2

П родажбите на романтична литература продължават да растат, но тъй като жанрът често е обвиняван в шаблонност, има ли риск авторите му да бъдат заменени от чатботове за писане на книги?

Джулия Куин е автор на бестселърите от поредицата "Бриджъртън", които проследяват любовния живот на осем братя и сестри от едноименното семейство в Лондон през XIX век. Тя казва, че вдъхновението за книгите е започнало от един херцог.

"Определено героят на Саймън беше първи", казва г-жа Куин, като има предвид измисления Саймън Басет, замисления и неспокоен херцог на Хейстингс.

"Измислих този измъчен герой, а след това си помислих: "Добре, ама той трябва да се влюби в някого, който произхожда от точно обратната среда".

Тъй като херцогът е отчужден от баща си, г-жа Куин решава, че той трябва "да се влюби в някого, който има просто най-доброто семейство, което можете да си представите в този период от време". Тя добавя: "И така Бриджъртънови се появиха наистина като фолио".

Именно този вид характери и човешко отношение помагат за трайната популярност на романтичните романи - и за доходите на успешните автори в жанра.

Смята се, че базираната в Сиатъл г-жа Куин има повече от 20 милиона отпечатани книги само в САЩ, а телевизионната адаптация на "Бриджъртън" е едно от най-гледаните предавания на Netflix.

Но дали бързо развиващите се технологии са на път да застрашат препитанието на авторите на романтична литература?

Проблемът е в пускането през есента на миналата година на ChatGPT - усъвършенствана технология за обработка на езика, разработена от OpenAI.

Изкуственият интелект (ИИ) е обучен с помощта на текстови бази данни от интернет, включително книги, списания и статии в Wikipedia. Общо 300 милиарда думи бяха подадени на системата.

При поискване ChatGPT може да създава сложни текстове, които могат да изглеждат като написани от човек.

На ChatGPT може да бъде възложено да пише художествени произведения в определен жанр. И макар че качеството определено все още не е на ниво, технологията ще продължи да се подобрява. OpenAI пусна най-новата версия на ChatGPT тази седмица, а други фирми работят по конкурентни системи.

Г-жа Куин казва, че си спомня, че преди няколко години е чела романтична литература, написана от изкуствен интелект, "и тя е била ужасна". "И затова, разбира се, си казах: "О, това никога не може да бъде добро четиво".

И тогава се появи ChatGPT. "Наистина ме кара да се чувствам малко гадно", признава г-жа Куин. Въпреки това тя добавя, че остава оптимист, че човешката креативност ще излезе начело.

"Мисля, че в художествената литература много зависи от духа на писателя", казва тя. "И ми се иска да мисля, че това е нещо, което ботът с изкуствен интелект не може да направи."

Джил Ретбърг, експерт по чатботове, казва, че е "много важно" просто да разберем как работят те.  "Всички тези GPT неща са абсолютно същите, просто предсказване, но с много, много повече текст."

Това нововъведение се разгръща при настъпването на "ренесанса на четенето на романи". Миналата година продажбите на романтична литература в САЩ са се увеличили с 52,4% в сравнение с увеличението от едва 8,5% на художествената литература за възрастни като цяло.

В същото време продажбите на този жанр в Обединеното кралство са се увеличили повече от два пъти през последните три години.

Джен Прокоп, която е съавтор на подкаста за романтични романи Fated Mates, обяснява този ръст отчасти със социалните медии. Тя казва, че това помага на феновете да се свързват помежду си и да споделят ентусиазма си за жанра.

"Сега с възхода на TikTok, подкастите, Twitter... читателите на романтични романи се намират един друг", казва г-жа Прокоп от Чикаго, която също така рецензира и редактира романтична литература.

Тя добавя, че феновете на жанра вече са и много по-щастливи да си го признаят. "Когато казваме, че романтиката става все по-масова или по-популярна, част от това, според мен, всъщност е просто това, че читателите казват: "Вече няма да се срамувам от това"."

Хелън Хоанг, авторка на бестселъри за романтични книги, чието действие се развива в съвременността, казва, че сега има много по-голямо разнообразие в жанра, както по отношение на измислените герои, така и на писателите. Тя твърди, че това също помага за привличането на повече читатели.

Книгата ѝ "Коефициентът на целувката", публикувана през 2018 г., разказва историята на млада жена с аутизъм, която преодолява страха си от запознанства, за да се влюби в мъж от шведски и виетнамски произход.

"И имах чувството, че това вдъхнови издателите наистина да се заемат с привличането на разнообразни автори, както и с тези книги, в които се представят нови видове разкази, които не сте виждали преди", казва г-жа Хоанг от дома си в Южна Калифорния.

Тя добавя, че "не вижда робот или изкуствен интелект, който да е в състояние да създава истории, които наистина говорят за човешкия опит, просто не виждам това да се случи".

"Опитът ми с писането и четенето е, че не е добро, ако авторът не го е почувствал преди", казва г-жа Хоанг.

И все пак тя се надява, че в бъдеще изкуственият интелект ще може да се използва, за да помогне "да се улесни процесът на писане за авторите, но той ще бъде само инструмент и никога няма да замени хората".

Виктория Бейнс, професор по информационни технологии в Грешъм Колидж в Лондон, казва, че може да разбере защо някои хора смятат, че романтичната литература е "толкова шаблонна". Тя допълва, че именно затова тя на свой ред се възприема като жанр, в който може да се получи ChatGPT, за да "изчукате нещо".

Джийн Фулъртън, председател на Асоциацията на авторите на романтични романи, базирана във Великобритания, обаче казва, че тези критици пропускат смисъла.

"Един от проблемите ни, разбира се, е, че има предубедена представа за това какво всъщност е романтичната литература", казва тя.

"Тя се основава на един много стар и остарял модел, за който повечето хора се сещат през 70-те години на миналия век - старите разкъсвачи на дрехи и други подобни неща. Това не е само, нали знаете, мистър Дарси, който препуска по хълмовете."

Г-жа Фулъртън казва, че, напротив, жанрът на романтичния роман сега обхваща всички аспекти на любовта и романтиката, от исторически до съвременни времена, със съвременни предизвикателства.

Джулия Куин обяснява трайната популярност на жанра отчасти с обещанието за щастлив край на историята. "Мисля, че има нещо успокояващо и утвърждаващо в един вид литература, която оценява щастието като достойна цел", казва тя.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

<p>Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание</p>

Асен Василев: Внесохме искането за оставката на председателя на Народното събрание

България Преди 9 часа

Петков обясни, че подписите са събрани от ПП и БСП

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

Главчев: До 15 май плащаме на земеделците парите по украинската помощ

България Преди 9 часа

Той определи среща като безпрецедентна

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

United Group B.V. продължава позитивната тенденция на растеж с рекордни резултати през 2023 година

България Преди 10 часа

Консолидираните приходи на Групата за 2023 г. нарастват със 7% на годишна база, достигайки до 2 791 млн. евро

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори  демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

За първи път в Европа един от големите телекомуникационни оператори демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Технологии Преди 11 часа

Това приложение на технологията ще допринесе значително в областта на транспорта на бързооборотни малотрайни стоки и храни

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

ЕП прие първите по рода си правила срещу насилието над жени

Свят Преди 11 часа

Новите правила имат за цел да предотвратят насилието, основано на пола, и да защитят жертвите

Хаити

Ситуацията в Хаити е "катастрофална“ и става все по-лоша е влошава

Свят Преди 11 часа

Три милиона деца в островната страна се нуждаят от хуманитарна помощ, но така и не могат да я получат

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

Димитър Стоянов: Да вляза и да го ритам, докато шава, или да туширам конфликта

България Преди 12 часа

Димитър Стоянов: Аз не разбрах, че е служител на НАП

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

Асен Василев: Не познавам Марин и Стефан Димитрови

България Преди 12 часа

Василев: Тази изфабрикувана информация нека си я проверят всички разследващи органи

о

30% ръст на туристите у нас за зимния сезон

България Преди 12 часа

По данни на НСИ общият брой регистрации на туристи у нас е над 1,8 млн.

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

Румен Спецов: Истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба

България Преди 13 часа

Румен Спецов: Не се интересувам кой и защо изкривява фактите

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

Обмислят обявяване на епидемия от коклюш у нас

България Преди 13 часа

Ето кога се очаква това

Европейски парламент

Европейският съюз с нови правила за повторна употреба и рециклиране на опаковките

Свят Преди 13 часа

Основната цел на регламента е противодействие на постоянното увеличаване на отпадъците

<p>&quot;Фито е уникален&quot;: Къде е наркобаронът, заснел музикален клип в затвора</p>

След 2 бягства от затвора: Къде е Фито, известният еквадорски наркобарон сега

Свят Преди 13 часа

Историята на известният еквадорски наркобарон четете в следващите редове

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

Разкриха подробности за случая с Димитър Стоянов

България Преди 13 часа

Според полицията това е рутинен случай

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Видео: Украински дрон унищожи танк Т-72 и друга руска техника

Свят Преди 13 часа

Унищожена е и руска техника в Донецкия регион на Украйна

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

Дисциплинарно производство срещу скандален прокурор в София

България Преди 14 часа

То е по искане на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов, който настоява за неговото уволнение