30

Н емски учени от института „Макс Планк“  в Кьолн обясниха причината за лакомията. Резултатите от изследванията са публикувани на портала EurekAlert и показват, че колкото по-вкусна е храната, толкова по-малко заситени се чувстваме.

Експертите са провели експеримент, по време на който 12 доброволци са били разделени на две групи. Едните са получили сладък млечен шейк, а другите – напитка с подобен състав, но без вкус, след което всички участници са подложени на магнитен резонанс и позитронно-емисионна томография.

Експертите установили, че първата група пиела напитката с удоволствие, но не усещала засищане, а втората се ограничила до две чаши.

Според учените освобождаването на допамин - хормон, който предизвиква чувство на ситост, се появява два пъти - при поглъщане и при попадане на храната в стомаха. Изследователите заключават, че за участниците, които са пили сладък шейк, заради интензивния вкус първото освобождаване на елемента е потиснало следващото, което е довело до увеличаване на интервала между двете фази - и това от своя страна е притъпило усещането за засищане.

Така прекъсването в освобождаването на хормоните може да предизвика преяждане и дори затлъстяване в дългосрочен план.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@