Н ов мета-анализ от Вашингтонския университет предполага, че няма безопасно количество преработена храна за консумация, пише New York Post.
Изследователите са анализирали 77 различни проучвания, за да оценят връзката между определени количества от тези храни и често срещаните хронични заболявания.
“Обичайната консумация дори на малки количества преработено месо, сладки напитки и трансмастни киселини е свързана с повишен риск от развитие на диабет тип 2, исхемична болест на сърцето и колоректален рак”, заяви водещият автор на изследването Демевоз Хайле, изследовател в Института за здравни показатели и оценка към Университета на Вашингтон, пред Fox News Digital. “Няма безопасно ниво на обичайна консумация на тези групи храни, така че те не трябва да се включват в ежедневната ни диета,” добави той.
По-специално за преработените меса, изследователите заключават, че яденето на само 0,6 до 57 грама на ден е свързано с 11% увеличен риск от развитие на диабет тип 2. Консумирането на между 0,78 и 55 грама на ден е свързано с 7% увеличение на риска от колоректален рак, установи проучването. (Един хот-дог, състоящ се почти изцяло от преработено месо, е приблизително 50 грама.)
Изследователите също така анализирали въздействието на подсладените със захар напитки и установили, че пиенето на между 1,5 и 390 грама на ден може да повиши риска от диабет тип 2 с 8%. Консумацията на между 0 и 365 грама от напитките увеличава риска от исхемична болест на сърцето — най-често срещаният вид сърдечно заболяване и водеща причина за смърт — с 2%, установи проучването.
Трансмастните киселини също бяха анализирани в проучването. Когато ненаситените мазнини съставляват между 0,25% и 2,56% от дневния енергиен прием, те са свързани с 3% по-висок риск от исхемична болест на сърцето. (Някои примери за трансмазнини включват крекери, бисквитки, печени изделия, замразена пица, сметана за кафе, охладени тестени продукти и зеленчукови шортени, както и някои маргарини, според WebMD. Някои бързи храни също съдържат трансмазнини.)
Констатациите бяха публикувани в списание Nature Medicine на 30 юни. Предишни проучвания установиха връзки между преработените храни и хроничните заболявания, призна Хайле. “Въпреки това нашето проучване оцени формата на връзката с най-новите проучвания, използвайки по-усъвършенстван аналитичен метод, и обективно оцени силата на доказателствата,” допълни той. “Нашият анализ показа, че най-силната връзка се наблюдава при по-ниски нива на експозиция, еквивалентни на порция или по-малко, което предполага, че редовната консумация на тези хранителни продукти, независимо от количеството, увеличава риска от неблагоприятни здравни резултати.”
Въпреки че изследователите признават, че диетата е “личен избор” и че някои хора могат да бъдат ограничени в избора на храна, те препоръчват ограничаване или премахване на консумацията на преработени храни.
“Нашите открития подкрепят широко разпространените препоръки, включително тези на СЗО и CDC: Избягвайте или намалете до минималното възможно ниво консумацията на преработени меса, сладки напитки и изкуствени трансмазнини,” каза Хайле пред Fox News Digital. “Индивидите, които редовно консумират тези храни, дори и в малки количества, трябва да са наясно с повишения риск от хронични заболявания.”
Потенциални ограничения
Основните ограничения на това проучване са свързани с оценката на хранителния прием, призна Хайле. “Почти всички включени проучвания са използвали въпросници за честота на хранене за оценка на приема, което може да въведе грешки в измерването, главно поради трудностите, които респондентите изпитват, когато се опитват да си припомнят дългосрочен прием,” обясни той пред Fox News Digital. Няколко проучвания, включени в анализа, разглеждат само консумацията в началото на проучването, отбеляза Хайле, “което може да не отразява точно бъдещите хранителни навици на участниците в проучването.”
Освен това, проучването разглежда само ограничен набор от здравни резултати за всеки диетичен риск фактор. “Следователно нашето проучване може да подцени общата загуба на здраве, свързана с тези храни,” добави той. “Ние наблюдавахме значителни различия в съществуващата литература, което предполага, че все още са необходими висококачествени изследвания за укрепване на доказателствата и намаляване на несигурността.”
Предупреждения на експертите
Д-р Ник Норвиц, доктор по медицина и клиничен изследовател с образование в Харвард, признава, че проучването показва “относително последователна връзка” между по-високия прием на преработено месо и по-лошите здравни резултати, но посочва някои предупреждения. “Това са асоциации, а не непременно причинно-следствени връзки,” каза той пред Fox News Digital. Освен това, както самите изследователи признаха, качеството на доказателствата беше оценено като “слабо,” посочи Норвиц.
“Въпреки че тези големи проучвания имат определени силни страни, една от ключовите слабости е, че те обединяват много различни храни в една категория,” продължи изследователят. “Има различни начини за обработка на месото и не всички ще имат едни и същи биологични последици.”
Въпреки че е “със сигурност осъществимо,” че преработеното месо може да допринесе за лоши здравни резултати, Норвиц каза, че са необходими повече изследвания, за да се потвърдят твърденията от мета-анализа. “В края на краищата, офис поничката или бутилката сода почти сигурно причиняват повече метаболитни щети от парче деликатесна пуйка,” добави той.
Говорител на Американската асоциация на месопреработвателите (AAMP) изпрати изявление до Fox News Digital относно проучването. “Не сме чели [пълния] доклад, но резюмето в самия документ гласи, че твърденията отразяват слаби връзки или непоследователни входни доказателства и че са необходими повече изследвания. Бихме искали да знаем как документът дефинира преработеното месо и дали изследователите са претеглили всички предполагаеми рискове спрямо доказаните ползи от хранителните вещества и протеините, открити в месото.”
В проучването изследователите определят преработеното месо като “всяко месо, консервирано чрез опушване, сушене, осоляване или добавяне на химически консерванти.” Fox News Digital също се свърза с Академията по хранене и диететика и Министерството на земеделието на САЩ (USDA) за коментар.