Защо сънуваме един и същи сън постоянно
Източник: iStock/Getty images
2

Г одини наред сънищата за счупени, разклатени или изпадащи зъби измъчват много хора, но защо? Някои пък сънуват, че летят, търкалят се в самоходна кола или закъсняват за училище или работа. Това не са типичните кошмари, които обикновено се случват еднократно. Това са едни от най-често повтарящите се сънища, които обикновено клонят към негативни и могат да изискват известна работа, за да бъдат преодолени.

"Повтарящите се сънища е по-вероятно да са свързани с много дълбоки житейски преживявания или просто с много характерни логически проблеми, които в известен смисъл гарантирано ще се повтарят в будния живот, защото са част от вас, а не са еднократно събитие", казва изследователката на сънищата Диърдър Барет, преподавател по психология в катедрата по психиатрия в Медицинското училище в Харвард.

Тъй като сънищата ни обикновено не се повтарят, достатъчно е да сънуваме един и същ сън два или повече пъти, за да се счита, че той се повтаря - казва Барет. Те са по-често срещани в детството, казва Барет, но могат да продължат и в зряла възраст. А повтарящите се сънища не винаги се случват в непосредствена близост един до друг - те могат да се появяват многократно в рамките на месец или в разстояние на години, каза Барет.

Повтарящите се сънища може да са едни и същи всеки път или просто да рециклират едни и същи видове сценарии или тревоги, казват експертите.

"Трудно е да се оцени разпространението на повтарящите се сънища, тъй като това не е нещо, което се случва редовно при повечето хора", казва по електронната поща клиничният психолог д-р Нирит Софър-Дудек, старши преподавател в катедрата по психология в университета "Бен-Гурион" в Негев, Израел. "А когато хората са запитани за минали сънища в живота им, те могат да бъдат повлияни от изкривявания на паметта, интерес към сънищата (или липса на такъв) или други фактори."

Сладки сънища: Ето витамините, които ни помагат да спим добре

Независимо от това, всяко нещо, което се появява многократно, си струва да бъде изследвано, казва специалистът по медицина на съня д-р Алекс Димитриу, основател на Silicon Psych, практика по психиатрия и медицина на съня в Менло Парк, Калифорния.

"Хората имат такъв подход на докосване и напускане на нещата, които са неудобни или предизвикват страх, и мисля, че сънищата са по някакъв начин същите", казва Димитриу. "Като психиатър съм склонен да кажа, че има някакво послание, което може да се опитва да ви бъде предадено. И тогава отговорът може да бъде да разберем какво е то. И мисля, че когато го направите, може би ще успеете да се справите с това нещо".

Ето как да разберете какво предизвиква повтарящите се сънища.

Какво има в съня?

За някои повтарящи се сънища посланието е ясно - ако многократно сънувате, че закъснявате за училище или работа, вероятно просто често се притеснявате, че не сте подготвени за тези неща. Но други, въпреки честотата си, може да нямат универсално значение и да изискват от вас да се поразровите в душата си, за да научите повече.

"При тълкуването ние наистина не вярваме, че има универсални символи, а че това, което е своеобразната лична система от символи на индивида и неговите асоциации с нещо", казва Барет.

Освен неподготвеността, други често срещани теми на повтарящите се сънища включват социален срам, чувство за неадекватност в сравнение с другите и опасност под формата на автомобилни катастрофи или природни бедствия, казват Барет и Димитриу.

Някои хора имат сънища, свързани с изпитна тревога, дори и да не са ходили на училище от години, казва Барет. Това може да отразява общ страх от неуспех или чувство, че ще бъдат съдени от авторитетни фигури. Сънищата за загуба или увреждане на зъб може да са свързани със загуба на нещо друго в живота ви, с чувство на безнадеждност или беззащитност или със здравословни проблеми.

12 от най-често срещаните сънища и тяхното значение

Когато се сблъскате с повтарящ се сън, запитайте се какво би могло да бъде посланието - казва Димитриу. Каква е връзката ви с нещата или хората в съня? Какви са вашите страхове и системи от убеждения, свързани с тези неща? Кои са петте най-важни неща в живота ви, които могат да го предизвикат или да са свързани с него? За какво наистина се притеснявате?

"Определено смятам, че е добре да правите неофициално тълкуване на сънища или сами, или с близък, доверен човек, който може да види в тях неща, които вие не виждате", казва Барет.

Хората с посттравматично стресово разстройство или тревожност са по-склонни да имат повтарящи се сънища, особено такива с тревожен характер, казва Димитриу. Сънят при посттравматично стресово разстройство е резултат от травма, която е толкова тежка, че продължава да се връща като кошмар.

"Мозъкът се опитва да разреши нещо и да го остави да почине", добави той. Но "при хората с посттравматично стресово разстройство сънищата им са толкова ярки, че ги събуждат от сън. И това се превръща в проблем, защото сънят никога не се обработва. ... И затова той се повтаря - това е недовършена работа."

Понякога повтарящите се сънища могат да сочат и към биологични източници. "Хората със сънна апнея съобщават за сънища, в които се давят, задушават, за гигантски вълни, за да си поемат въздух, за това, че са под вода или че се задушават", казва Димитриу, когато всъщност изпитват прекъсвания на дишането заради състоянието си.

10 от най-честите сънища и какво значат те

Може да има и фактори от околната среда, като например аларма на кола на улицата или капещ кран, добави той, които могат да предизвикат сънища с образи на тези неща.

Как да се справим

След като придобиете по-добра представа за това какви са вашите притеснения, писането за тях преди лягане може да бъде полезно за облекчаване на негативните повтарящи се сънища и на стреса като цяло.

"За моите пациенти и за мен самия воденето на дневник е толкова мощен инструмент", казва Димитриу. Медитацията също може да помогне.

Когато знаете какъв страх стои зад съня ви, Димитриу препоръчва да го обработите чрез метода на трите колони, използван в когнитивно-поведенческата терапия: Каква е автоматичната ви мисъл? Какво е автоматичното ви чувство? И накрая, коя е по-реалистичната алтернативна мисъл?

Терапията за репетиране на сънища, известна още като терапия за репетиране на образи, може да бъде ефективна както при повтарящи се сънища, така и при кошмари. Този подход включва подробно записване на елементите от разказа на съня, след което той се пренаписва така, че да завърши положително. Точно преди да заспите, поставете намерението да пресъздадете съня, като кажете на глас: "Ако или когато имам началото на същия лош сън, ще мога вместо това да имам този много по-добър сън с положителен край."

Ако повтарящите се сънища ви правят стресирани или нещастни, предизвикват други симптоми или започват да влошават способността ви да функционирате редовно, е време да потърсите професионална помощ, казват експертите.

Може да има и друга причина

Повтарящите се сънища могат да се дължат и на лоша хигиена на съня, казва Софър-Дудек.

"Много неудобни неща се случват през нощта, когато хората са лишени от сън, пият кофеин твърде късно, пият алкохол твърде късно, работят твърде късно или са спали четири часа миналата нощ, защото са останали твърде дълго", каза той. "Фундаменталното ядро и основата на здравословния живот насън започва със здравословния сън".

Димитриу също така препоръча да ограничите разсейващите фактори, които пречат на времето ви за размисъл и обработка, като например да прекарвате излишно време на телефона си или винаги да запълвате тишината.

Когато умът ви е винаги зает, "това, което се случва, е, че цялата тази обработка трябва да се случи някъде", каза той. "Така че сега има по-голям натиск това да се случи в живота на мечтите ви".

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 20 минути

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 26 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 4 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 6 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 7 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 7 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 8 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 8 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер