Основоположникът на имплантологията в България: Лечението с дентални импланти е силно надеждна методика
Източник: iStock/ Getty images/ Freepik
0

Д -р Бранимир Кирилов е един от водещите имплантолози и орални хирурзи в България. Завършва стоматология и медицина, специалност по орална хирургия. Притежава множество международни квалификационни курсове в областта на денталната имплантология при водещи световни специалисти. Изнася доклади и лекции като участник в международни конгреси по дентална имплантология в САЩ и Европа. Автор е на редица статии и публикации в областта на имплантологията и естетичната стоматология. Името му се свързва с изграждането, имиджа и развитието на българската школа по дентална имплантология и пластика. Създава дентална клиника Medical Dent преди 17 години, воден от амбицията да положи основите на съвременната имплантология в България. 

д
Източник: Medical Dent

Болезнено ли е имплантологичното лечение?

Възможностите за обезболяване в съвременния свят са огромни. За болка при дентално лечение и в частност при имплантологично лечение не може да се говори. За тези, които се страхуват твърде много, съществува и така наречения медицински сън, който осигурява освен напълно безболезнено лечение, то и пълен комфорт за пациента по време на операцията.

След завършване на имплантологичната интервенция, при добра премедикация, също няма неприятни усещания и болка.

Колко време след загуба на зъб е желателно да бъде поставен имплант и усложнява ли се манипулацията, ако изчакаме по-дълъг период от време?

Когато се налага един зъб да бъде отстранен, имплант е добре да бъде поставен веднага, първо защото така намаляваме броя на хирургичните интервенции и второ - по този начин даваме възможност да се запази обема на тъканите, тоест да няма стопяване на костта на мястото, където липсва зъб.

Как се определя от колко имплати се нуждаем?

Броят импланти се определя от вида на дефекта и от някои анатомични индивидуални особености. Това става ясно при първичния преглед. При липса на един зъб се поставя един имплант. Има ситуации при изцяло обеззъбени пациенти обаче, при които са необходими 4 или 6 импланта, за да се възстанови цяла зъбна дъга.

Колко време отнема поставянето на един имплант и оздравителният процес?

д
Източник: Medical Dent

Операцията по поставяне на имплант е с продължителност около 1 час. Оздравителният процес след това зависи от биологичните процеси в тялото. Това е фактор, който е силно индивидуален. Качественото оздравяване на тъканите е генетично програмирано. Костта оздравява за период средно около 6 месеца, но съм имал случаи, при които това може да стане и само за 2 месеца.

Какви стъпки е важно да спазваме след операцията по поставяне на имплант – хранене, почистване и други?

Грижата за оперираната зона след поставяне на имплант не се различава от тази след изваждане на зъб. Важно е да се поддържа добра хигиена и мястото да се маже с антисептични гелове. Дезинфекцията на оперираното място е важна част от заздравителния процес.

Относно храненето, аз лично рядко слагам ограничения върху храната на опериран пациент. Смятам, че той сам трябва да контролира това на база усещанията, които има при хранене, защото това също е силно индивидуално и зависи от сложността на интервенцията.

Може ли поставеният имплант да бъде отхвърлен и каква е успеваемостта на процедурата?

Остеоинтеграцията представлява процес по заздравяване на костта около денталния имплант. Този процес не се различава по своята същност, независимо дали говорим за манипулация по поставяне на имплант или за фрактура на крайник. Биологичният процес на заздравяване е един и същ. Когато говорим за отхвърляне на нещо, обикновено се има предвид развитие на имунна реакция, която предизвиква отхвърляне на чуждото тяло. Титанът, от който са направени имплантите е имуно-индиферентен материал, тоест не предизвиква сам по себе си такава реакция на отхвърляне в медицинския смисъл на това понятие. Такова явление не може да съществува. Това, което обаче понякога се получава, е че има нарушение в процеса на заздравяване на костта около импланта. Това е особеност на заздравяването на меките тъкани, при която около поставения имплант вместо кост, както би трябвало, се развива съединителна тъкан. Процесът е обратим, не е генетична особеност, а специфика в оздравителния процес и не трябва да притеснява пациентите. Получава се при около 1-2 процента от поставените импланти. При такива случаи се прави реимплантация и се поставя нов имплант. Тоест нямаме трайна загуба на имплант, а само временна.

Моят личен резултат при поставяне на импланти при непушачи е 99 % успеваемост. При пушачи, този процент е около 93%. Лечението с дентални импланти е силно надеждна методика, стига да сте в ръцете на опитен специалист.

Колко време след поставянето на дентален имплант можем да се радваме на резултата?

Самият имплант и коронка могат да ни надживеят. Първите импланти, които съм поставил, са в далечната 2000г. и хората все още се радват на отличния резултат. Най-старите импланти, които съм виждал поставени на пациентка в Канада са на 45 години. Лечението с импланти е изключително надеждно, но за продължителността на резултата са важни много преценки и избори преди това. Това включва избора на имплантолог, на имплантна система, в какво състояние са тъканите около импланта, какво е количеството на костта, какъв е венецът, материала на коронката и как е оформена. Всеки детайл има значение. Примерно циркониевата коронка, трябва да бъде полирана по точно определен начин, когато се поставя под венеца, за да бъде добър резултата. Необходимо е детайлно познаване на процесите, материалите и видовете протоколи за работа, за да може да се гарантира дългосрочност в лечението с имплантни системи.

d
Източник: iStock/ Getty images/ Freepik

Поддръжката е другото важно звено, което ще ни помогне да се радваме дълго на постигнатите резултати. Ако даден човек има пародонтит и той не го лекува, има голяма вероятност да загуби импланта, защото той не може да оцелее в среда с възпалителен процес. Пародонтитът е заболяване, при което се губят тъкани и съответно това довежда до лоши последствия за всеки, който не взема мерки и не се лекува. Водеща е основната диагноза, която е наложила поставянето на имплантите, а от там се определя и броят на посещенията за извършване на поддръжка след това.

Д-р Кирилов, какво прави една дентална клиника лидер в сектора на имплантологични услуги вече цели 17 години?

Когато избираме лечебно заведение, всъщност трябва да избираме специалистта, който ще ни лекува. Квалификацията и опитът ми позволяват да твърдя, че това е най-важният избор особено когато говорим за своето собствено здраве. Поставям импланти от 22 години, вече съм поставил повече от 15 000 импланта и имам доволни пациенти по цял свят. Оперирам всеки ден. Важно е имплантологът, който сме избрали, да работи активно и да обновява на дневна база познанията си. Екипът ми и аз ежемесечно повишаваме квалификацията си, участвайки в различни обучителни курсове и семинари, касаещи различни сектори на денталната медицина.

Пътувал съм много по света с цел допълнителни обучения, преподавал съм навън и смело мога да заявя, че работният процес в Medical Dent напълно отговаря на най-високите европейски и световни стандарти. Изискванията, които имам към лекарите, материалите, които използваме, и базата, в която работим, са равни на тези в най-добрите практики в държави като Франция, Германия, Швейцария и др.

Отчитам като наша изключително силна страна и технологиите. Medical Dent има абсолютно всички необходими технологии за едно добре планирано и изцяло дигитализирано лечение.

Разбрахме, че организирате Седмица на отворените врати за имплантология, в рамките на която предлагате безплатна консултация. Разкажете за проекта.

Организираме дни на отворените врати от вече 17 години насам. Бяхме първите в България, които поставиха началото на този вид социално ангажирана инициатива. Правим го, за да дадем достъп до Medical Dent на всички хора, които желаят да се консултират на тема имплантологично лечение и които искат да получат компетентно и професионално решение. Имаме огромен опит и вярвам, че наш дълг като специалисти в областта е да приемем тази социална ангажираност и функция към обществото. За мен е важно в тази седмица всички хора, които имат нужда и се интересуват от дентално лечение с импланти да получат обратна връзка и идея за това как биха могли да решат проблемите си свързани с частично или цялостно обеззъбяване, разклатени зъби в следствие на пародонтоза и др. В тази седмица правим специална организация в клиниката, така че аз лично да мога да провеждам консултациите.

Седмица на отворените врати за Имплантология от 21 до 26 март в Medical Dent. Можете да запишете напълно безплатно час за преглед и консултация при д-р Бранимир Кирилов на тел.: 02/4738798

Местата са ограничени.

За повече информация: Седмица на отворените врати (medicaldent.bg)

Сержант обяснява на новобранците: - Ако камък бъде хвърлен нагоре, то той ще падне на земята. Това се дължи на земното притегляне. Новобранец: - А…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по "Рихтер"

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по "Рихтер"

Свят Преди 4 минути

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Шойгу: Русия няма интерес да напада държави от НАТО

Свят Преди 1 час

Според Шойгу САЩ са увеличили усилията си за възстановяване на позициите си в Централна и Южна Азия

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 5 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 5 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 5 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 6 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 6 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 6 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 6 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 6 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 7 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 7 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 7 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 7 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 8 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 8 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове