Стефана Здравкова: Пролетният сезон се очаква да бъде рекорден за NOVA
Стефана Здравкова   
Източник: NOVA / Красена Ангелова
0

Стефана, NOVA обяви силни резултати на зрителската аудитория в началото на пролетния телевизионен сезон тази година. Кои са най-добре представилите се предавания?

През март NOVA отбеляза рекорден резултат в своята история. Постигнат бе среднодневен аудиторен дял от над 30% сред зрителите в активна възраст (18-49) и сериозна преднина от 8 пункта пред основния ни конкурент. Това е най-високата месечна стойност, отчетена от пийпълметрична система, откакто е въведена в България.

Но през този пролетен сезон имахме и още постижения - първите епизоди на хитовите формати „Един за друг“, „Като две капки вода“ и „Hell‘s Kitchen“ подобриха рекордите за най-силен старт в историята на NOVA. Така медията остави конкуренцията си далеч назад, като в някои от дните разликата спрямо втората телевизия в класацията беше над 2 пъти. 

Очакваме, че настоящият  сезон също ще постави абсолютен рекорд по гледаемост сред активната аудитория в България.

Бих искал да отбележа също, че на 2 април, когато в България се проведоха парламентарните избори, NOVA посвети близо 18 часа от програмата си на това важно събитие. Изключително постижение е, че всички актуални предавания и новинарски емисии на NOVA бяха водещи в този ден, сред зрителите в предпочитаната демографска група 18-59 години.

Каква е Вашата стратегия по отношение на съдържанието през 2023 г.? Ще видим ли нови формати и заглавия в платформите на NOVA през тази година?

Продължаваме да правим мащабни инвестиции в програмата си. Амбицията ни е да предлагаме богато и разнообразно съдържание на българската аудитория. Приоритетните ни направления са няколко - българско филмово съдържание, ексклузивни спортни събития, локални програми,  мащабни световни риалити формати и не на последно място-висококачествено новинарско и публицистично съдържание.

Нова Броудакстинг Груп е медийната компания в България, която изцяло подкрепя филмовата индустрия в страната. Нейното развитие е част от нашата дългосрочна стратегия и мисия като лидер на пазара. През есента ще можем да представим още няколко нови сериала в различни жанрове и с оригинален сюжет. Освен в ефира на NOVA, отчитаме сериозен зрителски интерес към сериалите и в онлайн платформите NOVA Play и Vbox7.

Нова Броудкастинг Груп разполага и с най-големия избор от спортно съдържание. След като излъчихме Световното първенство по футбол в Катар в 4К резолюция, дадохме възможност на нашите фенове да гледат и Висшата лига с перфектно качество на изображението. Продължавайки дългосрочната си стратегия, от март започнахме да излъчваме и състезанията от Формула 1 и в 4K, за първи път в България.

Какви са плановете ви за Nova Play, особено по отношение на оригиналното съдържание?

Nova Play е много ефективна като AVOD платформа, която носи повече ангажираност и приходи от съдържанието на NOVA. Публикуваме разнообразно съдържание и потребителите са наясно, че то е лесно достъпно. През тази година разширяваме обхвата на платформата и тя става многоканална. Това означава, че ще интегрираме допълнителни източници на съдържание. Ще надградим и със съдържание от NOVA NEWS, NOVA SPORT и DIEMA SPORT. Също така стартирахме програма за подкасти, в която различни водещи от медиите и външни гости ще създават съдържание във форматите видео и аудио подкасти. Успешен старт вече имаше „Тройка по никое време“, базиран на едно от най-популярните български радио токшоу – „Тройка на разсъмване“ по Радио Витоша, което също е част от Нова Броудкастинг Груп. Предстоят и още четири нови шоута.

Какви тенденции наблюдавате на българския пазар през 2023 г.? Каква е прогнозата ви за тази рекламна година на фона на нарастващата инфлация?

След няколко години на растеж на рекламния пазар, особено през 2021 и 2022 г., когато наблюдавахме двуцифрен ръст, през 2023 г. ни очаква година, в която процесът ще се забави. Разбира се, инфлацията засегна всички области и е нормално цените на телевизионната реклама да продължат да се покачват. Ние сме един от най-големите производители на съдържание, който продължава да прави мащабни инвестиции в местни продукции, нови български сериали и разнообразие от премиум спортно съдържание.

Телевизията като цяло ще запази лидерската си позиция в рекламния микс у нас с ръст от 3 до 5% за 2023 г. и с почти 54-55% дял в медийния микс. Тенденцията за увеличаване на дела на цифровите медии в общия медиен микс продължава с очакван ръст от 9-10% и смятаме, че през 2024 г. той ще надхвърли 33-34% от разходите на рекламодателите за медиен микс.

Неотдавна обявихте, че сте се преместили в нов комплекс с първокласни студиа. Как това подобри работата на Нова Броудкастинг Груп и нейните медии?

Сградата на Нова Броускастинг Груп е единствената по рода си в България, защото е създадена специално за производството на телевизионна и радио продукция от ново поколение. Компанията вече разполага с 9 свръхмодерни телевизионни и радио студиа, просторни апаратни, монтажни и изцяло нов нюзрум. Основната ни цел е да надградим постигнатото и да подобрим качеството на медийните услуги. Разполагаме с последните технологични новости, които ни дават много повече възможности за качествено съдържание. Голямата инвестиция в технологичната модернизация на компанията е без аналог.  В дългосрочен план тя ще се възвърне, защото ще намалим разходите, благодарение на мултифункционалността на студийните пространства. Вече няма да наемаме външни студиа. Преминахме изцяло на LED осветление в студийния комплекс, което чувствително ще намали и разхода на електроенергия. Модерните технологии ни позволяват да бъдем по-бързи, иновативни и полезни на аудиторията. Има нововъведения в цялата технологична верига на ауидовизуалното съдържание. Софтуерът, който новинарите използват, е изключително функционален -  последна версия, достъпна отскоро на пазара.

Говорейки за технологии от ново поколение, изкуственият интелект (AI) бързо набира скорост в много области, включително в телевизионното производство и излъчване. Какви са вашите планове в тази област?

United Group проучва потенциала на технологиите за машинно обучение и изкуствен интелект в производството на медийно съдържание, за да постигне автоматизация и повишена ефективност. Тези постижения предлагат ползи както за създателите, така и за потребителите и имат потенциала да оформят бъдещето на медийното съдържание.

В последното ни интервю говорихме за интеграцията на Нет Инфо, водещата дигитална компания в страната, с NOVA, както и за синергиите с компанията майка на НБГ - United Media Group и нейните компании в други държави. Има ли новини в тази област?

United Media целенасочено работи за синхронизиране и подобряване на дигиталните услуги във всички територии, в които оперира. Усилията са насочени към подобряване на потребителското изживяване, видео платформите, новинарските и спортните сайтове, предотвратяване на пиратството и защита на съдържанието.

Компанията има самостоятелна рекламна екосистема, в която рекламите могат да се доставят във всяко съдържание, на всеки пазар, по всяко време и да достигат до аудиторията чрез многоканални рекламни стратегии, гарантиращи допълнителен обхват за рекламодателите.

Въпреки че темата за устойчивостта сякаш е изтласкана на заден план от войната в Украйна, тя все още е важен въпрос. Каква е стратегията на NOVA да стане "по-зелена"?

Като част от семейството на United Group, следваме общата стратегическа цел за пазарно лидерство по отношение на устойчивостта в телекомуникационната и медийна индустрия. Главният изпълнителен директор на United Group, Виктория Боклаг обяви, че групата планира да стане въглеродно неутрална до 2040 година, тъй като и двата сектора влияят върху климатичните промени.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Във форум: "Как се чистят петна от червено вино и черен хайвер???" Отговор: "Оставете ги като скъп спомен..."
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

US Air Force налива $28 млрд. за следващото поколение изтребители

Технологии Преди 6 минути

Те ще бъдат ескортирани от нов безпилотен дрон

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Изкуственият интелект достига и до Google Maps

Технологии Преди 25 минути

Чрез него приложението ще дава повече информация

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Гърция съди "Газпром" за цените на газа

Свят Преди 8 часа

DEPA е подала молба за арбитраж

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Поне 45 души загинаха при падането на автобус от мост Република Южна Африка

Свят Преди 9 часа

Автобусът е паднал от височина от петдесет метра

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Скандал, Русия наложи вето на резолюцията на ООН за КНДР

Свят Преди 9 часа

Гласуването в 15-членния съвет завърши с 13 гласа "за", Русия гласува "против"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 10 часа

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Колко ще струват избори 2 в 1

Колко ще струват избори 2 в 1

България Преди 10 часа

Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 11 часа

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

МВР: Сигналите за бомби в София са подадени от държава извън ЕС

България Преди 12 часа

Сигналите са фалшиви и екипите не са открити съмнителни предмети

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Русия обвини Украйна за атентата край Москва

Свят Преди 12 часа

Според експерти Путин може да готви нова мобилизация в Русия

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Археолози откриха древно пристанище на дъното на Черно море

Свят Преди 12 часа

Разкопките са извършени в района на град Кандира в Турция

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 13 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 13 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 13 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 13 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 13 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров