Пътеводител към новия дом: Съвети и насоки за едно по-уютно утре
Източник: iStock/Getty images
0

„Не мислехме за по-голямо жилище като заживяхме заедно. Когато първото бебе беше вече факт, все още правехме огледи. Едва когато бях бременна в шестия месец с второто бебе, се нанесохме в новия ни дом“...

По действителен случай.

Източник: iStock/Getty images

Когато заживяхме с партньора ми заедно, имахме нужда само от едно – наше местенце, което да споделяме. Нямахме никакви други претенции – по две чинии за хапване, купи, чаши за кафе, една спалня и място, на което да поставим телевизора. Това е! И бяхме щастливи! С времето нуждите ни се промениха, разбира се.

Дадохме си сметка, че ни е необходимо разширяване на пространството, когато първият ни син се появи на бял свят. В началото месеците се нижеха неусетно и ни беше добре – малко легълце, което допряхме до нашата спалня, 3-4 играчки и бебешка количка, паркирана в коридора. И изведнъж започнахме да мислим в перспектива – вещите се увеличаваха, детето проходи, искахме и второ бебе. Узря моментът, в който си казахме: Край! Трябва ни нов дом!

В следващите редове ще споделя от една страна съвети от личен опит, за да не изпадате в моята ситуация с бебе в количка и бременна в шестия месец да пренасяте вещите си в нов апартамент.

И ще ви дам няколко насоки за въпроси, които да обсъдите с професионалистите от Банка ДСК, като разбира се – всеки случай е индивидуален и затова консултантът, на който ще се доверите, ще ви е от изключителна помощ.

От личен опит: Мечтите се сблъскват с реалността

Както вече стана ясно, нашето семейство се премести в нов дом в кризисен момент. Реално ние сме от онези романтични двойки, които взехме важното решение да мислим в перспектива едва когато... имахме крещяща нужда от разширяване на пространството. Днес, с две вече поотраснали деца, мога горещо да ви насоча към следното (накратко):

Колко точно голям апартамент искате?

Източник: iStock/Getty images

Вече сте взели решението да се сдобиете с нов дом заради плана ви за увеличаване на семейството. И това е чудесно! Преди да тръгнете към каквито и да било последващи стъпки, важно е да помислите за това, че тук не говорим само за „още една мъничка стая, която да превърнем в бебешка“.

Бебето ще се роди и не точно тогава ще имате нужда от допълнителното помещение. В първите месеци най-често новороденото ще заспива в ръцете ви и една мини кошара до спалнята е чудесно решение. Но съвсем скоро това сладко същество ще започне да лази и „окупира“ всички стаи с играчките си, съоръженията за родителско оцеляване (кошари, люлки, бебешки колички, обемни и по-дребни играчки, столче за хранене и какво ли още не). А после ще стане на 3-4 години и неговото лично пространство ще бъде все по-необходимо.

Стаята с мъничкото бебешко легълце ще се превърне в пространство за игри и приключения, а после и в стая за отдих, писане на домашни и пр. Затова, подходете отговорно към решението: Не взимаме апартамент с още 10-12 квадрата повече, а апартамент с още едно помещение, в което едно (а може и две-три деца), да растат комфортно и да не ви е тясно.

А къде го искате?

Източник: iStock/Getty images

Вече знаете колко голям апартамент искате. А знаете ли къде го искате? Ще кажете „Няма значение!“ Но не е точно така. Преди да се свържете с брокер и да тръгнете на огледи, първо проучете районите, в които искате да закупите апартамента. Близо ли са до работното ви място? Има ли добър достъп до транспорт? Достатъчно магазини за ежедневните ви нужди? А пространства с детски площадки? А детски градини? Как са близките училища?

Да, въпросите са много и в момента са стряскащи, защото... на вас просто ви трябваше още една стая, нали? Но за да не се ядосвате в бъдеще, когато детето ви се роди, а няма детски градини, в които да кандидатствате и училището, което ви е „по район“ не е особено добро, помислете отсега за тези важни и вълнуващи обстоятелства, с които ще се сблъскате в един момент и то неусетно скоро. Пък и това са първите въпроси на брокера: Колко голям и къде го искате?

Огледите!

Източник: iStock/Getty images

Добре. Вече знаете колко голямо ново жилище търсите, дори ориентировъчните квартали, в които си представяте, че ще живеете. Време е... огледите да започнат! Разбира се, ще се сблъскате с какви ли не казуси – дали да е панел, тухла, ЕПК... Отоплението на ток, газ или ТЕЦ ще е? Старо строителство, ново строителство? Дайте си време, огледайте от всичко.

Понякога си казваме „Не!“ на някакви неща, а после с очарование осъзнаваме, че колкото и да сме си представяли да живеем на последен етаж и да имаме голяма тераса и разкошна гледка, всъщност и апартамент в средните етажи не е никак лошо нещо, защото от прозореца се вижда детската площадка, на която ще прекарвате голяма част от времето си в следващите години. С добрите брокери и търпение ще преминете през вихрушката с лекота. И не мислете, че става бързо, за да не се разочаровате.

Мечтаните апартаменти не са толкова много на пазара – просто защото всички искаме горе-долу едно и също – просторни жилища с много светлина, места за паркиране в елитен квартал и подредена градинка пред входа... На нашето семейство ни отне има-няма 2 години да открием мечтания дом и то с активно търсене и постоянни огледи. И за изненада – открихме го на чист късмет и случайно, затова ви съветвам – въоръжете се с търпение и.

Как и когато мечтите се превръщат в реалност

Източник: iStock/Getty images

Паралелно с мечтите как „ето тази стая ще превърнем в кухня“, а „тук може да сложим един ден бюрото на ученика“, има и една друга действителност – финансовата, благодарение на която всъщност всички планове се осъществяват. Докато си отговаряме на въпросите за личните нужди, е редно да видим и как всъщност вървят тенденциите при имотния пазар, какъв нов дом можем да си позволим и кой е най-лекият път, по който можем да поемем, за да ни е щастливо и спокойно преди, по време и след покупката.

Тук от DSKhome.bg са страхотни и като човек, минал по този път и лутащ се в морето от въпроси, числа, документи и условности, вярвам, че на всеки, на който му предстои покупка на жилище, ще му бъде полезно. Защото те:

  • Имат цяла разработена страница с полезните стъпки в процеса по покупка на жилище.
  • Разполагат и с калкулатор за месечна вноска, с помощта на които можете да разберете какво жилище можете да си позволите спрямо доходите си.
  • Дават много полезни съвети онлайн
  • Осигуряват и опции за видео и телефонни консултации, ако нямате възможност да отидете в офис на място (въпреки, че ще ви очакват и там, стига да ви е удобно).

Сред полезните въпроси, които и аз от личен опит, мога да потвърдя, че трябва да зададете и да откриете отговор, са:

  1. Искате нов дом – чудесно! А сега практично: Какъв е процентът на самоучастие, с който разполагате? Какъв е размерът на финансиране, от който имате нужда? Какъв е размерът на месечната вноска, която можете да отделите? И за какъв срок смятате, че ще успеете да го погасите?
  2. Какви са документите за кандидатстване за ипотечен кредит? Събрахте ли цялата информация, необходима на банката, за да ви направи оферта?
  3. Във връзка с покупката и кредита има и допълнителни разходи, с които трябва да сте наясно: нотариални и държавни такси за учредяване и вписване на ипотека в полза на банката, комисионни за брокер, местен данък за придобиване на недвижим имот, обзавеждане, както и месечни или годишни разходи, съпътстващи новия имот.  Попитайте за всички тях.
  4. След като купите така мечтаното жилище – ще има ли нужда от ремонт? Основен или освежителен? Имате ли средства и опции за това?

А всички допълнителни запитвания спрямо индивидуалните ви нужди, цели и профил – ще можете да зададете към тях.

Успех! По пътя към новия дом и новите сбъднати мечти!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 7 минути

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 15 минути

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 1 час

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 3 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 3 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 3 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 3 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 4 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

Националният съвет на БСП се събира, за да подреди листите за изборите 2 в 1

България Преди 4 часа

Заседанието беше анонсирано преди две седмици

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 4 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 5 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 12 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 12 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 13 часа

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Китай нарече германските подозрения "чиста измислица"

Свят Преди 14 часа

Ван: Китай решително се противопоставя на всички клевети и обиди