0

"София, без кмет, Борисов тръгва към президентството", извежда под глава "Труд". Вчера депутатът от Демократи за силна България (ДСБ) Атанас Атанасов е показал съдебни удостоверения, че столичният кмет Бойко Борисов участва в две фирми.

Скандално е, че той е нарушавал и закона за МВР, когато е бил главен секретар, защото и като такъв не може да участва във фирми, е казал Атанасов.

Кметът е бил в управлението на две компании - "Интербулпред" и "Джи енд Би Травъл къмпани". В първата съдружник му е бил Румен Николов - Пашата, допълва "Труд".

Борисов е обяснил, че е прехвърлил дяловете си във фирмите още през 2001 г. "Ако ме изгонят, няма да паса патки. Принуждават ме да отида на президентски избори", заявява кметът, цитиран от "Труд".

"ДСБ сега пък подгониха Бойко", пише "24 часа" и съответно проследява коментара на столичния кмет - "ДСБ играе с един от кръговете в БСП и за тях е по-изгодно да ме набутат да се кандидатирам за президент, а те да си държат изпълнителната власт".

По думите на Борисов на левите и костовистите вече и Георги Първанов не им бил удобен.

"ДСБ поиска махане на Бойко Борисов", "Генералът показа документи за излизането му от фирмите", пише "Монитор"; "Генералът: Костов и БСП ме тласкат към изборите", "ДСБ: Бойко има фирма с агенти на ДС", отбелязва "Стандарт"; "Атакуват Борисов заради бивш бизнес", "Кметът: БСП и Костов действат в тандем", са заглавията в "Новинар"; "ДСБ искат Борисов да бъде отстранен", "Столичният кмет се оплака, че Гаргамел го тормози", пише "Дума"; "ДСБ: Пълномощията на Борисов да бъдат прекратени", "Борисов: Страх ги е заради проверките на общинските фирми", извежда "Земя", "ДСБ ще премахва Борисов юридически, не физически", коментира "Сега".

"Труд" прави интервю с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. В него Овчаров кани отново Бойко Борисов на среща, на която да обсъдят проблемите на "Топлофикация София".

Министърът посочва, че в проекта за промени в Закона за енергетиката се предвижда изцяло нова система за контрол върху фирмите за дялово разпределение.

Край на постоянното оплакване, отговорностите ще се връщат към топлофикациите като единствен контрагент на потребителите, казва министърът.

Засягам много големи интереси и чакам компромати, заявява още Овчаров.

"24 часа" цитира интервю пред Би Ти Ви на депутата от НДСВ Милен Велчев. Свидетели сме на прикрита национализация, както е случаят с предлаганите клаузи от закона за енергетиката, които ние няма да подкрепим посмъртно, заявява Велчев.

Той уточнил, че става въпрос за предлаганото увеличение на ролята на НЕК и за разширяване на правомощията й за директна продажба на електроенергия.

Според Велчев Румен Овчаров трябва да спре с престрелките с кмета Борисов и да се съсредоточи в преговорите с "Газпром".

Той изтъкнал още, че НДСВ е коалиционен партньор в това правителство, но "няма капка информация" от Министерството на икономиката и енергетиката как вървят преговорите с руската газова компания.

"Червени и жълти се сдърпаха за НЕК", коментира "Стандарт". "БСП: Защитават частни интереси в енергетиката" и "НДСВ: Посмъртно няма да гласуваме закона", пише в уточняващи заглавия изданието.

На първата си страница "24 часа" разкрива, че майката на бившия шеф на "Топлофикация София" Валентин Димитров - 82-годишната Цеца Димитрова, има общ бизнес с имоти с един от най- сериозните играчи в енергетиката.

Тя държи 50% от "Банско пропърти консулт две". Тя е управител в този бизнес заедно с Красимир Георгиев, който пък е собственик на фирмата за строителство на нефтопроводи "Фронтиер", обяснява "24 часа".

Изданието допълва още, че в австрийската сметка на Валентин Димитров са превеждани пари от седем офшорни фирми.

"Двама съдии в битка за президентския пост", обявява "Труд" и цитира главния секретар на партия "Ред, законност, справедливост" Яне Янев - "Ако ДСБ издигне кандидатурата на Неделчо Беронов за президент, ние ще му противопоставим също конституционен съдия, който ще вземе най-малко два пъти повече гласове. Това е Георги Марков".

"24 часа" допълва, че според Янев само Марков може да победи Георги Първанов.

В друг материал "Труд" посочва, че от СДС обмислят да издигнат за президент председателя на Столичния общински съвет Владимир Кисьов.

"Още двама десни кандидати", "СДС издига Кисьов, Яне Янев - Георги Марков", коментира и "Новинар".

"Ако десницата има проблеми с излъчването на свой кандидат за президент, то левицата непрекъснато създава проблем на кандидата си", заяви вчера пред БНР лидерът на политическо движение "Социалдемократи" и депутат от "Коалиция за България" Николай Камов, отбелязва "Труд".

"БСП готви специален изборен щаб за Първанов", пише "Дневник" и обяснява, че нововъведението се налага, защото постоянно действащият щаб на левите се занимава с всички избори, включително и местни, и няма да може да се посвети изцяло на кампанията на Първанов.

"Земя" цитира под глава зам.-председателя на БСП Ивелин Николов, според който Първанов няма силен опонент. Изборите няма да са лесни, но си заслужава да работиш за човек като президента, смята Николов.

"Рейтингът на президента Първанов ерозира" и "Папката "Гоце" измачка имиджа на президента", са коментарите на "Дневник" по данни от проучване на агенция "Алфа рисърч" за периода 23 юни - 3 юли.

Ако изборите са днес, за Първанов биха гласували 40% от избирателите, конкуренция засега му е Бойко Борисов с около 30% подкрепа.

Мнозинството от българите - 55%, отхвърлят тезата, че огласяването на досиетата ще накърни интересите на държавата, а 10% от анкетираните са съгласни с нея.

"24 часа" публикува интервю с Вера Кочовска. Много искат да вземат от Георги Първанов властта, а до Бойко Борисов се натискат опасни, казва тя.

Според нея първият показа, че е добър президент, а вторият говори, каквото мисли. Полицията ще хване убийците на сестрите Белнейски, категорична е Вера Кочовска.

Русенският прокурор Люлин Матев е пътувал в чужбина на разноски на скандален бизнесмен, разкрива пред "Стандарт" директорът на Националната служба за борба с организираната престъпност главен комисар Ваньо Танев.

Илиян Пенев - Мацола, срещу когото има заведени 14 дела, е плащал по 2000 долара за пътувания на Матев. Папките за бизнесмена седяха в касата на прокурора, твърди Танев.

"Проверка до дупка за имането на политиците", коментира "Труд" новите промени в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

"Затвор за рекетьорите с досиета", извежда "24 часа" от интервюто си с Младен Червеняков, който участва в писането на проект за достъп до документите на бившата Държавна сигурност. И горенето, и пълното отваряне са опасни, трябва нов закон, смята той.

Позовавайки се на проучване на портал "Европа", "Сега" пише на първата си страница, че България е сред европейските страни, които харчат най-много средства за поддържане на депутатските автомобили.

Единственият ни реален "конкурент" в тази област са Германия и другият кандидат за членство в ЕС Румъния.

Прокуратурата в Потенца няма никакви доказателства за участието на Симеон Сакскобургготски в т. нар. Савойска афера, предава "Монитор" думите на Джандоменико Каяца - адвокат на бившия премиер и лидер на НДСВ по "Савойската афера".

"Готвят скок на пенсиите", обявява "Стандарт" и посочва, че се очаква днес Георги Първанов да обещае десетпроцентно увеличение. Президентът ще участва в дискусия за доходите. Скокът обаче ще бъде факт най-рано догодина.

"Президентът бие, министърът пада", анализира в заглавие "Труд" след вчерашните два мача - баскетболен и футболен, в които участваха президентът Първанов и министърът на образованието и науката Даниел Вълчев. "Първанов като Джордан", пише пък "24 часа".

"Културните коридори са мост към бъдещето", казва в интервю за "Дума" посланикът на Италия у нас Джан-Батиста Кампаньола по повод Италианския фестивал в България, който се състоя от 19 май до 9 юли.

България е своеобразна музикална Мека на Балканите, смята посланик Кампаньола.

Проверка на "Монитор" установила, че момченца от български произход предлагат секс услуги в интернет. Децата, които са на видима възраст между 10 и 17 години, могат да бъдат купени срещу 60 лева на час или 360 лв. за цяла нощ.

Полицейски части от всички районни управления в Предбалкана ще бъдат командировани да пазят житото в крайдунавския регион, докато приключи жътвената кампания, научил "Труд".

Целта е да бъдат предотвратени бъдещи пожари, кражби и саморазправи между земеделци.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 10 минути

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 44 минути

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 2 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

<p>&quot;Макрон се превръща в национална заплаха&quot;</p>

Макрон: Ядрените оръжия на Франция трябва да бъдат част от дебата за европейската отбрана

Свят Преди 2 часа

Напоследък френският президент говори по-често по въпросите на отбраната

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 2 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 2 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 2 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 2 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 2 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 9 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 10 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Зеленски: Още чакаме доставките, които бяха обещани на Украйна

Свят Преди 10 часа

Украинският държавен глава отново подчерта необходимостта от приемането на Украйна в ЕС и в НАТО

<p>Байдън увери Нетаняху в &quot;железния&quot; си ангажимент към сигурността на Израел</p>

Байдън и Нетаняху разговаряха по телефона, какво си казаха

Свят Преди 10 часа

Това е първият разговор между Байдън и Нетаняху, откакто двамата са се чули след масираното иранско нападение срещу Израел

<p>Никол Кидман с отличие от Американския филмов институт (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Никол Кидман с отличие за цялостни постижения на Американския филмов институт

Любопитно Преди 11 часа

Актрисата Мерил Стрийп връчи статуетката на Кидман

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 11 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

Нейнски: ЕС ни даде свобода, той е възможност за лични постижения

България Преди 12 часа

Политологът от „Галъп интернешънъл“ Първан Симеонов посочи, че алиансът представлява идентичност, принадлежност и възможности