен служебният кабинет

България Преди 1 час

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

"Шпионаж и заговорнически ходове": Руска делегация на посещение в Северна Корея

Свят Преди 1 час

По време на визитата представители на руската служба и на севернокорейското министерство са провели работни разговори

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

Никола Минчев: Все още не късно изборите да се проведат на 9 юни

България Преди 2 часа

По думите на зам.-председателя на НС и депутат от ПП-ДБ не сме на прага на конституционна криза

5 по Рихтер разлюля Италия

5 по Рихтер разлюля Италия

Свят Преди 2 часа

Трусът е усетен и в района на Удине

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

Бити с бейзболни бухалки: Сводническа мрежа е разбита в Италия

България Преди 2 часа

Българките отивали зад граница с обещание за работа

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Нова масирана руска атака срещу енергийната инфраструктура на Украйна

Свят Преди 2 часа

Украинската армия заяви, че 26 дрона са били унищожени в Одеска, Харковска, Днепропетровска и Запорожка област

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Вулканът Ибу изхвърли пепел на два километра височина

Свят Преди 2 часа

Предишното изригване беше на 26 март

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Край на стачките на "Луфтханза": Авиокомпанията и синдикатите постигнаха споразумение

Свят Преди 2 часа

През последните седмици протести на наземния персонал и на екипажите доведоха до забавянето и отменянето на стотици полети