0

Е кип от американски и хърватски специалисти твърди в престижното научно списание "Джиолоджи", на базата на многомесечни изследвания, че целият Балкански полуостров може да бъде застрашен от разрушителни земетресения, а крайбрежието и от цунами, съобщи БТА.

Международният екип от експерти проучвал възможността от размествания на пластовете в района на Дубровник, изследвайки тектонската нестабилност както в района на този град, така и на целия полуостров.

Поводът за проучването бил, както съобщават хърватските и други световни медии, че под морето край Дубровник съществува тектонска пукнатина с обща дължина 200 км, която се простира към северозападната част на Балканския полуостров.

Учените предполагат, че има вероятност целият полуостров да бъде поразен от разрушителни земетресения с възможна сила до седма степен по скалата на Рихтер.

Същевременно като последица от такова земетресение е възможно да възникне и особено разрушително "балканско цунами", което според учените няма да е толкова силно като цунамито, връхлетяло Индонезия в края на 2004 г., но във всеки случай би могло да порази крайбрежието и да причини големи щети.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@