0
Изминалата 2007 г. се оказа богата на събития ? беше пусната Windows Vista, излязоха нови версии на програмите на Adobe, появиха се много интересни безплатни програми. За най-интересните събития от миналата година ще стане дума в тази статия.

Какво е една година в света на софтуера? Това са 365 дни, през които се пускат нови версии на програмите, представят се нови приложения и услуги, правят се интересни изявления. Изминалата 2007 г. се оказа богата на събития – беше пусната Windows Vista, излязоха нови версии на програмите на Adobe, появиха се много интересни безплатни програми. За най-интересните събития от миналата година ще стане дума в тази статия.


Windows Vista

Windows Vista вече е на пазара! Именно такива бяха заглавията в новините на 30 януари 2007 г., когато дългоочакваната Vista се появи по лавиците на магазините. Милиони потребители се запознаха с тази операционна система още през 2006 г. по време на най-мащабното в историята бета-тестване. Но именно през 2007 г. Vista стана достъпна за обикновените потребители.

Vista се оказа взискателна не само към хардуера, но и към софтуера. На новата операционна система отказват да работят много програми, пуснати преди година или повече. Именно затова, през миналата година много от разработчиците добавяха поддръжка на Vista в своите продукти. За съвместимост с Vista един след друг съобщаваха Corel, Nero, Adobe, „Лаборатория Касперски“ и стотици други големи и малки разработчици на софтуер. Съвместимостта с Vista стана причина за голям скандал, в който през февруари беше въвлечена NVIDIA. След появата на операционната система беше открито, че най-новите видеокарти GeForce 8800 са несъвместими с Vista и DirectX10 поради липса на драйвери.

Група потребители на NVIDIA даже откри свой сайт, където бяха изложени снимки на Retail опаковки на видеокартите, на които присъстваше логото Vista Ready. Първите драйвери за Vista се появиха едва в края на февруари.

Високите изисквания към хардуера и несъвместимостта със софтуера станаха причина за ниското търсене на Vista. Производителите на компютри, например Dell, започнаха да предлагат РС с инсталирана Vista веднага след нейната поява. Отначало се предполагаше, че последните копия на Windows XP ще бъдат продадени през януари 2008 г., но за една година търсенето на старата OS не намаля и далеч не всички клиенти искаха да си купят компютър с Vista. Съобразявайки се с желанията на обикновените потребители, Microsoft увеличи срока на Windows XP до юни 2008 г., но от по-малките компании, сглобяващи и продаващи компютри ще може да се купи WinXP до януари 2009 г.

Независимо, че бета-тестовете на Vista бяха доста продължителни, не се мина без грешки във финалната версия. Няколко дни преди началото на продажбите, Microsoft съобщи, че готви първия Service Pack за новата OS. Една година след това, през декември излезе Windows Vista Service Pack 1 RC, а финалната версия все още се очаква.

[pagebreak]

Нови програми от Adobe

Изминалата година беше отбелязана с цял букет нови програми от Adobe. Първата от тях беше програмата за професионалните фотографи Photoshop Lightroom, която излезе през януари. Софтуерът поддържа най-популярните формати, които се използват в цифровите фотоапарати, в това число JPEG, TIFF и повече от 150 RAW формата за фотоапаратите на различните производители. Програмата съдържа инструменти за настройка на цветовете тоновете, баланс на бялото, експонацията, средства за премахване на изкривявания от лещите.

Но най-голямо внимание привлече пакетът Adobe Creative Suite 3, пуснат през април. В състава му влязоха такива популярни програми, като Photoshop, InDesign, Illustrator, Dreamweaver и др. За да може всеки да си избере тези програми, които са му нужни за работа, Adobe предложи четири версии на Adobe Creative Suite 3 с различен набор от приложения. Освен това, някои програми могат да бъдат закупени отделно.

През юли бяха пуснати още две версии на Creative Suite 3: Production Premium и Master Collection, в които влязоха програмите за работа с видео Premiere Pro, After Effects, както и аудиоредакторът Soundbooth и приложението Encore.

От целия софтуер, представен в серията Creative Suite 3, най-голям интерес предизвика разбира се Photoshop. И не само заради това, че тази програма има най-много потребители, отколкото другите приложения на Adobe. За първи път Photoshop беше представен в две версии – стандартна и разширена (Photoshop CS3 Extended).

Разширената версия на графичния пакет е предназначена за хората, които работят не само с 2D графика, но и с цифрово видео, 3D графика и мултимедийни приложения. С други думи, тези, който изпозлват Photoshop като допълнение към основната си работа. Средствата на Photoshop CS3 Extended дават възможност да се отварят 3D модели непосредствено в програмата и да редактират текстурите, да се включва 3D съдържание в обикновените изображения, да се работи с видеоклипове и т.н. Освен това, в програмата има възможност за създаване на анимация на базата на изображения и съхраняването й във формат QuickTime, MPEG-4, Adobe Flash Video и др. В софтуера е включена поддръжка на много допълнителни формати, използвани от архитекти, учени и медицински работници. Налице са и нови инструменти за точно измераване и анализ на изображенията.

[pagebreak]

Adobe и онлайн услугите

През 2007 г. Adobe се занимаваше не само с пускане на нови десктоп програми. Тя показа също така, че не възнамерява да стои настрана от онлайн услугите, които набират все по-голяма популярност. През февруари беше представена онлайн версията на програмата Premiere - Adobe Remix. Тя стана достъпна за потребителите на сайта Photobucket, който представя услуги за съхранение на мултимедийни файлове.

Приложението Adobe Remix е създадено на Flash и е съвместимо с всеки РС, на който е инсталиран софтуер за работа с мултимедия, независимо от операционната система. Потребителите на тази услуга могат да преместват аудиофайлове, ефекти, преходи и титрии за видео, като използват технологията drag and drop, както и да редактират видео както това става в обикновен редактор.

Представена беше и онлайн версия на Photoshop, предлагана от сайтовете Photobucket и Shutterfly. Услугата се нарича Photoshop Express и е напълно безплатна – доходи компанията ще получава от реклама. Всъщност, това е орязана версия на Photoshop. С Photoshop Express ще може да се работи от браузъра с използване на технологията flash. Потребителите могат да редактират изображения като използват разнообразни средства, да налагат ефекти за тях. Налице е и възможност за предварително преглеждане.

Разбира се, онлайн инструментите за редакция на изображения вече не учудват никого, но представители на Adobe казват, че онлайн Photoshop е по-добър от алтернативните разработки.

През изминалата година, Adobe не само демонстрира превъзходство в области, в които тя е лидер, но и настъпва на нови за себе си пазари. Така например, през август се появи първата информация, че компанията може да създаде свой офисен пакет. Това стана възможно благодарение на платформата Adobe Integrated Runtime (AIR), която също беше представена през 2007 г. Платформата позволява на разработчиците да използват код, написан за работа с приложения в браузъра и да го пренасят в десктоп програми. Платформата AIR привлече вниманието на много наблюдатели и именно тя може да се окаже отправна точка за създаване на офисни приложения.

През октомври Adobe купи онлайн текстовия редактор Buzzword, който работи на флаш плейър и благодарение на това, може да бъде стартиран на различни браузъри и различни платформи. Buzzword дава възможност на няколко потребителя да работят с един документ, да внасят промени в него и да ги коментират. Услугата все още е на стадий бета-тестове.

[pagebreak]

След затишието на офисния фронт от последните години, този сегмент през 2007 г. започна активно да се развива.

Освен OpenOffice.org, през миналата година потребителите получиха още два пълноценни и безплатни офисни пакета. Първо, през септември беше пусната първата бета-версия на Lotus Symphony – офисен пакет на IBM. В него влизат програмите Symphony Documents, Symphony Presentations и Symphony Spreadsheet.

Lotus Symphony работи в средата на Windows (XP, Vista) и Linux (Suse Enterprise, Red Hat 5). По подразбиране се съхраняват във формат ODF и могат да бъдат преобразувани в PDF. Работата със старите формати на MS Office също е възможна, но форматите на Office 2007 не се поддържат.

В Symphony обаче все още не е реализирана поддръжка на български език. От този недостатък е лишен StarOffice – разширената версия на OpenOffice.org, който и до сега се предлага на цена от $70. Но на практика, от август тази програма може да се свали и използва безплатно в състава на приложението Google Pack. В състава на пакета са включени не само програми за работа с текст, електронни таблици и презентации, но и приложения за създаване на векторна графика и работа с бази данни. StarOffice се различава от OpenOffice.org по наличието на допълнителни шаблони, шрифтове и Cliparts.

StarOffice, както и Symphony по подразбиране съхранява документите във формат ODF, но отлично работи и с документи на MS Office 2003 и по-старите версии. Всъщност, това е пълноценен офисен пакет, който с еднакъв успех може да се използва както вкъщи, така и в офиса.

[pagebreak]

Нито един от безплатните офисни пакети за сега не поддържа новия формат Open XML, който се използва в MS Office 2007. Затова пък съвместимостта между алтернативните офисни пакети и програмите на Microsoft се осигурява благодарение на допълненията за Office 2007. За сега съществуват две независими разработки – плъгинът OpenXML/ODF Translator за Word, Excel и Powerpoint, разработката на който се поддържа от Microsoft и плъгинът Sun ODF Plugin, създаден от Sun. Двете допълнения позволяват работа с ODF файлове в средата на MS Office и поддържат преобразуване на OpenXML в ODF.

При това, ако OpenXML/ODF Translator е конвертор, преобразуващ файловете от един формат в друг, то Sun ODF Plugin добавя поддръжка на ODF непосредствено в програмата. С други думи, работейки с OpenXML/ODF Translator, не може направо да се въведат промени в ODF файла – той тряба отначало да бъде съхранен във формат на Office, да се редактира и след това да бъде преобразуван в ODF. А при работа със Sun ODF Plugin е възможен пряк запис, ODF даже може да бъде зададен като формат за MS Office по подразбиране.

Интересно, че пуснатият през декември първи пакет обновления за MS Office 2007 направи възможна работата на Sun ODF Plugin в последната версия на офисния пакет. Преди това допълнение работеше само с по-старите версии на пакета.

По този начин, през 2007 г. форматът ODF още повече укрепи своите позиции. Потребителите на всички версии на MS Office получиха възможност сокойно да свалят, редактират и съхраняват файлове в този формат. От друга страна, потребителите на безплатни офисни пакети за сега не могат свободно да работят с формата Open XML, тъй като самите програми не го поддържат.

Завършвайки темата за офисните пакети, не можем да не споменем онлайн офисния пакет на Google, който през миналата година още по-силно беше развиван. Към приложенията за работа с текст и електронни таблици беше добавен и инструмент за създаване на презентации Presently. Както и при другите приложения, и в Presently един документ може да бъде редактиран едновременно от няколко души, поддържа се импорт на проекти от Powerpoint.

[pagebreak]

Skype

Независимо, че Skype се появи преди няколко години, именно през 2007 г. потребителите можаха да оценят значението на тази програма. Причината – срив в сървърите на Skype, който се случи през август. В течение на две денонощия услугата беше частично или напълно недостъпна, което шокира милиони потребители по цял свят.

Причината за срива беше грешка в програмата, която се появи след появата на поредните обновления за Windows. В резултат на това, много потребители рестартираха компютрите си по едно и също време и системата на Skype не издържа.

През 2007 г. Skype пусна и много нови услуги и възможности, затова тя може да се нарече едно от най-динамично развиващите се решения.

Програмата беше обновена до версия 3.6, но междинните версии бяха много. Във версия 3.1 за първи път се появи функцията SkypeFind, предлагаща възможност да се намира и публикува информация за различни фирми и компании. Разработчиците позиционират SkypeFind като онлайн справочник, предназначен за всеки член на Skype обществото.

В тази версия беше добавена и услугата Skype Prime, благодарение на която потребителите могат да задават платени обаждания към своя акаунт. При това, парите се отнемат от сметката Skype Credit на звънящия. Skype Prime е предназначена основно за бизнес-потребителите.

Главното нововъведение във версия 3.2 беше функцията Send Money, даваща възможност на потребителите да създават свои Skype и Paypal акаунти и след това да изпращат пари на хора от своята контакт листа, както и да получават пари от тях. Тук не е излишно да напомним, че Paypal и Skype принадлежат на една и съща компания - eBay.

През цялата година бяха подобрявани видеообажданията. Така например, беше представена възможност да се съхраняват изображения, получени от уеб камерата, появи се опция за създаване на скрийншоти. В последната версия се появи възможност да се правят видеообаждания с високо качество на изображението - 640x480 точки при скорост 30 кадъра в секунда. Разбира се, за това са нужни бърза връзка и добра камера.


Браузъри

По отношение на Интернет браузърите, 2007 г. беше относително спокойна. Нямаше нито едно голямо обновление на популярните браузъри – годината беше използвана за разработката на нови версии.

Единственото голямо представяне през годината е пускането на първата бета-версия на браузъра Safari за Windows. Независимо, че появата на браузъра съвпадна с голяма рекламна кампания, през първите две денонощия той беше свален 1 млн. пъти. Браузърът обаче така и не стана събитието на годината. Причината – първата бета-версия се оказа слаба и недоработена. Браузърът некоректно показваше сайтовете, много потребители имаха проблеми с визуализацията на интерфейса на самата програма. В резултат, Safari беше махнат почти веднага след инсталацията. След първото представяне Apple пусна още няколко бета-версии, където грешките бяха коригирани, но интересът на основната маса потребители беше загубен.

През цялата година феновете на Firefox следиха за разработката на третата версия на програмата. Първата информация за нея се появи в началото на януари. Тогава беше обещан окончателният вариант на Firefox 3 в края на годината, но след това тези срокове бяха преразгледани.

През 2007 г. се случиха още две важни събития, касаещи Mozilla. Първо, през септември разработката на Thunderbird беше предадена на друга организация. Благодарение на това, разработчиците получиха възможност да се съсредоточат над създаването на Firefox и да не се отвличат с пощенския клиент.

Второ, през годината бяха обявени плановете на Mozilla да пусне Firefox за мобилни телефони. Това ще стане през 2008 г., след като бъде завършена Firefox 3.

Известно е, че Firefox Mobile ще има много общо с версията за обикновени РС, в това число поддръжка на разширения и XUL. Освен това, много внимание се отделя за пренос на настройките на програмата, отметките и другите параметри между версиите за настолни РС и мобилните устройства.

Разработчиците на браузъра Opera също не седяха със скръстени ръце. През септември беше пусната първата алфа-версия на Opera 9.5, която към края на годината стигна статус бета. Новата версия осигурява подобрена визуализация на уеб страниците и съвместимост със сайтовете, поддържа програми за четене от екрана. Освен това, Opera 9.5 е първата версия на браузъра, пусната специално за 64-битови системи.

Едно от интересните нововъведения в новата версия е услугата Opera Link. Тя осигурява добра синхронизация на препратките и сайтовете между версията на Opera за РС и версията за мобилни телефони Opera Mini 4.

Мобилният браузър също беше пуснат през 2007 г. и счупи рекорди по даунлоуд – за 10 дни беше свален от 1 млн. потребителя. Това говори както за големия интерес към браузъра, така и за увеличаване на неговите потребители, използващи мобилни устройства.



Източник: IDG.BG
Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

В лекарския кабинет. - Докторе, притеснявам се за умствените си способности. - Какви са симптомите? - Много тревожни! Всичко, което каже жена ми, ми изглежда…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Свети Георги

Гергьовден е! Честит имен ден на всички празнуващи

Любопитно Преди 24 минути

Светецът бил римски воин, който служил в малоазийската област Кападокия по времето на римския император Диоклетиан

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Емоционалните Петя и Дилян напуснаха “Един за друг” на крачка от финалите

Любопитно Преди 7 часа

Колоритната двойка е гост в новия епизод на подкаста “Един без друг”

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Путин изрязал сърцето на убит елен и го дал на Берлускони

Свят Преди 10 часа

Чичито: Владимир показа буен характер, какъвто не си представях в толкова мил и рационален човек

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Китайският президент Си Цзинпин пристигна в Париж

Свят Преди 12 часа

Европейската обиколка на Си ще бъде под знака на балансираната дипломация

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

„Ал Джазира“ осъди като престъпление спирането ѝ в Израел

Свят Преди 14 часа

Телевизията е обект на критики от Нетаняху

Папата поздрави православните християни с Великден

Папата поздрави православните християни с Великден

Свят Преди 14 часа

Той призова също: Да продължим да се молим за измъчена Украйна

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

Чудо в църква в Странджа в навечерието на Великден

България Преди 15 часа

Днес отец Йордан обяви една от иконите на храма "Св. Пантелеймон" за миротечаща

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

"Хамас" обвини Нетаняху в саботаж на преговорите

Свят Преди 15 часа

Според Хания палестинската групировка желае да постигне цялостно прекратяване на огъня

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Младеж се призна за виновен за нападението над политик в Германия

Свят Преди 16 часа

Евродепутатът Матиас Еке, водач на листата на ГСДП в провинция Саксония за евроизборите през юни, беше нападнат от четирима неизвестни

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

"Израел не може да приеме това": Нетаняху отхвърли предложението на "Хамас"

Свят Преди 16 часа

Отделно той обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал "Ал Джазира"

<p>Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов</p>

Митрополит Григорий възвести Христовото Възкресение и отправи благослов пред храма "Св. Александър Невски"

България Преди 17 часа

Великден е най-големият празник за всички християни, който е наричан празник на празниците

Почина американски пилот рекордьор

Почина американски пилот рекордьор

Свят Преди 17 часа

Той е претърпял тежка белодробна инфекция

<p>Русия съобщи за напредък&nbsp;на фронта</p>

Русия твърди, че е превзела село в Донецка област

Свят Преди 17 часа

През последните месеци Москва редовно обявява, че е установила контрол над малки населени места в района

.

Съществува ли тайна екосистема под най-сухата пустиня на Земята

Любопитно Преди 18 часа

Учени разкриват разнообразна група бактерии, които процъфтяват в екстремната среда

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Зайците, яйцата и бог Дионис: Езическите корени на Великден

Любопитно Преди 18 часа

Още от древни времена яйцата, както и зайците, са били символи на новия живот и плодородието

Снимката е илюстративна

Яйца, агнешко, козунаци: Рисковете за здравето, които крият богатите трапези по Великден

Любопитно Преди 18 часа

Преяждането може да дове­де до неприятни последс­твия, казва токсикологът от ВМА доц. Людмила Нейкова