0

Ц ените на доставчиците на ток за бита остават регулирани, съобщава "Дневник".
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ще определя цените, по които доставчиците на ел. енергия продават на бита, малките и средните компании, след като пазарът бъде либерализиран от 2007 г.

Това предвиждат поправките в енергийния закон, внесени за одобрение в парламента. От юли 2007 г. битовите абонати ще могат да избират доставчика на енергия, а от началото на годината това право ще имат и всички стопански.

Крайните снабдители, които се въвеждат с поправките, ще са досегашните електроразпределителни дружества и търговци на енергия. Те ще могат да продават на битовите абонати и на предприятия с най-малко 50 души персонал и с годишен оборот до 19,5 млн. лв.

От крайните снабдители ще купуват и абонати, които са сменили доставчика си, но договорът им с него не е влязъл в сила, както и такива, които не искат да сменят досегашния си доставчик.

Винетките може да отпаднат от следващата година, пише още "Дневник".
Винетните стикери се премахват от следващата година, обяви министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов. Още не е ясно дали ще се върне старият пътен данък, в момента обсъждаме вариантите с финансовия министър Пламен Орешарски, допълни той.

Според Гагаузов промените са наложителни по няколко причини. Едната е ниската събираемост и фалшифицирането на винетките. Другата е, че страната не е успяла да убеди ЕС в правото да събира два вида такси - винетна и тол.

Стикерите са плащат за ползването на републиканската пътна мрежа, а тол-системата беше предвидена за преминаването през бъдещите магистрали. На инвеститорите, които ще вземат магистралите на концесия, трябва да им се гарантира възвращаемост на вложенията, посочи Гагаузов.

IBAN тръгна почти безпроблемно, констатира още "Дневник".
Без опашки пред банковите гишета и на пръв поглед спокойно премина първият ден, в който влезе в сила единният стандарт за банковите плащания (IBAN), показала проверка на вестника.

Клиентите на институциите не бяха много повече от обичайното за този ден на седмицата. В понеделник беше първият ден, в който за валиден номер се приемаше само IBAN.

"При нас в клоновете е спокойно. При необходимост нашите консултанти обясняват и помагат на клиентите да получат своя IBAN номер или да попълнят необходимите документи", коментираха от HVB Bank Biochim/Хеброс банк. Без проблеми върви работата и в Юнионбанк, заявиха от институцията.

Като цяло един от сериозните очаквани проблеми е повечето грешни преводи заради допуснати повече грешки в изписването на двойно по-дългия (22 символа при 10 преди) IBAN в сравнение с досегашните номера.

Топлофикациите искат от 4 до 24% поскъпване на парното, обявява "Сега".
Всички топлофикационни дружества в страната са подали заявките си за нови цени, които да влязат в сила от 1 юли тази година. Заявките им са обобщени в доклад, който ДКЕВР ще гледа на открито публично заседание в сряда.

Според официалното съобщение на комисията исканото повишение на цените е средно 6%, но цифрата се получава от наличието в доклада на дружества, които на практика са части от заводски централи и имат едва по няколко големи клиента. Ако се вземат действително големите топлофикационни дружества, искането за повишение е средно 11%.

Някои като русенската топлофикация например искат 24% поскъпване, а други като столичната - 7,5%. Великотърновската топлофикация например е поискала едва 4.6% поскъпване, но топлоенергията, произвеждана от нея, и без това е сред най-скъпите в страната.

Мотивите за исканията основно се свеждат до поскъпването на природния газ, който е основното гориво на 70% от топлофикациите. Синьото гориво поскъпна с 9,4% от началото на годината.

Въпреки това в доклада фигурира и пернишката топлофикация, която е на въглища, и то с искане за вдигане на цената със 17,7%.

България изпреварва ЕС по бизнесинвестиции, информира още "Сега".
България е над средното ниво за ЕС по бизнесинвестиции и по образовани младежи, но изостава жестоко по покупателна способност и разходи за наука.

Това разкри Центърът за икономическо развитие (ЦИР) на форум за готовността на страната да изпълнява Лисабонската стратегия като бъдещ член на ЕС. Въпросната стратегия предвижда до 2010 г. Европа да стане най-конкурентоспособната икономика в света.

В класирането по иновативност, което Европейската комисия прави по 26 показателя за 33 държави, България е едва 26-а. По-назад са Полша, Литва и Словения. В челото са трите скандинавски държави Финландия, Швеция и Дания.

България се представя най-добре по разходите на бизнеса за модерни технологии - с 8,6% от БВП тя надминава средното за ЕС равнище. По степен на образованост на младите хора сме типична европейска държава. Но положението с енергийната интензивност е трагично - българските стоки са над девет пъти по-енергоемки, отколкото стоките от ЕС.

По емисии на вредни газове също сме печален рекордьор. Приносът на България за парниковия ефект за единица продукция е 8-кратно по-голям от средния за ЕС.

Назад в класирането ни дърпат още слабата покупателна способност, ниската производителност и недостатъчните инвестиции в научни изследвания и иновации. По тези показатели България е под 40% от средното евроравнище.

"17% повече приходи от плажовете на концесия" е друго от заглавията в "Сега".
Със 17% са се увеличили приходите от концесионните възнаграждения за морските плажове през последната година. В края на миналата година постъпленията по 61 концесионни договора за морските плажове възлизат на 5,604 млн. лв., а към края на 2004 г. са били 4,7 млн. лв.

Освен това към края на май по концесионни възнаграждения са преведени още 1,269 млн. лв., с което общата сума на приходите достига 6,874 млн. лв., отчетоха вчера от регионалното министерство. Около 117 385 лв. са начислените и платени лихви и неустойки за забавени плащания.

При проверките на плажовете през миналия летен сезон е установено, че организацията на дейностите е значително по-добра в сравнение със сезон 2004 г. Концесионерите на повечето от морските плажове са осигурили 20% и повече свободна зона за плажуване, а водноспасителната дейност и медицинското обслужване са били съобразени с наредбата за водноспасителната дейност.

Тримата големи не се разбраха за данъците, обявява "Стандарт".
Точният размер за данъците догодина остава неясен. Сергей Станишев, Симеон Сакскобургготски и Ахмед Доган разговаряха шест часа, но не се разбраха за налозите, съобщиха участници в Съвета на коалицията.

Ясно е само, че необлагаемият месечен минимум ще бъде 200 лева, съобщи лично премиерът Сергей Станишев по време на обсъждането на макрорамката на бюджета за 2007 г. Финансовият министър Пламен Орешарски ще трябва да изготви варианти с различните размери на данъчните ставки, доверяват участници в срещата.

Депутати предположиха, че основният спор е за ДДС. Тук на различни позиции са бившият финансов министър Милен Велчев и сегашният Пламен Орешарски.

Един обсъжданите варианти предвижда здравните вноски да се увеличат от 6 на 8%. Така ще има финансов ресурс да се намали данъкът върху доходите и осигуровките за пенсии.

Обсъжда се и данък печалба да падне от 15 на 12%, осигуровките за пенсия да се намалят с още 3%. ДОД може да също да падне. Ставката за средните доходи от 250 до 600 лева да бъде намалена от сегашните 22 на 20%, обмислят още експертите.

Станишев съобщи, че като член на ЕС, ще внесем в общия европейски бюджет 1,2% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Адвокати готвят стачка заради ДДС, пише още "Стандарт".
Ако се приеме облагане с 20% ДДС на правните услуги, сме готови да вдигнем стачка, обявява пред вестника Траян Марковски, председател на Висшия адвокатски съвет. Той обяснява, че стачните действия са крайна мярка, но адвокатите ще прибягнат до нея при нужда.

"Ако поправката мине и на второ четене на Закона за ДДС, ние ще я атакуваме пред Конституционния съд. Тя е недопустима", категоричен е Марковски.

По думите му защитата на гражданите е тяхно суверенно неотменно право и като такова е заложено и в конституцията. Именно заради това, ако депутатите решат да го облагат с ДДС, това ще е противоконституционен акт.

Този налог ще е удар по джоба на българина. А в бюджета от него няма да влезе и една стотинка, тъй като трябва да се заделят 3-4 млн. за бедните хора, които имат право на безплатна защита, аргументира се Марковски. Той смята, че това ще доведе и до осъждането на България пред международни институции заради нарушено право на защита.

"Плащам 260 лв. парно, никак не е малко", е озаглавено интервюто в "24 часа" с министър Румен Овчаров. За промените в закона за енергетиката той обяснява:

"Промените имат няколко основни функции. Те гарантират преструктурирането на НЕК и "Булгаргаз". Както и да продължи преструктурирянето и либерализирането на пазара в България и пълното му отваряне през юли 2007 г.

Третият аспект е свързан с топлофикациите. Да конкретизираме регистрационния режим за фирмите за дялово разпределение, тъй като недоволството от тяхната работа е всеобщо. И да наложим принципа, че всеки плаща за това, което потребява."

"Топлата вода и парното поскъпват със 7,5%", информира "Труд". Топлата вода в София ще поскъпне със 7,5% от 1 юли. Същото увеличение ще важи и за парното през следващия отоплителен сезон, ако няма резки промени в цените на природния газ от Русия.

Това стана ясно вчера от доклад на ДКЕР. За Пловдив увеличението ще е със 7,4%, за Варна - 11,14%, за Плевен - 8,8%, за Бургас 7,56%, увеличение с 5% се очаква за потребителите в Русе.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Медведев заплаши Франция и Великобритания със „специални боеприпаси“

Медведев заплаши Франция и Великобритания със „специални боеприпаси“

Свят Преди 30 минути

Те трябва да разберат, че отговорът „няма да полети само към Киев“

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

Връзвали 104-годишна жена в болница във Видин

България Преди 59 минути

Съмнения за пропуски в редовното предоставяне на лекарства по време на болничния ѝ престой

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

Почина доайенът на българския балет проф. Петър Луканов

България Преди 1 час

Поклонението е на 12 май, неделя, от 12:00 ч. във фоайето на Софийската опера и балет

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

В ООН подкрепиха пълно членство на Палестина

Свят Преди 2 часа

Резолюцията получи 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“.

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

Транспортираха със „Спартан” пациент от Варна до София

България Преди 2 часа

Пострадалият е с химическо изгаряне и травма на таза

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Германци с въоръжена групировка срещу мерките за COVID-19

Свят Преди 3 часа

Обвиняемите са участвали в паравоенни учения между февруари и май 2021 година

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

Десетки деца със симптоми за хранително отравяне в Сливен

България Преди 4 часа

Храната се приготвя на място в кухнята на детската градина

Тялото на жена е открито на железопътна линия

Тялото на жена е открито на железопътна линия

България Преди 5 часа

Извършен е оглед на място от дежурна полицейска група

Две земетресения разлюляха Гърция

Две земетресения разлюляха Гърция

Свят Преди 5 часа

Няма сведения за материални щети

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Борел: Страни от ЕС ще признаят Палестина

Свят Преди 5 часа

Израел обяви, че плановете за признаване на палестинска държава са „награда за тероризма“

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

След 10 години арестуваха българин за обир в Австрия

Свят Преди 6 часа

Заподозреният е имал адресна регистрация и във Виена до 2022 г.

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Vivacom стартира футболния сезон със смарт телевизори и революционно ТВ преживяване на топ цени

Технологии Преди 6 часа

Телекомът предлага страхотни смарт телевизори на цени от 9,98 лв. на месец без оскъпяване

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

Задържаха мъж, намушкал човек в гърдите на Гергьовден

България Преди 6 часа

Той оставил жертвата да лежи на земята и си тръгнал

Дъжд от месо

Голямата мистерия: Денят, в който над Кентъки валя дъжд от месо (ВИДЕО)

Любопитно Преди 6 часа

На такова явление едва ли някога сте били свидетели

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Huawei Watch 4 Pro Space Edition побира Вселената

Технологии Преди 7 часа

Специалната версия на умния часовник е направена за ценителите