0

И зложбата на Веско Велев "Старата рамка" в галерия "Контраст" като че ли иска да примири двете крайни позиции в обрамчването (рамкирането) на картините – от оставени да дишат чрез ограничаването им само със семпли летви до затварянето им прекомерно в старите рамки. Но това е само нейният повърхностен прочит.

В тази изложба художникът, верен на своя път да вдъхне нов живот на изхвърления предмет, е полемичен. На някои от рамките дори е оставил названията на картините, които преди това са били в тях, задавайки въпроса защо е трябвало да се изхвърлят като ненужен реквизит тези стилни рамки от първата половина на ХХ век.

ВИЖТЕ КАДРИ ОТ "СТАРАТА РАМКА" В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Старата рамка

Тази изложба звучи като зов да преосмислим отношението си към миналото,

зов за приемственост и още нещо, по-съществено. Неговите изчистени до минимализъм портрети и композиции, оставени да въздействат чрез чистотата на тона или трептенето на златото, са своеобразни нео-иконографии на надеждата, че това ще остане само неприятен инцидент. Поне може да се надяваме да е така.

Част от картините му преминават и в пространството на рамката, с желание да се постигне синхрон между традицията и сътвореното днес. В тях е намерена въздействаща и деликатна цялост между рамка и творба. Дали това е така ще преценят зрителите, които имат шанс да поговорят със старата рамка и затвореното в нея послание на майстора на живописните съчетания - Веско Велев.

Изложбата "Старата рамка" може да бъде видяна в галерия "Контраст" до 3 май.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@