0
Рибата тон, популярна
част от трапезата навсякъде по света,
е изключително полезна за сърдечното
здраве и цялостното добро състояние на
организма заради богатото съдържанието
на ценните омега-3 мастни киселини.Най-често предлагана в консервиран вид, от нея могат да се приготвят вкусни салати, сандвичи, гарнитури и всякакъв вид ястия.
Като част от здравословната ни диета, която включва поне 300 г риба тон на седмица, тя е незаменим източник и на витамините от B комплекса, вкл. B3 и B12.
Ежедневният прием на риба тон прави сърцето ни по-силно и го предпазва от сърдечен удар, както и от фатална сърдечна аритмия, подобрявайки електричите свойства на сърдечните клетки.
Консумирането на рибата поне няколко пъти в месеца пък ни осигурява защита срещу исхемичен удар.
В съчетание със зеленчуците и плодовете, рибата тон ни помага да контролираме и намалим високото кръвно налягане.
Освен това тази здравословна комбинация:
- Ни предпазва от тромбоза на дълбоките вени на крайниците и рак на дебелото черво и бъбреците;
- Има специални сърдечносъдови предимства за жените в периода след менопаузата, които страдат от диабет;
- Благодарение на анти-възпалителните ефекти на омега-3 мазнините ни предпазва от слънчево изгаряне и намалява риска от рак на кожата;
- Осигурява защита от Алцхаймер и други свързани с възрастта болести, ако се приема поне три пъти седмично;
- Както и пълнозърнестите храни, може да редуцира риска от детска астма до 50%.
Рибата тон освен това е сред малкото храни, съдържащи пурини - природни субстанции, които се срещат в растенията, животните и човешкото тяло.
Единствените консерви от риба тон, произведени в България под марка Ди Алба, се предлагат от фирма "Диавена" ООД. Компанията работи със съвременни технологии в нова фабрика, която отговаря на всички европейски стандарти.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!