0

"Фермерите щурмуваха властта, пак арести", отбелязва "24 часа". В поредна схватка с полицията влязоха вчера протестиращите млекопроизводители. Този път сблъсъкът се разигра пред вратите на Министерския съвет и завърши с ареста на шефа на браншовата организация Андриан Цаконски и още трима фермери.

Стачката е заради настояването за изплащане на субсидии от 60 млн. лева за качествено мляко. Освен това фермерите искат правителството да изпълни и останалите ангажименти, поети в подписаното в началото на август споразумение.

До остър сблъсък с полицията се стигна, след като стана ясно, че премиерът Сергей Станишев е отказал среща с техни представители. Начинът, по който бе организиран протестът, е провокативен, категоричен бе Станишев. Фермерите пък обявиха, че ще излязат пак на протест след седмица и ще блокират пътища в страната.

"Асен Друмев ще отговаря и за нарушения по САПАРД", съобщава "Труд". Бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" ще бъде обвинен до дни в длъжностно престъпление в особено големи размери.

Друмев ще отговаря за неправомерни клаузи в договори за изграждане на пазари и тържища за земеделска продукция със субсидии от програма САПАРД.

Проектите са на обща стойност над 50 млн. лева. От тях към 30 млн. са от средствата по САПАРД, обясни вчера за вестника наблюдаващият прокурор Пламен Панайотов.

Месеци след началото на разследването през октомври 2007 г. повечето от половината от фирмите кандидатки, подписали договори с фонд "Земеделие", са се отказали да изграждат обектите.

"Каузата анти-Доган не стига за нова коалиция", смята Ангел Найденов, шеф на лявата ПГ. Паралелните протести на синдикати и опозиция той коментира пред "24 часа" така:

"Крайният, негативният сценарий за страната е политическата и финансово-икономическата дестабилизация. И аргументите не играят роля, играе се със свръхочаквания и емоции.

Ако изключим обаче задъхания стремеж на ГЕРБ да предизвика предсрочни избори, не виждам нито готовност в другите опозиционни сили, нито среда, в която да се реализират подобни сценарии. Защото нито каузата анти-Доган, нито ненавистта към БСП могат да са трайна основа за съвместно управление."

"Няма да позволим поскъпване на Дунав мост-2", заявява в интервю за "Монитор" министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Той е лаконичен, че до момента официално искане от фирмата изпълнител FCC за оскъпяване на проекта Дунав мост-2 няма.

Министерството е информирано, че фирмата среща трудности със снабдяването с инертни материали, но това не може да е причина за удължаване на срока на строителството. По договор проектът трябва да бъде завършен през април 2010 г.

"40 пъти повече инвестиции във ВиК сектора", пише "Дума". Това е станало през последните три години, съобщи още министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.

По думите му в близките 10-15 години секторът ще се нуждае от инвестиции от порядъка на над 10 млрд. евро - сума, която не е по възможностите нито на европейските програми, нито на бюджета. Затова се търсят възможности за публично-частно партньорство.

"Държавата предупреди за проблеми с кредитите", е водещо заглавие в "Сега". Банковата система у нас е стабилна и продължава да се развива с бързи темпове, но вече са "налице и симтоми за бъдещи проблеми при част от вземанията" на трезорите.

Това констатира в годишния си отчет за 2007 г. Фондът за гарантиране на влоговете в банките. Подобно притеснение за първи път се изказва официално от името на държавна институция.

Основното му послание е банките да внимават с отпускането на рискови кредити.

"Трябва да има положителни новини от България", е посланието на еврокомисаря по индустрията и заместник-председател на ЕК Гюнтер Ферхойген, изведено като заглавие в "Класа".

Той призова вчера българите да се противопоставят на корупцията и да подкрепят усилията на правителството и парламента, за да се сдобие България с действена администрация. През деня Ферхойген имаше срещи с президента Георги Първанов, премиера Сергей Станишев, вицепремиера по еврофондовете Меглена Плугчиева и министри от кабинета.

Заместник-председателят на ЕК изрази безпокойство за имиджа на страната ни. "Ако има само лоши новини от една държава, това може да развие един стъпаловиден процес надолу. Трябва да има и положителни новини от България", каза той. Според него критичният доклад на ЕК от 23 юли е "моментна снимка на състоянието на България".

"Гласим дела на престъпни босове", разкрива в интервю за "Труд" главният прокурор Борис Велчев. Той е в Германия, където има срещи в Министерството на правосъдието в Бавария и прокуратурата в Мюнхен, както и в баварската служба за борба с организираната престъпност.

Идеята е да получи повече информация за начина, по който се провежда противодействието на организираната престъпност, както и с опита по опазване на еврофондовете.

Велчев подчертава: "До следващия евродоклад остава малко време. Едва ли за това малко време можем да направим някакви фундаментални промени. Но аз съм абсолютно убеден, че в следващите няколко месеца ние трябва да покажем първите убедителни резултати в противодействие на организираната престъпност. Говоря за босове на организираната престъпност, които да получат своите обвинения."

"Ако пак купуваме гласове, ЕС ни лишава от глас", алармира от първа страница "Труд". Ако на избори в България продължават да се купуват гласове, Европейският съюз може да замрази правото ни на глас при вземане на решения.

Тази възможност разкрива пред вестника добре информиран източник в Брюксел. Ако търговията с гласове се повтори на предстоящия парламентарен вот, тогава може да бъде приложен чл. 7 от договора ни за членство в ЕС.

Той предвижда замразяването на правото ни на глас за "сериозно и продължаващо нарушение" на основополагащи принципи на ЕС като "демокрацията и върховенството на закона".

"Есента доверието на Евросъюза към България ще се срине", прогнозира в коментарната рубрика на "Труд" политологът проф. Евгений Дайнов. Той анализира правителствените документи - от закони и стратегии до оперативни програми и "екшън планове".

Според него няма по-добро огледало на пълната неспособност на държавното ръководство да свърши каквото и да било. Основната характеристика на тези документи е многословието, минаващо в логорея, съчетано с пълна мъгла по отношение на същността на нещата.

Производството на дефектните думи, наречени "екшън план", разкрива правителството като непринадлежащо към Европа. А оттук следва простият извод, че през есента ще настъпи пълен срив на доверието на ЕС към България.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Изненадващо и комично: Вижте как се чифтосват октоподите

Любопитно Преди 3 минути

Интересни факти за любовния живот на октоподите може да прочетете в следващите редове

Ленивец

Вижте как ленивец спря движението на оживена улица в Коста Рика (ВИДЕО)

Любопитно Преди 23 минути

Подобни инциденти са изключителна рядкост по света

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

За трети път гледат мерките за неотклонение на Петя Банкова и Стефан Димитров

България Преди 1 час

От сряда обвинение за участие в престъпна група получи и бившият главен секретар на МВР Живко Koцев

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарх Неофит

България Преди 1 час

Търсят негови роднини, за да се установи страда ли от психично заболяване

<p>Еврокомисарят Илва Йохансон на посещение у нас</p>

Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон на посещение в България

България Преди 1 час

Тя ще обсъди с българските власти ефекта от премахването на граничния контрол по въздушните и морските вътрешни граници на Шенген от 31 март насам

<p>Огромното бяло &bdquo;сърце&ldquo; на Плутон има изненадващо жесток произход</p>

Проучване: Огромното бяло "сърце" на Плутон има изненадващ произход

Любопитно Преди 1 час

Повече информация за Плутон може да прочетете в следващите редове

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Белгия и Чехия поискаха санкции за руска намеса в изборите за европарламент

Свят Преди 1 час

Двете страни са изпратили отворено писмо до лидерите на ЕС

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Boston Dyanmics започна нова ера в роботиката

Технологии Преди 1 час

Компанията представи първия си електрически хуманоиден робот

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Провокативната сладкарка Стефани напусна Hell's Kitchen

Любопитно Преди 8 часа

Тя е гост в новия епизод на подкаста "Кухнята след Ада"

Байдън обвини Китай в измама

Байдън обвини Китай в измама

Свят Преди 8 часа

Байдън: Те не се конкурират, те мамят

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Швеция прие спорен закон за смяна на пола

Свят Преди 9 часа

Шведският парламент прие закон, с който минималната възраст за законна смяна на пола се намалява от 18 на 16 години и се улеснява достъпът до хирургически интервенции. Законът беше приет с 234 гласа "за" и 94 "против" в 349-местния парламент, предаде АФП. Макар че скандинавската страна е първата, която въвежда законна смяна на пола през 1972 г., предложението, целящо да позволи така наречената "самоидентификация" и да опрости процедурата, предизвика интензивен дебат в страната. Дебатът отслаби позициите на консервативния министър-председател Улф Кристерсон, след като той призна, че се е поддал на натиск от страна на членове на партията по въпроса.

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

Присъда от 18 г. затвор за убийството в „Люлин”

България Преди 10 часа

Присъдата на СГС не е окончателна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Републиканците представиха военен пакет за Украйна

Свят Преди 10 часа

Гласуването ще се проведе в събота

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

Мъж с психични отклонения се барикадира в дома си в София

България Преди 10 часа

На място са повикани екипи на полицията и психолози

Русия удари болница и училище в Украйна

Русия удари болница и училище в Украйна

Свят Преди 11 часа

Нанесени са щети на няколко многоетажни жилищни сгради

МВнР извика на среща иранския посланик

МВнР извика на среща иранския посланик

България Преди 11 часа

МВнР осъжда атаката на Иран срещу Израел