0

П очти 71% от българските фирми дават бонуси на всички служители, а 15% стимулират по този начин само определени категории персонал, предимно мениджърите.

Едва 14% от компаниите не добавят нищо към заплатите на работещите в тях преди Коледа, показва изследването на Hewitt Associates за нивата на възнаг­раждение и придобивки за служителите в България през тази година.

Според традиционното проучване на заплатите на AIMS Human Capital Bulgaria, бонуси, свързани с индивидуалното представяне, изплащат 88% от работодателите. Почти половината избират декември или януари, за да преразгледат възнагражденията на своите служители. При 32% допълнителната заплата е традиция. В AIMS обаче наблюдават тенденция за отказ от тази практика и замяната й с добавка, обвързана с представянето.

От какво зависят премиите

"В повечето случаи годишните добавки зависят от обективни финансови критерии и измерими показатели", твърди Станислава Станчева, консултант в Monday Insight, стратегичес­ки партньор на Hewitt за нашата страна. Обикновено конкретната сума зависи от финансовите резултати на компанията, резултатите на бизнес звеното и от индивидуалното представяне на конкретния служител.

При различните нива в йерархията тежестта на тези основни елементи е различна. Бонусите на топ мениджмънта са най-силно зависими от печалбата на фирмата. При работниците премията се определя най-вече от индивидуалното представяне.

Точно на базата на тези три показателя се изчисляват добавките във "Фикосота" ООД. "Смятаме ги въз основа на финансовите резултати на фирмата спрямо плана за годината. Ако надхвърлим плана, сумите са по-големи, ако не - пак даваме бонус, но по-малък. Другите критерии са задачите на организационното звено и личният принос, който се преценява от прекия ръководител", обяснява Христо Стоянов, мениджър "Човешки ресурси" на "Фикосота".

Във фирмата държат на прозрачността - финансовият план и съответните размери на бонусите в зависимост от неговото изпълнение се съобщават още през март.

По подобна схема се изчисляват и премиите в "Данон": "Още в началото на годината се залага определена цел и се определя сумата, която ще получи всеки при различни варианти на изпълнение на целта. По-силно обвързани с индивидуалния резултат са само добавките за мениджърите", уточнява мениджърът "Човешки ресурси" Емилия Фотева.

В предприятията на гръцката група "Виохалко" в България отличното представяне на служителите и на мениджърите от ръководител на екип нагоре се насърчава на всеки шест месеца. При работниците поощрението е всеки месец. Така накратко описва схемата директорът "Човешки ресурси" на "ТеПроМетал", едно от дружествата в системата на "Виохалко".

Сходна е системата и във "Фикосота". Хората на ръководни позиции получават добавка веднъж годишно. В производството се дават месечни бонуси в зависимост от количеството и качеството на произведената продукция.

Други фирми като рекламната агенция Publicis marc group пък взимат предвид и допълнителен показател - професионалният опит в компанията.
Във все повече фирми бонусната схема почива върху професионално разработени

Системи за измерване на представянето

Често в тях се търси баланс между индивидуалните и екипните постижения, чиято цел е да минимизира субективизма в оценката. Положителен опит имат в "Актавис оперейшънс" ЕООД.

"Разделяме хората на четири групи по отношение на представянето: справили се под очакванията, според очакванията, над очакванията и с изключително представяне", разказва директорът "Човешки ресурси" Васил Арарски.

С оценката на представянето са обвързани премиите и в "МТел". "Схемата на определяне на бонуса е различна в зависимост от позицията. Добавките се дават в началото на годината, когато са готови оценките", споделя Борис Тачев, директор "Човешки ресурси" в "МТел".

Въпреки усилията за обективизиране на системата, все още някъде бонусите се разпределят според чисто субективната преценка на прекия ръководител. Част от компаниите комбинират системите за оценка със

Социални добавки

В предприятията на "Виохалко" например освен бонусите според представянето всички служители вземат еднаква допълнителна сума и ваучери за пазаруване, за да се подготвят за празниците. Такава е практиката и в "МТел", и в "Кока-Кола ХБК България".

"Традиция е нашите служители да получават за Коледа фиксирана сума, допълнително количество безплатни напитки и ваучери и/или подаръци", казва Даниела Миховска, мениджър "Човешки ресурси" в компанията. Освен продукти на компанията, "Данон" също дава ваучери за пазаруване поравно на всички.

Видоизменен вариант на тази схема са гарантираните 13-а, а в някои случаи и 14-а заплата. По информация на директора "Човешки ресурси" Мила Георгиева в банка "Пиреос България" например прилагат изцяло гръцката схема - по една допълнителна заплата за Великден и за Коледа.

Размерът на бонусите

"Обикновено премиите са процент от заплатата и варират според категорията персонал", казва Станислава Станчева от Monday Insight. "Това променливо заплащане може да е значителен процент от общото годишно възнаграждение на служителя. Агресивната бонусна политика е най-типична за изпълнителните директори и висшия мениджмънт", добавя Ненка Георгиева от AIMS.

Обикновено на висшите етажи бонусите се разпределят веднъж годишно. Между 40% и 60% от длъжностите, свързани с маркетинг и продажби, имат право на добавки, изплащани на няколко части през годината при изпълнение на определени критерии.

Компаниите избягват да говорят за конкретни суми. Процент от заплатата са премиите в Publicis marc group. Във "Фикосота" дават като бонус няколко нетни заплати. Според представянето в "Актавис оперейшънс" някои може да не получат нищо, други - една заплата, около заплата и половина или над две заплати (при изключително представяне).

Част от фирмите, най-вече тези без конкретна система за оценка, поощряват служителите си с различни суми, но без да ги обвързват със заплатите.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 2 минути

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Ноел Николов: Искам децата да учат от моя комикс история на Васил Левски

Любопитно Преди 42 минути

Ноел е първият създател на комикс свързан с наш български национален герой, а именно Васил Левски

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Руски военни кораби навлязоха в Червено море

Свят Преди 1 час

Това става на фона на атаките от йеменските бойци хути срещу търговското корабоплаване

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Бебе №2 на хоризонта: Лиа Мишел е бременна

Любопитно Преди 1 час

Двамата вече имат син Евър, когото посрещнаха през август 2020 г. след доста трудна бременност

СОС прие бюджета на София за 2024 година

СОС прие бюджета на София за 2024 година

България Преди 1 час

"За" гласуваха 45 общински съветници, 15 бяха "против" предложения бюджет

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

Назначиха нов шеф на Агенция „Митници София”

България Преди 1 час

Постът заема Павел Манченко

Веселин Андреев - Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Privacy Sandbox: Голямата картина - как да оцелеем без бисквитки?

Любопитно Преди 1 час

Отговор на този въпрос ще даде Веселин Андреев, Head of AdOps and Programmatic Team в NetInfо

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

Костадинов: Най-хубавото е, че отиваме на избори, остава само да разберем кога

България Преди 1 час

Той определи като „лоша новина“, че не се знае как точно ще бъде съставен служебният кабинет

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

Трагедия в Кърджали: Родилка почина, бебето ѝ бе изродено мъртво

България Преди 1 час

По случая се извършва вътрешна проверка

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

Повторното явяване на матура да се заплаща, предлага МОН

България Преди 1 час

До нея ще бъдат допускани зрелостници, които искат да повишат оценката си, за да кандидатстват във висше учебно заведение

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Вестник „Мач Телеграф“ със специален подарък за футболните фенове на 29 март

Любопитно Преди 2 часа

През април очаквайте още изненади със спортното издание

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

НС прие да се увеличат граничните полицаи срещу нелегалната миграция

България Преди 2 часа

Вносители на предложението са председателите на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

Нинова: Действията на ИТН бяха абсолютно логични

България Преди 2 часа

Тя припомни, че от БСП публично са заявили, че не желаят третия мандат и президентът е взел предвид тази тяхна позиция

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Ребел Уилсън разкри, че е загубила девствеността си на 35 години

Любопитно Преди 2 часа

Актрисата си спомня как е избягвала темата като тийнейджър поради това, че е била „засрамена“

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

Започнаха срещите за служебен премиер при президента Радев

България Преди 2 часа

Държавният глава може да избира от ограничен списък, възможностите са девет

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

"Булгаргаз" предлага по-висока цена на природния газ през април

България Преди 2 часа

КЕВР ще реши окончателната цена на синьото гориво