0

П редложението на министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров за слагане на таван на изравнителните сметки на столичани и поемане на загубите от тази мярка от "Топлофикация- София" е незаконосъобразно.

Това се казва в отговор на столичния кмет Бойко Борисов до Овчаров, предават всекидневниците. Преди два дни министърът изпрати писмо до кмета, в което го покани на среща, за да обсъдят проблемите около дружеството.

Изравняването на сметките за отопление трябва да следва нормалната практика на въведеното топлинно счетоводство, пише в отговора си Борисов.

Столичният кмет трябва да сезира прокуратурата за връзките на министър Румен Овчаров с бившия изпълнителен директор на "Топлофикация- София" Валентин Димитров.

За това пък призова депутатът от ДСБ Иван Иванов, съобщава "Новинар". По думите му Борисов разполага с цялата информация по случая.

Леко напрежение в енергетиката,

коментира "24 часа" и уточнява, че са започнали данъчни проверки в 17 фирми, които по някакъв начин са свързани с бизнесмена Красимир Георгиев.

Изданието обяснява, че той е един от собствениците на "Фронтиер" - основен консултант в енергетиката, строителството на вецове, покупка на имоти, строителство на магистрали и петролопроводи.

Мостовете между НДСВ и Борисов не са изгорени, казва пред "Стандарт" депутатът от НДСВ Милен Велчев. Според него енергийният закон ще удари по джоба всички българи. Не ми е дошло времето да се кандидатирам за президент, уверява Велчев.

Не бих отказал да съм кандидат-президент,

извежда "Труд" от интервюто си с зам.-председателя на НДСВ Николай Свинаров. Той посочва, че ако партията излезе от управляващата коалиция, това не води до необходимост от предсрочни избори.

БСП и ДПС могат да имат мнозинство и без нас, с гласове на независими депутати, или тези на БНС например, обяснява той.

Няма да участвам в никакво състезание за моята номинация, заяви номинираният за десен кандидат-президент председател на Конституционния съд Неделчо Беронов, цитиран от "Труд".

Той обяснява, че би влязъл в битката за държавен глава само ако всички десни партии застанат безусловно зад кандидатурата му. Магистратът коментира, че правомощията на президента по конституция не отговарят на начина му на избиране - с пряк вот.

Беронов иска, за да има баланс, или държавният глава да се избира от Народното събрание, или правомощията му да бъдат разширени и президентът да получи поне законодателна инициатива, допълва "Труд".

Плашат властта с вот заради царските имоти,

констатира "Труд" и пояснява, че зам.-председателят на Парламентарната група на ОДС Яне Янев е заплашил кабинета с вот на недоверие заради имотите на Симеон Сакскобургготски.

Депутатът се ядосал, че вчера поради липса на кворум се провали заседанието на комисията, която разследва т. нар. царска реституция.

На сбирката трябваше да се обсъжда докладът на председателя й Пламен Ранчев от БСП, в който са описани двете позиции на депутатите в комисията.

Едната е да се направи специален закон за реституция на имуществото на царските наследници, а другата - да се промени настоящият.

Уж НДСВ бяха крадливи, а се прегърнахме с тях,

коментира в интервю за "Новинар" ген. Любен Петров, който преди дни напусна БСП и обяви, че не споделя политиката на сегашните социалисти. В България няма лява партия, категоричен е той.

"Новинар" научил, че БСП и ДПС обмислят варианта българските представители в Европейския парламент да се изберат от Народното събрание, а не на преки избори.

"Нов скандал с Общинска банка", засича "Труд". Две фирми, за които има данни, че са свързани с енергийния бос Христо Ковачки, са взели нередовни кредити от Общинска банка за близо 10 млн. лв., разкрива изданието и посочва, че това е заявил общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев.

Темата е водеща за "Дневник" - "Доклад на БНБ сблъска отново интересите около "Общинска".

Столичният кмет Бойко Борисов се срещна в Брюксел с председателя на Парламентарната група на Европейската народна партия Ханс Герт Пьотеринг, отбелязва "Монитор".

Разговорът им продължи с час повече от предвиденото, вълнува се изданието. "Борисов говори с евродесните, обсъждали бъдещето на ГЕРБ", извежда "Новинар", а "Стандарт" коментира - "Борисов измести десните в ЕНП".

Външна политика

Осем нови посланици заминават в странство, обявява "Труд". Пламен Грозданов ще представи България в Русия, след като вчера кабинетът одобри на закрито заседание списък с осем нови посланици.

За египетската столица Кайро пък ще замине членът на Висшия съвет на БСП Иван Гайтанджиев, бивш кадър на БТА и депутат в 37-ото Народно събрание.

Изданието научило, че министрите решили да предложат на президента да освободи посланика във Финландия Венелин Цачевски, който се прочу с нелегалната продажба на алкохол.

ДПС няма никакви кадри в чужбина,

категоричен е в интервю за "Сега" зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев. В посолството ни във Финландия от дълго време не е вършена никаква дипломатическа работа, нещата са доста загнили там, твърди още той.

Велчев с червен телефон към САЩ, отбелязва "24 часа". Става дума за постоянната връзка, която главният прокурор и американският му колега Алберто Гонсалес ще имат при необходимост при решаване на конкретни случаи и казуси.

Изданията цитират посланика на Финландия у нас Кауко Ямсен, според който политическата корупция в България се увеличава. Той апелира пред парламентарната комисия по европейска интеграция да се подобри прозрачността в родната политика и икономика.

На първата си страница "Сега" пише, че страната ни е най-големият нарушител при усвояването на пари от еврофондовете.

Парадоксално е, че тя е допуснала нередности само по един проект по една програма - ИСПА, но той е за 7 млн. евро. Това е записано в годишния доклад на Европейската комисия за защита на финансовите интереси на ЕС.

Общество

"Земя", "Дума" и "Сега" публикуват на уводните си страници снимка на президента Георги Първанов от откриването на жътвената кампания в добруджанското село Победа.

Държавният глава хвана сърпа в пшеничените масиви на местната земеделска кооперация с пожелание за спорна жътва и богата реколта.

Време е за нова политика към земеделието,

заяви Първанов, цитиран от "24 часа". "Европа не дава пари просто така. Трябват здрави структури и добри производители. Ще е грешка, ако държавата разчита само на европейски пари", подчертал държавният глава.

Глоба до 1000 лева за цигара марихуана, обявява под глава "Труд" и пояснява, че това предвиждат промени в новия Наказателен кодекс, които вчера парламентът гласува на първо четене.

Затяга се източването на ДДС и измамните продажби на фирми и предприятия, за да се спестят налози. Затворът ще е от три до 10 години. Депутатите гласуваха лишаване от свобода до три години за онези, които купуват гласове по избори.

41% от българите искат затвор за купуването на гласове,

извежда в заглавие "Сега" от проучване на НЦИОМ. Според данните около 11% от анкетираните са за въвеждане на задължително гласуване, а 7% подкрепят идеята да се намалят данъците на тези, които гласуват.

От същото изследване "Монитор" подчертава, че едва 30 от 100 българи ще почиват през лятото. Около 80% от хората на БСП и ДПС не могат да си позволят курорт, коментира изданието.

"В България сте добре с психичното здраве.

Оказването на медицинска помощ в тази област е съобразено с изискванията на ЕС", заяви еврокомисарят по здравеопазване Маркос Киприану след срещата си с министър Радослав Гайдарски ("Труд").

"Земя" пък поставя в акцент думите на друг еврокомисар - Владимир Шпидла - по заетостта, социалните въпроси и равните възможности. Той смята, че има огромен напредък в изпълнението на ангажиментите на България в социалната политика. Вчера той се среща със социалния министър Емилия Масларова.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Между приятели: -Ще заведа гаджето си на кино, за да видя дали може да мълчи два часа.  
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

В РС Македония искат край на комисията с България

В РС Македония искат край на комисията с България

Свят Преди 5 часа

"Левица": Категорично "не" за вписване на българите в конституцията

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Пуснаха Жерар Депардийо след арест и разпит

Свят Преди 6 часа

Две жени твърдят, че са станали обект на сексуален тормоз от страна на актьора

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Свят Преди 8 часа

Обвиняемият: Това беше погрешно

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Русия обяви, че настъпва в Украйна

Свят Преди 10 часа

Кремъл твърди, че ще постигне всички свои цели

д

Защо семейството полицаи влезе с над 200 кг багаж в “Един за друг”?

Любопитно Преди 11 часа

Полицейското семейство Маргарита и Кристиян са поредната двойка, която напуска “Един за друг”

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Генералният секретар на НАТО отиде в Киев

Свят Преди 11 часа

Столтенберг каза, че на път за Украйна са още оръжия и боеприпаси

;

Любовната история на цар Борис ІІІ и Йоанна Савойска

Любопитно Преди 11 часа

Любовта им - чиста и истинска, непродиктувана от политически или лични интереси

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Много повече общуване в чужбина: Отдай се на приключения!

Технологии Преди 12 часа

Наслади се на пътуване в чужбина с А1 Roaming Revolution

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

ЕК призова България да подобри своя национален план в областта на енергетиката и климата

България Преди 12 часа

От държавите членки се изисква да представят своите окончателни актуализирани планове до 30 юни

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

Разследват документна измама, свързана с Кирил Петков и „Да запазим Корал“

България Преди 12 часа

Кирил Петков твърди, че това е „поредният ченгеджийски номер“

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

ГЕРБ, БСП, "Синя София", ИТН и независими срещу проекта за "Патриарх Евтимий"

България Преди 12 часа

Проектът за бул. "Патриарх Евтимий" бе представен в петък от заместник-кмета по транспорт

Отвъден живот

Добре дошли в града, в който всеки говори с мъртвите

Любопитно Преди 13 часа

Ако вярвате в задгробния живот, това е една задължителна дестинация

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

НСО опроверга Денков, охраната му не е свалена

България Преди 13 часа

От НСО посочват, че изпълняват стриктно вменените им „със закон задължения”

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

Доброволци засадиха 1300 нови фиданки в района на село Негован

България Преди 13 часа

Над 100 служители на Пощенска банка се включиха в инициативата, която е част от мащабния проект „Новата гора на София – 2“

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Как да се грижим за здравето на детските зъби: Научете с нас

Любопитно Преди 13 часа

„Ох, на мама!“ има удоволствието да обяви своето първо голямо целодневно БЕЗПЛАТНО събитие за всички бъдещи и настоящи родители