Защо СЗО препоръча да бъдат включени електролитни продукти в битката с COVID-19
Източник: Istock
20

Д -р Трифон Вълков е инфекционист в Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести „Проф. Иван Киров“, гр.София. Заедно с колегите си той е в битката с COVID-19 от началото на пандемията. Оптимист е и вярва, че до края на годината ще се върнем към нормалния начин на живот. Твърди, че никой не може да води сам битката с COVID-19 и само ако тази борба се превърне в общо дело, има реален шанс за успех.

Какво ни разказа за COVID-19 и връзката с електролитния баланс в организма, прочетете в интервюто за Vesti.bg

Д-р Вълков, как бихте определили ситуацията в страната в настоящия момент – повече песимистична или повече оптимистична по отношение на битката с COVID-19?

Аз винаги съм бил оптимист по отношение на случващото се в страната и никога не бих си позволил да правя, особено в такъв момент, някакви песимистични прогнози. Гледам на нещата оптимистично и вярвам, че те биха се върнали към нормалния си темп на развитие до края на годината.

Кои са най-често срещаните симптоми при COVID-19?

Хората трябва да знаят, че става дума за респираторна инфекция, при която се проявяват всички клинични оплаквания, типични за нея като високата температура, болките в гърлото,  отпадналостта, която е израз на токсиинфекциозен синдром, болките в ставите и мускулите,  липсата на апетит, главоболието. Както виждате, става дума за симптоми, които не са характерни само за COVID-19, а отразяват симптоматиката на всяка респираторна инфекция. Нищо нетипично не отличава COVID-19 като симптоми, механизъм и тип на протичане в сравнение с останалите респираторни инфекции.

Множество проучвания показват, че е висок процентът на болните от коронавирусна инфекция, които са с нарушен електролитен баланс. Подобни смущения са важен индикатор за лечение. Защо?

Първо бих искал да подчертая, че не само при коронавируса, но и при други респираторни инфекции, например грипа, често се наблюдават признаци или оплаквания по отношение на гастроинтестиналния трак, тоест протичат с горно и долно диспептични оплаквания. Самият COVID-19 e зоонозен вирус, разпространен основно сред животните и при тях основният таргет на инфекцията остава гастроинтестиналният тракт. При обстойното сваляне на анамнезата на постъпилите при нас пациенти, научаваме, че една втора от тях са имали диспептични оплаквания или диарийни проблеми с различна продължителност – от ден – два до седмица. Това е съществен проблем, тъй като води до дехидратация, нарушение на електролитния баланс в организма, което е предпоставка за обостряне на някои от формите, които по-късно наблюдаваме при тази инфекция, а именно проблемите със сърдечносъдовата и дихателната системи.

Източник: Istock

Д-р Вълков, кое провокира нарушаването на електролитния баланс в организма?

Когато говорим за коронавируса, хората трябва да знаят, че епителните клетки на ентероцитите, които трапицират чревната лигавица, са едни от таргетите на инфекцията, така че нарушаването на интегритета на чревната лигавица вследствие на репликацията на вируса в тях е основната причина за смущенията, които се наблюдават при тази инфекция.

Дехидратацията на организма е характерна за част от пациентите, заразени с вируса SARS-CoV-2. Как се овладява това състояние в болницата?

Овладяването  е в зависимост от степента на дехидратация. Има таблици и показания, с които се съобразяваме. При първа и втора степен препоръките са да се провежда орална рехидратираща терапия, докато за хората, които са във втора към трета и трета степен на дехидратация, е задължително поставянето на венозни пътища и провеждането на парентерална рехидратация.

А възможно ли е това състояние да бъде овладяно в домашни условия?

Разбира се. Коронавирусът не е от групата вируси, които основно протичат с диспептични оплаквания. Наблюдаваните при него подобни оплаквания, които водят до някаква степен на дехидратация, не са с толкова тежко проявление, както да речем при ротавируса. При
COVID-19 степента на дехидратация е първа и максимум втора, а това позволява провеждането на адекватна рехидратираща терапия вкъщи.

Източник: Istock

Какво представляват електролитните (ORS) продукти и защо СЗО препоръча да бъдат включени в битката с COVID-19?

Това са препарати, които съдържат почти целия набор от електролити и соли, които човешкият организъм губи по време на боледуването вследствие на горно и долно диспептичен синдром и на високата температура, а температурата е един от основните белези на всяка инфекция. При висока температура човек губи големи количества течност. Продуктите дават възможност на организма да се справи по-лесно при провеждането на адекватна рехидратация, а от друга страна не дава възможност да се проявят или поне не с такава тежест допълнителните оплаквания при пациенти със сърдечносъдови заболявания, артериална хипертония, пулмопатии и други от този тип, които се изострят по време на COVID инфекцията.

Каква е ролята на водния баланс в организма върху развитието на инфекциозните болести?

Водният баланс има изключително голямо значение, защото при всяка инфекция има общи симптоми, които ние описваме под егидата на токсиинфекциозен синдром. Това води до преразпределение както на водните, така и на електролитните депа в организма. В този смисъл поддържането на един нормален, водноелектролитен баланс е сред основните предпоставки за адекватна терапия, независимо от вида на причинителя на инфекцията. Важно е да се запомни, че независимо от тежестта на заболяването, воденето на адекватна рехидратация оказва позитивен ефект върху възстановителния процес. Има проучвания и е доказано, че това скъсява в пъти болничния престой.

Усложнява ли дехидратацията хода на инфекцията?

Разбира се. Не може да говорим за дехидратация само по отношение на липсата на течности в организма. Тя върви винаги в комбинация с електролитите. Затова по-правилно е да се говори за водноелектролитен дисбаланс. Когато това е налице са особено опасни ниските стойности на определени електролити, които ние може да загубим по едни от вече описаните патологични пътища – дали с повръщане, или с диарийни изхождания няма значение, но сривът на някои от стойностите на тези електролити може да окаже доста тежък ефект върху възстановителните процеси и именно техният дисбаланс понякога е причината за отключване или изостряне на определени състояния, особено при пациенти със сърдечносъдови заболявания и ритъмно-проводни нарушения.

А как хората да поддържат водния си баланс, когато са с висока температура вследствие на вирусно заболяване?

За щастие в момента на пазара има достатъчно препарати, които са одобрени и са подходящи за водене на адекватна рехидратираща терапия през устата за случаите на първа и втора степен на дехидратация, а по-голямата част на пациентите са именно в тази група. За щастие са малко тези, които стигат до трета степен. Всички познаваме тези препарати, които са на пазара, лечението с тях е семпло и елементарно и всеки вкъщи може да приготви нещо подобно.

Какво влияние оказват ORS продуктите върху възстановяването на човешкия организъм след вирусно заболяване?

Изключително позитивно. Това, което е предпоставка да ги препоръчваме и е техен отличителен белег, е много бързият механизъм на действие. Буквално в рамките от няколко минути до няколко часа наблюдаваме подобрение в състоянието на пациентите. Причината е, че те съдържат всички електролити, които човек губи по време на болестта. Тези препарати дават възможност за много кратък период от време загубеното да се възстанови, тоест да сублимират загубите по  отношение на водещи електролити, каквито се явяват калият, натрият, хлорът, бикарбонатите, глюкозата. Освен електролитите ORS продуктите възстановяват бързо и водните загуби на организма или като цяло водноелектролитния баланс.

Д-р Вълков, за тази почти година на пандемията от COVID-19 какво още научихте за възможностите на хората и лекарите да се борят с вируса?

Пандемията от COVID-19 ни показа няколко неща. Първо, видяхме, че никой от нас не е защитен. И не става дума за държави като нашата, която спада към развиващите се. Виждаме, че водещите икономики в света бяха буквално прегазени. Второ, такива неща са се случвали, случват се и ще продължават да се случват. Няма да може да се отървем от такъв тип инфекции. Бих цитирал един нобелов лауреат, който казва, че най-голямата заплаха за господството на човек на планетата са именно вирусите. Другото, което ни показа в частност, за нас самите, е, че коронавирусната инфекция не е лъжица за всяка уста, тоест ние, като инфекционисти, не сме в състояние да се справим сами. За борбата срещу COVID-19 е необходимо сформирането на полидисциплинарен екип, в който влизат инфекционисти, вирусолози, епидемиолози, реаниматори, интернисти, невролози. Само така ще бъдем максимално полезни за пациентите.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 14 минути

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 43 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 3 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 4 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 4 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 4 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 4 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 5 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали