41

К андидатите за кмет на София Йорданка Фандъкова и Мая Манолова се изправиха една срещу друга в предизборен дебат в ефира на "Здравей, България" по NOVA.

В началото на дискусията те споделиха с какво се гордеят и от какво се срамуват в живота и работата си.

"Гордея се, че за 14 години в политиката не съм сменила приятелите си. Не се гордея с организацията на ремонта на "Графа", сподели кандидатът на ГЕРБ Йорданка Фандъкова. Тя бе категорична, че никога не се е стремила към власт и позиции и на изборите след 10 дни ще се бори за доверието на софиянци.

"Гордея се с това, което направих като омбудсман за разрешаване на проблемите на хората. Гордея се с това, че сама взимам решенията си, нямам ментор, отговарям пред съвестта си и пред гражданите. Срамувам се от това, че понякога закъснявам", каза Манолова, чиято номинация за местния вот беше издигната от инициативен комитет.

Фандъкова и Манолова дебатираха качеството на въздуха в София, обществения транспорт, инфраструктурата. 

„Алфа Рисърч”: Кой води в битката за София

"София увеличава населението си всяка година. За 10 г. 250 000 души са дошли в София заедно със семействата си, те идват тук заради по-добрата икономическа ситуация и възможността за работа. Развитието на икономиката е важно, защото така ще се увеличават доходите и ще има икономически растеж. София попада в топ 10 в класация на "Файненшъл таймс" на най-добрите градове от 500 града в света за правене на бизнес", уточни Фандъкова.

"Огромният проблем на София са неравенствата и по-точно неравенствата в доходите, неравенствата между центъра и кварталите, в достъпа до детска градина, до качествено училище и образование. В моята програма съм заложила да има инвестиции в кварталите, изграждане на детски градини за всички деца в столицата. Предвиждам добри училища във всички квартали с работещи лекарски кабинети, със спортни зали и игрища във всеки квартал, сигурна и безопасна среда около всяко училище", отбеляза Мая Манолова.

"По-добри компании означава нашите млади хора да остават тук. Вече имаме млади хора, които се връщат от чужбина, които са работили вече там. Благодарение на ИТ сектора, биотехнологиите и технологичните производства това е възможно", заяви Фандъкова.

Тя каза още, че към момента две компании проявяват интерес към промишлената зона "Кремиковци". Работело се по изграждането на инфраструктурата там. Започнали са и проучвания за леко метро или трамвай, който да свързва бул. "Владимир Вазов" със зоната.

Кметските избори: Кои са кандидатите

"За инфраструктурата предвиждаме по-засилена работа в кварталите и намаляване на трафика в града с 40% през следващите години", отбеляза Фандъкова.

Предвиждаме програма за изграждане на общински паркинги. Подменили сме тролейбуси, автобуси, сега работим да осигурим довеждащия транспорт, така че за хората да бъде по-удобно. До момента около 80% от околовръстния път на София са изградени. Подготвили сме проекта за бул. "България" от "Бъкстон" до "Люлин".

Как ще осигурим по-високи доходи, с привличане на инвеститори, чрез прозрачна среда, приятелски настроена администрация, електронни услуги, подчерта Манолова. За привличането на стратегически инвеститори – "Фолксваген" се насочи към Босфора, това означава ли, че е създадена достатъчно прозрачна среда, предвид факта, че в София инвестират повече в колцентрове и в производства, разчитащи на евтина работна ръка, попита Манолова опонента си.

Фандъкова от своя страна отговори, че това е било голям шанс за София. "Да, към Северната скоростна тангента връзките още не са изградени, но по тях се работи. Има процедури, които понякога забавят намеренията", подчерта Фандъкова.

"Подготвихме добро предложение, за да развием северните територии, но преди Северната скоростна тангента, трябваше да изградим Западната дъга. При подготовката ни за стратегически инвеститор, ние си поставихме конкретни задачи по които работим в момента - това е изграждане на инфраструктура. За 10 г. увеличихме двойно бюджета без да увеличаваме данъците и таксите", каза Фандъкова.

"Северната скоростна тангента не създаде връзки между пътищата под Стара планина", каза Манолова.

"Тренд": Българите искат честен, млад и некорумпиран кмет

"Няма да увеличавам данъци за следващите 4 години, ако бъда избрана за кмет", убедена е Манолова.

"За 14 г. престой във властта Фандъкова и ГЕРБ заложиха на сгъстяването на строителството в центъра на София, в западните зони, под Витоша. Моята програма предлага визия за развитие на север. Изграждане на северния град. Изграждане на инфраструктура с пътища, транспорт, приемане на устройствен план, а не както е сега при "Манастирски ливади" и "Кръстова вада" няма детски градини, училища, улици и тротоари. Северният град ще бъде зона за нискоетажно и еднофамилно строителство. Там ще живеят млади хора. Когато едно младо семейство живее в собствен дом и къща, по-добре взема решение за второ или трето дете. Ще инвестираме в кварталите, категорична е Манолова. Няма да позволя презастрояване. Няма да позволя да се пипне нито една площадка, нито едно зелено пространство, ще бъдат изградени детски градини, тротоари", каза още Манолова.

Фандъкова се обърна към Манолова за това, че самата Манолова обещава срещи с гражданите в "Обеля", "Овча купел", че ще обезщетява собствениците на терените с терени в северните територии. "Казвате, че там ще се строят къщи за млади семейства. Това са частни терени. Как ще съчетаете тези неща?"

Манолова отговори, че "гражданите вече няма да позволят безобразията, които вие допускате с унищожаването на парковете и зелените пространства. Ще има промени в устройствения план, с обезщетяване на собствениците, така ще реша проблема", заяви Манолова.

Фандъкова от своя страна каза, че не е възможно Манолова да обезщети хората и че Манолова обещава всичко на всички.

ГЕРБ обвиниха Манолова в „некомпетентност и лъжи”

"Качеството на въздуха е огромен проблем, скоро ще се налага да плащаме три пъти за чист въздух. Първи път за санкциите на ЕК върху България. Втори път за мерки за намаляване на въздуха, трети път за лекарства, защото преобладават при децата болестите като астма, трябва да се вземат мерки", категорична е Мая Манолова.

"Когато граждански експерти и организации разположиха 500 станции в столицата, стана ясно, че проблемът е огромен. общината няма нито една станция, която да показва качеството на въздуха. Ще има ясни мерки срещу горенето на отпадъци. Смяна на инсталациите, които замърсяват околната среда. Миенето на улиците не се случва, няма контрол върху почистващите фирми, убедена е Манолова. Енергийните помощи в столицата да не се предоставят в дърва и въглища, а за ток, газ и парно, което е свързано и със стабилизирането на топлофикация. Ще въведем бял билет, безплатен билет в местата, където замърсяването на въздуха е високо", подчерта Манолова.

Първи сблъсък между Манолова и Фандъкова - за боклука на София

"Манолова не се интересува от истината. Имаме конкретни мерки пи проекти, които реализираме. Манолова ги знае отлично. Като беше омбудсман й изпратих лично доклада с всички мерки. Всички мои опоненти залагат мерки, които ние сме заложили в приета програма на Столична община, които вече изпълняваме. 5 са важните неща – информирани сте – проектът за общинската мониторингова система ще завърши в края на тази година, по това работим от 2 години. Градският транспорт – да стане по привлекателен, работим за актуализиране на разписанията и за електронната система за таксуване. Отоплението на битово гориво – по мое настояване беше променен законът и бяха въведени стандарти за дърва и въглища. Вече съм защитила два проекта за смяна на 1/3 от отоплителните инсталации", подчерта Фандъкова.

"Като една от мерките за намаляване на замърсяването в дни, за които имаме прогноза за замърсяване включваме безплатен транспорт. Но всичко се плаща от данъците на хората, така че с тази мярка трябва да бъдем внимателни", обясни още Фандъкова.

"МРРБ наложи 4,2 млн. лв. на Столична община за незаконосъобразно проведени обществени поръчки. Фандъкова има опит, но има и началник, началникът има приятелки кръг, който стои зад определянето на тези обществени поръчки. Затова подмяната на електробусите в транспорта изглежда като БФС – слаби резултати и много корупция. Тъй като вие единствено имате опит, ние трябва да ви избираме до живот, коментира Манолова. Вашият екип беше подменен от вас. Част от вашите зам.-кметове са обвиняеми и подсъдими. На мен би ми било неудобно след 14 г. да говоря в бъдеще време", подчерта още Манолова.

Фандъкова отговори, че решенията ги взема тя с нейния подпис. "Нося отговорност. Ако имате неуредени отношения с господин Борисов, намерете си място и време това да го направите", обърна се Фандъкова към Манолова.

Фандъкова: Мога да покажа 100 нови детски градини на Манолова

Манолова от своя страна я попита колко пъти се е крила зад партийната си централна.

Мая Манолова показа карта за безплатно паркиране в зоните на града и обвини опонента си, че Общината облагодетелства приближени, включително премиер и членове на правителството. От своя страната Фандъкова категорично отрече да има "привилегирован кръг" и заяви, че е лъжа, че има стотици карти за безплатно паркиране.

Кандидатиралата се за четвърти мандат Фандъкова отвърна на Манолова, че точно от нея не иска да чува обвинения в задкулисие. Бившият омбудсман пък я контрира, че очевидно я притеснява факта, че зад мен не стой партия.

Кампанията ми се финансира с дарения на симпатизанти, членове на Изпълнителния комитет и лични средства, отговори Манолова на въпрос от водещия.

Източните на финансиране на моята кампания са ясни – ГЕРБ и СДС, нямам дарители, нямам спонсори, посочи и Фандъкова.

"Срещам се с хората в тази кампания и ги слушам, хората искат промяна. Те не искат да живеят в завладян град, в сиво-бял град, те искат цветна снимка, спокойствие и перспектива за своите семейства. Хората не искат повече ремонт на ремонтите, не искат управление с всяване на страх. Управлението в момента е задкулисно и корумпирано. София беше първият завладяван и похитен град и е време да променим модела на управление на София, за да променим модела на управление на държавата. Има смисъл да се гласува, промяната е в нашите ръце", призова Мая Манолова.

"С агресия, лъжи и тежки внушения град не се управлява. София е град на свободни хора. На София му трябва да продължим промяната, да ускорим темповете на развитие. Предлагам конкретни проекти – за по-чист въздух, за строителство на детски градини, за инфраструктура, за спортни центрове. Всичко това е възможно с работа, а не с празни приказки", заключи Йорданка Фандъкова. 

"С гражданите работим от 2013 година в много тясно сътрудничество. Тогава заедно с гражданите направихме предложения за промени, част от тях са факт, част от тях не са. За да защитя гражданите и да могат да се намалят сметките към "Топлофикация", че преди няколко седмици беше прието мое настояване да може "Топлофикация" да купува от различни доставчици, за да излезе от рекета на Булгар газ“, уточни своята позиция Фандъкова. "Аз съм кметът, който е давал най-много проверки на прокуратурата и не се колебая да се освободя от хора, за които има дори съмнение", подчерта кандидатът за кмет на столицата.

"Бяхте ли поне веднъж в КЕВР, когато се определяха цените на "Топлофикация". Или обадихте ли се, когато се създаваха правила за сградна инсталация", попита я Мая Манолова.

"Корупция се бори с конкретика и с проверки от прокуратурата, никой не е имал чадър, поставен от мен", продължи Фандъкова. 

"Кмет, който никога не е поел отговорност", пък посочи Манолова.

Фандъкова се обърна към Манолова, като й каза, че преди няколко години е била срещу гражданите, когато със същата пламенна защита е била в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски, на което Манолова й отговори, че "очевидно много ви притеснява, че не съм обвързана партийно и че зад мен стои гражданската енергия".

"Зад вас има много сенки, госпожо Манолова", й каза Фандъкова. "А вас срам ли ви е от ГЕРБ, че кампанията ви е сиво-бяла, задкулисието е в Столичната община", отвърна Манолова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 41
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

41 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Джон Макафи бе открит мъртъв в затвора

Джон Макафи бе открит мъртъв в затвора

Свят Преди 6 часа

Часове по-рано испанското правосъдие разреши екстрадирането му в САЩ

Поли Генова

Поли Генова е бременна

Любопитно Преди 7 часа

В клипа Поли казва на първородния си син Даниел, да целуне вече наедрялото ѝ от бременността коремче

Британската кралица към Джонсън: Много ми е приятно да се видим

Британската кралица към Джонсън: Много ми е приятно да се видим

Любопитно Преди 7 часа

По време на срещата днес с Джонсън кралицата е изразила симпатии към британския здравен министър

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

Оправдаха Бенчо Бенчев по всички обвинения

България Преди 8 часа

Платената гаранция в размер на 50 хиляди лева ще му бъде върната

Отстраниха директора на полицията в Пловдив

Отстраниха директора на полицията в Пловдив

България Преди 10 часа

На негово място е назначен като временно изпълняващ длъжността Петър Тодоров

Избраха ръководител на Спецпрокуратурата

Избраха ръководител на Спецпрокуратурата

България Преди 10 часа

Това е Валентина Маджарова, която от средата на миналата година изпълняваше временно длъжността

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

Съдът спря вписването на новото ръководство на "Автомагистрали" ЕАД

България Преди 10 часа

Делото за спиране е било по жалба на изпълнителния директор на дружеството

Правителството освобождава председателя на ДАЕУ

Правителството освобождава председателя на ДАЕУ

България Преди 11 часа

Неговото място ще заеме Красимир Симонски

Димитров: Да увеличим ударно доходите преди еврозоната

Димитров: Да увеличим ударно доходите преди еврозоната

България Преди 11 часа

Tой посочи, че още не може да се каже дали и колко ще се вдигне цената на електроенергията

Снимката е илюстративна

Пингвин с артрит получи ортопедични ботушки

Любопитно Преди 12 часа

Енрике е на 30 години и поради напредналата си възраст е развил артрит и мазоли на крачетата

ЕК: Ще предприемем действия срещу Унгария

ЕК: Ще предприемем действия срещу Унгария

Свят Преди 12 часа

Фон дер Лайен подчерта, че законопроектът за ЛГБТ общността явно противоречи на ценностите на ЕС

Homelesz спечели наградата за най-добро видео на тазгодишните 359 Hip Hop Awards

Homelesz спечели наградата за най-добро видео на тазгодишните 359 Hip Hop Awards

Любопитно Преди 12 часа

Песента “Тук” е и дебют на Ицо Хазарта като продуцент

<p>Жълт код за опасни жеги в 12 области утре</p>

Жълт код за високи температури в 12 области в четвъртък

България Преди 12 часа

Максималните температури ще достигат до 38°

Още едно бебе в семейството на DarikNews.bg!

Още едно бебе в семейството на DarikNews.bg!

Любопитно Преди 13 часа

Всички колеги и приятели на семейство Йорданови желаем на Габриел много здраве, щастие и сбъднати мечти!

Спайдърмен се появи на традиционната обща аудиенция при папа Франциск във Ватикана

Спайдърмен се появи на аудиенция при папа Франциск

Любопитно Преди 13 часа

Свещеникът, заел съседния до Спайдърмен стол, видимо не изглеждаше притеснен от необичайния гост

Човек изчезна в Родопите, започна издирване

Човек изчезна в Родопите, започна издирване

България Преди 13 часа

Сигналът за изчезналия 78-годишен мъж е подаден в 8,00 часа вчера

От мрежата