Т ом Круз е жива легенда на Холивуд, която сякаш не се подчинява на времето. На около 60 години той продължава да изпълнява зашеметяващи каскади, като същевременно поддържа невероятна физика и младежки вид.
Диетата на Том Круз
Основата на диетата на Том Круз е нисковъглехидратна, високопротеинова диета. Този подход помага за ефективно изгаряне на мазнини, поддържане на мускулна маса и осигуряване на стабилни енергийни нива без резки скокове на кръвната захар.
Вместо да разчита на бързи въглехидрати (хляб, тестени изделия, сладкиши), тялото се научава да използва мазнините като основен източник на енергия. Високото съдържание на протеини осигурява ситост, подпомага възстановяването на мускулите след интензивни тренировки и помага да се избегне преяждането.
Друг поразителен детайл: звездата консумира само 1200 калории на ден. Това е сравнително ниска цифра, която обикновено се свързва с интензивно отслабване. За Том обаче, с неговия неистов ритъм на живот и постоянни физически натоварвания на снимачната площадка, това му позволява да поддържа чиста мускулна маса и феноменална издръжливост.
Говори се, че тази уникална диета е разработена от самия Дейвид Бекъм - друга спортна и стилна икона, известна с педантичното си отношение към фитнеса.
Какви храни са включени в диетата на Том Круз?
Диетата на актьора е базирана на пресни, пълноценни храни, с минимална обработка:
Протеин
Това е основата на всяко хранене. Том Круз предпочита постни източници на протеин:
Пилешко и пуешко
Печени, на скара или на пара.
Риба и морски дарове
Особено мазни риби, като сьомга (източник на омега-3), както и риба тон, треска и скариди.
Яйца
Важен източник на пълноценен протеин.
Говеждо месо
Нискомаслени парчета.
Зелените
Изобилието от зелени зеленчуци е неразделна част от диетата му. Те осигуряват на тялото фибри, витамини и минерали без излишни въглехидрати.
Листни салати
Рукола, маруля, спанак.
Здравословни мазнини
Те са необходими за функционирането на организма, усвояването на витамини и поддържането на чувството за ситост.
Авокадо
Източник на мононенаситени мазнини.
Ядки и семена
Бадеми, орехи, семена от чиа, ленени семена (в умерени количества поради съдържанието на въглехидрати).
Зехтин
За дресинг на салати и готвене.
Плодове
Умерено, за предпочитане с ниско съдържание на захар.
Горски плодове
Ягоди, боровинки, малини (богати на антиоксиданти и сравнително бедни на въглехидрати).