1

Датата беше 22 март, някъде в недалечното бъдеще.... Денят беше сив и мрачен, с нищо неотличаващ се, с нищо незапомнящ се. В небето нямаше нито един облак, но не се виждаше и слънцето - това беше странно. На земята нямаше растения, нямаше животни. Тук-там се търкаляха алуминиеви опаковки от безалкохолно, които подрънкваха с металически звук. Навсякъде пустиня. Въздухът миришеше на безнадеждност и отчаяние. Аз заговорих първи:

-  Как се казваш сега, как те наричат? - попитах с нетърпящ възражение глас.

-  Просто H2O, така ми викай. - отговори ми ясно с тон, в който нямаше нищо оптимистично.

Малки капки студена пот се стекоха по вътрешната страна на ръката ми. Потръпнах. Потръпнах, защото разбрах, че разговорът няма да бъде в моя полза, няма да бъде в полза на човечеството, няма да бъде в полза на Гея.

-  Какво знаеш за мен? - този път гласът ме попита.

-  И всичко, и нищо! - вече смутен, след като разбрах, че аз съм този, когото разпитват. - Знам, че са те наричали Бог и са ти прикрепяли имена като Посейдон, Нептун, Акуекукиотисиуати*, Ардвисура Анахита*, Хидро, Додопа*, Пеперуна*, Свети Дух и още десетки имена. Също са ти казвали Сила, Живот. Учените те наричаха универсален разтворител, децата на африканския континент те наричаха „синьото злато", по високите планини на Тибет ти беше Бялата смърт, по красивите глетчери на Алпите ти беше Красота и Страх едновременно.

След като разбрах, че много съм се разпалил, продължих по кротко:

- Понякога падаше под формата на дъжд, друг път покриваше всичко с бяла пелена или просто ваеше красиви бели облаци по небето над нас. Никой не можа да ми обясни защо понякога беше толкова красива, понякога толкова страшна. Как така, веднъж беше тиха и спокойна, а друг път буйна и прииждаща?

Чувствах, че сега е мой ред да попитам, затова рязко изстрелях:

- Защо ни изостави, нас - хората? Къде отиде? - вече с пресипнал глас умолявах да ми каже истината.

- Милиарди години наред, още преди двукраките да се появите на тази планета, аз като велик майстор художник и скулптор дълбаех земната кора и сътворявах изящни шедьоври, които да красят това голо парче скала, въртящо се в пространството без никакви закони и което вие нарекохте Гея - майката Земя. Работех усърдно ден и нощ, за да оставя своето завещание на вас, тези, които ще се наречете собственици, които ще се убивате за къс почва и ще мислите, че проблемите ви са фундаментални и всемирни. А всъщност колко патетични и малки сте в действителност, нямаше обаче кой да ви го каже. Тогава аз се оттеглих и дадох шанс на вас да овладеете моите стихии, моите сили и да ме използвате. Бързо станахте силни и никой вече не чуваше, не виждаше моите предупреждения или по-лошо правеше се, че проблем няма. През вековете ми омръзна от разни „алхимици", атомни физици, биотехнолози и прочие, които си мислеха, че правят революция с всяко свое откритие, но в същото време копаеха бавно гроб за цивилизацията ви. А вие сте създадени от мен, аз съм във всяка ваша клетка. Еволюцията ви е свързана с мен, раждахте чрез мен и живеехте чрез мен. Но винаги и всякога аз съм безсилна. Опитвах да ви спра с потопи и всякакви бедствия, за да ви покажа накъде сте се запътили, но вие пак вдигахте гордо глави и продължавахте славно към гроба. А сега най-нагло си се изправил пред мен и ме питаш къде съм. Ами тук съм! Ето ме в калната локва там, имаме в каналите, които построихте, за да охлаждате с мен горивните пръти на атомните електроцентрали, аз съм в парниковата обвивка над теб, имаме и в чешмите, пълна с хлор и отрови! - поглеждайки ме с разводнените си стоманено сиви и студени очи, Водата ми показваше къде мога да я намеря, след което добави заповеднически: - Пий! Пий, де! - повтори неумолимо.

Аз се наведох над позеленялата мътна тиня, за да вкуся с напуканите си устни това, което беше останало от нея - мирис на химикали и застояло ме облъхна в студена прегръдка. Ужасих се, стана ми страшно и извиках.

Събудих се от вика си - беше станало късно. Сигурно съм заспал, докато съм чел страница от собствената си стихосбирка. Малката книжка беше паднала настрани с кориците нагоре, останала отворена на мястото, където бях чел последно. Вдигнах я и прочетох на глас:

Удавник

Тя е тъмна и страшна,

тя е хладна и мека,

тя е вечна, но млада.

Това е тя и тя е жена.

Океан от безбрежни емоции,

реки от сълзи, стон и ридания

тя смее се,

но смехът й е смях на дете с душевни терзания.

Тя е луда.

Тя е красива и в красотата й крие се страшното.

Оплела в косите си дъха на морето,

това не са коси, това са страшни вълни.

Те идват към мен и ето дърпат ме,

влачат ме с нокти лакирани

към бездните тъмни, към бездните мрачни.

За мен там няма надежда, но пак съм спокоен,

навеждам глава и отивам

в прегръдки дълбоки и мокри.

Аз потъвам, потъвам, потъвам...

Сега вече съм жив... и не се чувствам човек.

Петър Нгуен

П.П.

Това, че ще напишем по няколко трогателни думи, с които ще покажем колко много сме съпричастни с проблемите, свързани със замърсяването на водата, не означава, че ще променим статуквото и факта, че над 1,5 млрд. човеци са без достъп до питейна вода. Много пъти съм се замислял, затова че никой не избира къде да се роди, но ми става неприятно, че дете от Сомалия не може да има такава „привилегия" като мен. Спокойно да може да вземе чаша, да отвърти кранчето и оттам да потече прясна вода, която да си налее и изпие. С какво то е по-различно от мен и защо при мен това да е ежедневие и рутинен акт, за който дори не се замислям, а сомалийчето да умира от жажда и вода да му се полага един път на ден. Та нали водата на планетата е за всички, тя не е нечия собственост, а се оказва, че такова изконно право нямат всички. Само можем да си представим колко ужасна може да бъде смъртта от жажда, след като се запознаем само с първите симптоми на обезводняването: сгъстяване на кръвта, забавя се нейният кръговрат, понижава се минутния ударен обем на сърцето, понижава се систоличното налягане, лоша доставка на хранителни вещества; лошо снабдяване на тъканите с кислород; нарушение работата на нервните клетки; гърчове, халюцинации и коматозно състояние - те са следствие от обезводняване на главния мозък. При обезводняване на бъбреците се влошават техните очистващи функции, което се проявява с повишена концентрация на урината и пикочна киселина в кръвта. Появява се риск от тромбоза и запушване на бъбречните вени, разстройства на храносмилането, с нарушено усвояване на хранителните вещества, а също и с разтягане на стомаха." (media.framar.bg)

Иначе всеки е голям хуманист, особено европейците, на които тези проблеми са им толкова чужди. И какво от това, че наричат Земята „синята планета", след като почти всеки шести човек на планетата не може да използва чиста вода. Това, разбира се, са само факти и цифри, от които никой няма полза, защото в крайна сметка, в 21 век, хора умират от липсата на вода - ето ви един факт, след като толкова ви е нужно да го имате! Питам колко от нас спират водата, докато си мият зъбите? Коя от по-големите реки в Европа и по света може да се похвали, че не е замърсена от голям завод или индустриално предприятие? Колко остава да се разтопят ледниците на двата полюса, там където е единственият останал резерв на чиста вода?

Неотдавна прочетох, че голям производител на уиски закупил голям парцел на Антарктида с цел да се доставя на пазара чист лед. Е, след такава новина, каквото и да кажа ще бъде малко. Спирам дотук, защото факти и новини могат да се дават безкрай, а мен ме хваща срам - срам, че съм част от този егоизъм, комерсиализация и нагла ароганщина.

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Келнер, какво ми сервирахте, кафе или чай? - Какво, не можете да разберете сам? - Не. - Тогава какво значение има?
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 23 минути

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 57 минути

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 3 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 4 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 5 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 5 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 6 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 6 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 6 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 6 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 6 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 6 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 7 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 7 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 7 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 8 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen