40

Ж ителите на 18 областни града ще избират градоначалници. 441 кметства също ще определят новите си кметове. Балотажи ще има и в 31 района.

Премиерът, президентът, политически лидер и кандидати за кмет на София вече дадоха своя вот.

Каква е избирателната активност в деня на балотажа

Какво казаха те, след като упражниха правото си на глас:

Бойко Борисов

"Гласувах София да продължи да расте все по-хубава и по-хубава". Това заяви премиерът Бойко Борисов, след като по традиция гласува в училище в район Банкя.

"За мен миналата седмица приключиха изборите, двойно победи ГЕРБ", добави Борисов.

Източник: Олег Попов Нова Тв

"В деня на размисъл Президентът Румен Радев пак продължава да прави агитация. Какво – само когато той спечели изборите, тогава ли са честни", попита премиерът.

"Когато един мъж е обграден от Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Елена Йончева, Весела Коледа…, те го ошашавиха тоя човек! Нека сме снизходителни, аз просто не му завиждам. Просто това е чудо около него", коментира още премиерът.

Изказването на президента по-рано днес, че Радев кани ЦИК и партиите да обсъдят отстъплението от честността в изборния процес Борисов коментира с думите "не е ли това политическа агитация от страна на президента Румен Радев".

"Гласувах за това София да става все по-хубава и по-хубава", уточни премиерът. И добави, че когато той е станал кмет, Кремиковци е бълвал дим във всички цветове на дъгата. „И благодарение на нашата политическа воля, заводът го няма вече. Така че това, което ние сме направили за чистотата на въздуха и околната среда, е голямо. Канализацията на София се изливаше в Искъра – тогава реката течеше във всички цветове на дъгата, като в приказката – синя, жълта, кафява. А сега рибарите след пречиствателната станция на София, която струваше над 100 милиона, си ловят риба. И цялото Дефиле е чисто", допълни Борисов.

"За мен в София още миналата неделя свършиха изборите", съобщи Борисов и допълни, че ГЕРБ са победили двойно БСП, и с това са приключили партийните разговори за София. "Истински пожелавам на моите колеги, които са във Варна, Силистра, Добрич, Благоевград, Русе, Перник, Плевен, - и те да се представят добре", допълни премиерът.

"Хубаво е да говориш за върховенство на закона, но непрекъснато да нарушаваш законите – Радев днес агитира. Аз съм лидер на партията, която участва в изборите – аз отговарям за моята си партия. Радев на коя партия е шеф, не е ли еднакво отдалечен от всички партии", попита Борисов.

Румен Радев

Огромният брой недействителни бюлетини на първия тур и множеството сигнали за купени гласове компрометират организацията и самото доверие в изборния процес, каза пред журналисти президентът Румен Радев.

Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

Държавният глава ще покани ръководството на ЦИК, органите на реда, парламентарно представените политически партии, за да обсъдят "всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес".

Попитан какво е решението на проблема, президентът Радев каза, че това ще бъде обсъдено, като добави, че продължава да има нежелание за въвеждане на машинното гласуване, а, по думите му, то ще реши поне въпроса с огромния брой недействителни бюлетини. Това са недопустими проценти, коментира Румен Радев.

На въпрос за тезите, че ниската избирателна активност се дължи на цялостното недоволство на хората и е вид протестен вот, президентът коментира, че това също е възможно, но добави, че според него протестният вот се изразява по друг начин и е много важно да има доверие в изборния процес. Много от хората не отиват да гласуват, защото нямат доверието, че техният вот ще бъде отчетен коректно, добави Радев.

Президентът каза, че е гласувал за прозрачното и ефективно управление на София и за бъдещето й като модерна и зелена европейска столица. Държавният глава отново призова гражданите масово да участват в тези избори, за да не допуснат купеният и корпоративният вот да определят бъдещето им.

Илияна Йотова

"Резултатите от първия тур и информациите за толкова много нередности и недействителни бюлетини ме мотивираха още повече да гласувам. Дълг на всеки български гражданин е да гласува, защото само така можем да пресечем всички злоупотреби.” Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, след като упражни правото си на глас на втория тур на местните избори в София.

"Гласувах за надеждата. Гласувах за една модерна столица, за удобен и сигурен град, който предлага перспектива за развитие", посочи вицепрезидентът. 

Корнелия Нинова

"Аз гласувах за по-чиста и зелена София. За град, който е удобен за пътуване, хубав за работа, спокоен за отглеждане на деца, сигурен". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, след като упражни правото си на глас.

"Българи, гласувайте и не се страхувайте", призова Нинова. "Да можеш да излезеш и през нощта, да се чувстваш спокоен и сигурен, за антикорупционно управление на София. Гласувах за промяна на статуквото", подчерта Нинова.

Йорданка Фандъкова

"Гласувах за София, за това да продължи развитието на града ни, да защитим големите проекти". Това заяви кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, след като упражни правото си на глас.

Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

"София няма време за губене, няма време за експерименти. Надявам се повече софиянци да излязат днес да гласуват. Днес е ден, в който всички софиянци могат да изразят своята свободна воля. Не е ден за битка, а ден за гласуване", подчерта Фандъкова. "От всички нас зависи как ще се развива градът ни. Няма човек в София, който да не се интересува от града си. Надявам се повечето хора да могат да излязат днес", каза още тя.

Мая Манолова

"През цялата кампания представях моите идеи и решения за София, така че е ясно за какво гласувах – за свободна, демократична и европейска София. Днес имам един-единствен призив: Столичани, гласувайте, гласувайте, гласувайте." Това каза кандидатът на БСП за кмет на София Мая Манолова, след като гласува на балотажа в секция в Шесто помощно училище в столицата.

"България очаква от нас знак за промяна, свобода и демокрация, защото без свободата и демокрацията всички останали различия нямат значение. Отговорността е на всеки един от нас да не дадем възможност на купения и контролирания вот да не решава съдбата ни. И гласувайте за промяната, за свободата, и за демокрацията. Разликите са преодолими, нека контролираният и купеният вот да не решават съдбата на столицата, затова моят призив е един-единствен: Излезте и гласувайте! И не оставяйте друг да решава съдбите на България", завърши Манолова.

Източник: Георги Димитров/ Vesti.bg

Патриарх Неофит гласува и на втория тур на изборите за местна власт. Това се случи след светата Божествена литургия.

Патриархът упражни правото си на вот в Шесто основно училище "Граф Игнатиев" в София. След това той поздрави трудещите се в секционната комисия и им пожела отново успех в изборния ден. 

Балотаж: 18 областни градове избират кметове

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 40
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

40 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Ряпата - суперхрана за здраве и красота

Любопитно Преди 1 минута

Ряпата съдържа естествен антибиотик, който потиска развитието на някои гъбички

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Някои звуци могат да помогнат на застрашени корали

Любопитно Преди 1 минута

Учените разбират, че специфични звуци отличават живите, здрави местообитания от тези, които са увредени от избелване, болести или човешка намеса

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 7 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

Две къщи изгоряха в смолянския кв. "Устово"

България Преди 9 часа

В изгорелите къщи са живеели седем души, сред които три деца

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

Затварят временно два участъка от АМ „Тракия”

България Преди 9 часа

Агенция „Пътна инфраструктура“ се извинява на шофьорите

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Борел: Това е най-голямото "открито гробище" в света

Свят Преди 9 часа

27-те държави членки на ЕС се затрудняват да намерят единен отговор на войната в Газа

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 9 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

Там Путин загуби изборите

Там Путин загуби изборите

Свят Преди 11 часа

Даванков води с 44 процента, а Путин събира 7% от гласовете

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 11 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 12 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 12 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 12 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

Дете почина на спортна площадка в Казанлък

България Преди 12 часа

Съдебните медици потвърдиха, че няма данни за насилствена смърт

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 13 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

Желязков: България осъжда безмилостния руски терор

България Преди 13 часа

Желязков: Русия трябва да понесе пълна отговорност за всички свои престъпления в Украйна

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 13 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“