8

К азват, че кучето е най-добрият приятел на човека. За съжаление обаче, човекът невинаги му отговаря със същото. И резултатът е на лице: в България всяка година има случаи на нахапани хора, които завършват фатално.

Ако приемем, че домашните любимци са като стопаните си: имаме повод за тревога. Озлобени, самотни, изоставени. Това са нашите кучета. Защото ние сме ги направили такива.

ЗАБРАНЕНИ ПОРОДИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНИТЕ ЧЛЕНКИ НА ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ - СНИМКИ

Случаят на убитото от питбул дете, което разтърси България породи много въпроси. Този материал няма за цел да раздава присъди: това е работа на българския съд. 

Кучето убиец – недохранено и без документи

Но може би трябва да признаем, че имаме нужда от помощ. При това много сериозна. Защото колкото и да е в нашето ДНК да разбираме от футбол, политика, религия, Истанбулска конвенция и всичко останало, явно не можем да гледаме домашни любимци. 

Пуснаха от ареста собственика на кучето убиец

А в останалите страни членки казусът е разрешен по следния начин: има забранени породи кучета и породи, които могат да бъдат взети за домашно отглеждане, след като собствениците преминат определени тренировъчни курсове. Всяка държава има правото сама да избира. Ето кои държави от Съюза забраняват или ограничават определени породи. 

Мъж озлобява питбул, ползва жива котка за стръв

Питбул

Питбул
Питбул Източник: ThinkStock/Getty Images

Тази порода е забранена за отглеждане в Полша, Германия, Дания, Румъния, Норвегия.

Разрешена е във Франция, Великобритания, Италия, Ирландия и Испания. Но има определени изисквания, за да може човек да вземе за домашно отглеждане на такова куче: да е над 16-годишна възраст, да премине специален обучитетелен курс. Абсолютно задължително е да бъдат разхождани изключително и само на къс повод и да се избягват обществените места. 

Бултериер

Бултериерите са забранени в: Германия, Дания, Румъния.

Позволени са при същите условия, като при питбулите в: Ирландия, Великобритания, Полша, Италия, Испания и Фрамция. 

 Американски стафордширски териер

Американски стафордширски териер
Американски стафордширски териер Източник: Thinkstock

Тази порода е забранена в Германия, Дания, Румъния.

Позволена е при притежаване на лиценз в: Италия, Франция, Великобритания, Испания, Ирландия, Полша.

Ето как по-големите страни на територията на Европейския съюз са решили кои породи могат да бъдат отглеждани свободно, за кои трябва собствениците да бъдат специално обучени и да отговарят на определени критерии и кои са напълно забранени.

В България действа наредба за ловните кучета и условията за тяхното използване.

А иначе, както е казал един български класик: едно е да искаш, друго е да можеш. 

Не всеки може да отглежда куче. Не е срамно да признаеш, че не знаеш как. Понякога е по-достойно да кажеш, че няма да се справиш добре. И да спестиш излишните емоции на себе си, на кучето и може би на други хора, които ще пострадат от нечие его. 

И не забравяйте: Озлобени, самотни, изоставени. Това са нашите кучета. Защото домашните любимци са като стопаните си.

А всичко останало е въпрос на закон, който е над всички. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@