Най-голямата холивудска вражда в историята, с кулминация на наградите "Оскар"
Източник: Getty Images/Guliver
0

Н якои оприличават тази холивудска надпревара за успешни роли, награди и мъже, за титанична (и продължителна) за времето си.

В навечерието на пищната и най-очаквана церемония по раздаване на награди, тези на филмовата академия на САЩ, ви връщаме няколко десетилетия назад, за да ви разкажем за враждата между две от най-легендарните и известни актриси за своето време.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ СНИМКИ НА ЗЛАТНИТЕ ИКОНИ НА ХОЛИВУД - БЕТИ И ДЖОАН

Най-голямата холивудска омраза между две актриси

Те са Бети Дейвис и Джоан Крофорд, които "кръстосват шпаги" в продължение на години, а кулминацията идва именно по време на наградите "Оскар" през 1963 г.

Кога започва всичко

Eдин звезден развод, засенчил филмова премиера - това е първата бримка в отношенията между тогава младите актриси Бети и Джоан.

Най-скандалните рокли от историята на наградите "Оскар" (СНИМКИ)

Крофорд започва да гради кариера малко преди Бети. Първата изява на Джоан е през 1925 г., а Дейвис се установява в Лос Анджелис през 30-те години. Крофорд, която е по-голяма с няколко години от Бети, е вече известна актриса. Първият публичен момент, когато двете са поставени в типичната за Холивуд надпревара между жени е, когато Джоан обявява, че се развежда през 1933 г. Тогава на голям екран излиза комедията Ex Lady с участието на Бети. Това, което го прави по-специален за Дейвис е, че за първи път името й е поместено на челно място  над надписа на "Уорнър брос". 

От компанията разпространител планират голяма кампания за популяризиране на лентата с участието на Дейвис, но всичко бързо отшумява. Разводът на Крофорд гръмва в пресата в деня на премиерата. 

Филмът на Бети Дейвис получава съвсем малка колонка, докато Джоан няколко страници.

Комедията на Дейвис бързо излиза и от киносалоните. Минава една седмица, когато лентата спира да бъде въртяна. 

Така започва голямата надпревара, пише сп. "Харпърс базар".

Приятните изненади и познатите герои сред номинациите за "Оскар"

Не се минава много, за да настъпи друг, този път много по-явен, разрив в отношенията между двете холивудски диви.

Джоан Крофорд и Франхот Тон
Джоан Крофорд и Франхот Тон Източник: Getty Images/Guliver

Джоан се омъжва за втори път. Мъжът се казва Франхот Тон, актьор, в когото е влюбена Дейвис и нещо повече - Бети си партнира с него в новия тогава филм "Опасно". 

"Никога няма да простя на Крофорд за случилото се", каза Дейвис в интервю през 1987 г.

Бети сама признава в интервю, че Тон бил лудо влюбен в Джоан. Когато се връщал на снимачната площадка, цялата му риза била обсипана винаги с червено червило. 

Коя е била най-популярната жена в годината ти на раждане (СНИМКИ)

"Влюбих се във Франхот професионално и лично. Всичко в него е елегантно... от името му, до маниерите", споделя в интервю Крофорд.

Джоан допълва, че Тон е уважавал и харесвал много Бети, но изцяло и само като актриса, а не като жена. За "Опасно" Бети печели награда "Оскар", но тя така и не забравя за постъпката на Джоан.

Като във всяка женска свада, освен мъже, понякога може да бъде замесена и една... рокля.

Какво прави Джоли, когато Анистън е на сцената

В нощта, когато Дейвис печели "Оскар" в категория "Най-добра актриса" за "Опасно", тя не очаква, че ще се прибере със статуетка в ръце.

Ето защо на церемонията Бети се появява облечена семпло, в най-обикновена рокля, която се оказва стар костюм. Дейвис, която винаги е казвала, че за нея е по-важно как и какво играе, а не модата, получава нова "плесница" от винаги елегантната Крофорд.

Тя се обръща към Бети с думите:

"Скъпа Бети, каква прекрасна работническа престилка".

Сагата обаче се заплита още повече през 1945 година. Джоан "събира останките" на Бети. Иначе казано - Крофорд приема отхвърлените от Бети филмови роли.

В този случай става дума за филма "Милдред Пиърс", който става като визитна картичка за Джоан. Нещо повече - тя получава първата си награда "Оскар". Но скъпи читатели, като една истинска дива, каквато е Джоан до края на живота си, тя не присъства на церемонията. Приема престижната награда в дома си и по-точно - в леглото, припомня сп. "Харпърс базар".

Едни от най-срамните моменти на звездите (СНИМКИ)

Две години по-късно Джоан отново се възползва от роля, отхвърлена от Дейвис - филмът е Possessed, а за ролята си получава номинация за "Оскар".

Играта загрубява през 1952 г.

Бети Дейвис се явява на прослушване за нова роля за филма "Звездата". Любопитното е, че сценарият е писан от близката приятелка на Джоан Катрин Алберт.

Взаимоотношенията между двете внезапно се разпадат. Дейвис получава главната роля. Тя играе застаряваща суетна актриса, която се бори по всякакъв начин да "заблести" отново сред  по-младите си колеги.

Слуховете в тогавашните холивудски ежедневници са, че Дейвис всъщност играе Джоан, която вече изпитва затруднения да намира роли.

Джоан Крофорд
Джоан Крофорд Източник: Getty Images/Guliver

"Дръж приятелите си близо, а враговете си още по-близо" - фраза, която определено важи за двете актриси.

Годината е 1962. Джоан и Бети не са вече сред най-младите и красиви актриси в Холивуд. Старлетки като Монро, Тейлър и други получават бързо и лесно роли. 

Крофорд попада на книгата "Какво се случи с Бейби Джейн".

Тя бързо решава, че това ще бъде следващата й роля. Трилър, който ще я върне на старите позиции в Холивуд. Но тя иска нещо повече - не тя да бъде в главната роля, а Бети Дейвис.

Пинк: Кристина Агилера се опита да ме удари в клуб преди години

Крофорд играе немощната сестра на Бейби Джейн (Бети Дейвис), която като млада била известна и много престижна актриса. Бейби Джейн е зловещ образ, тя тормози сестра си Бланш (Крофорд). Режисьор на лентата е Робърт Олдрич. 

Камерата започва работа, защото Бети се съгласява.

Бети Дейвис
Бети Дейвис Източник: Getty Images/Guliver

По време на снимките на филма се случват и най-големите "сцени" между Бети и Джоан.

Тогава двете, изправени една срещу друга не само пред камерата, показват на какво са способни. Подли подмятания, настройване на хора от екипа и куп други номера, които двете актриси си спретват. 

В някои от сцените с насилие, Крофорд е искала Дейвис да има дубльорка, защото се притеснявала, че е можело да я нарани наистина. Нещо подобно в крайна сметка се случва. 

В една от близките сцени между двете актриси, когато Крофорд трябва да бъде просната на пода, Бети я рита в главата. Един от тези ритници, след няколко пробни сцени, се оказва напълно реален, а според Джоан, доста силен.

Джоан обаче си го връща много скоро.

Дейвис е имала болки в гърба, знаейки за това Крофорд решава, че за една от сцените, в които Бети трябва да влачи по пода Джоан, тя ще сложи под дрехите си допълнителни тежести. Така няколко пъти снимат една и съща сцена, защото Бети не може да дърпа Крофорд.

Тя е най-мразеното момиче в интернет в последните дни

Финалният етап - кулминацията в раздора на наградите "Оскар" през 1963 г.

Джоан Крофорд позира с останалите печеливши от звездната вечер през 1963 г.
Джоан Крофорд позира с останалите печеливши от звездната вечер през 1963 г. Източник: Getty Images/Guliver

Филмът излиза на екран, след много спънки. Успехът му е зашеметяващ, а двете актриси, макар и враждуващи, се наслаждават на постигнатото, но не за дълго.

Когато обявяват номинациите за "Оскар", Бети Дейвис се оказва сред номинираните в категория "Най-добра женска роля" за филма с Крофорд, която не получава номинация за поддържаща роля.

Войната между актрисите се засилва. Крофорд решава да действа.

Тя започва да разпространява слухове за Бети месеци преди церемонията. Желанието й е да саботира колежката си. Джоан успява не само да очерни Дейвис, която е фаворит за наградата, но и си урежда поява в публиката, но и на сцената по време на наградите.

Джоан предлага на организаторите именно тя да бъде тази, която да вземе наградата за най-добра актриса, от името на печелившата. Тогава тя разбира, че Ан Банкрофт, номинирана в същата категория като Бети, няма да присъства на церемонията.

Перфектният момент за Крофорд. 

Тя се приготвя внимателно. Тоалетът е блестящ, прическата идеална, гримът - перфектен.

След активната кампания на Крофорд срещу Бети, очакваното се случва. Тя не печели наградата, статуетката отива при Ан Банкрофт, която е грижливо приета на сцената от Джоан.

Коя е била най-модерната жена в годината ти на раждане (СНИМКИ)

Бети Дейвис
Бети Дейвис Източник: Getty Images/Guliver

Двете актриси правят опит да снимат още един филм заедно, базиран отново по книга, но номерата по време на снимачния процес не прекъсват.

Джоан често отсъства от снимки. Тя дори инсценира, че е много болна и постъпва в болница. Проблемът на Джоан тогава е, че Бети може да я засенчи отново.

Играта този път се обръща срещу Джоан, която е уволнена от продукцията, а нейното място е заето от друга холивудска легенда - Оливия де Хавиланд.

Въпреки дългите години на явна вражда, двете актриси от златните години на Холивуд са споделяли, че се възхищават една на друга за таланта и успехите в професията.

Джоан винаги е твърдяла, че Бети е великолепна актриса, която е научила много и от театъра. Бети от своя страна е подчертавала, че Крофорд има невероятен магнетизъм на екран.

Тяхната епична вражда доведе до мини поредицата Feud ("Свада"), в която през 2017 г. взимат участие Сюзан Сарандън (Бети Дейвис), Джесика Ланг (Джоан Крофорд) и Катрин Зита-Джоунс (Оливия де Хавиланд).

Сериите жънат голям успех сред зрителите и печелят две награди "Еми".

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Не прекалявайте с ядките, може да си навредите

Любопитно Преди 13 минути

Консумацията им не трябва надвишава 50 грама дневно, съветва диетолог

Мон Дьо

Специално студио „Треска за Оскари – Нощта на триумфа“ с Мариян Станков – Мон Дьо

Любопитно Преди 24 минути

Българските зрители ще могат да проследят церемонията по раздаването на наградите „Оскар“ на живо по KINO NOVA

Богати латиноамериканци се стичат в САЩ за ваксини

Богати латиноамериканци се стичат в САЩ за ваксини

Теми в развитие Преди 55 минути

В същото време САЩ са критикувани, че не правят повече, за да помогнат на по-бедните страни

<p>Откраднаха половин милион от инкасо автомобил в Перник</p>

Атакуваха инкасо автомобил в Перник

България Преди 2 часа

Каква сума е открадната

10 км задръстване на АМ „Хемус“ преди София

10 км задръстване на АМ „Хемус“ преди София

България Преди 2 часа

От Пътната полиция предупредиха, че движението в района ще остане затруднено

Енджи Касабие

Енджи Касабие сподели най-голямата си тайна за младост

Любопитно Преди 2 часа

Вижте и за какво харчи най-много пари тя

Лолита на Гришо с признание в Instagram

Лолита на Гришо с признание в Instagram

Любопитно Преди 2 часа

Вижте какво сподели красавицата

Ново поскъпване на природния газ от 1 април

Ново поскъпване на природния газ от 1 април

България Преди 2 часа

КЕВР определи цената на синьото гориво за мегаватчас

Турция залови близо 50 мигранти при границата с България

Турция залови близо 50 мигранти при границата с България

България Преди 2 часа

11 от тях са били на път да замръзнат

<p>Бедственото положение във Велинград продължава до 14 май</p>

Бедственото положение във Велинград продължава до 14 май

България Преди 3 часа

Има ново скъсване на дига на река Малка Мътница

Ето как да намалим стреса и да забавим стареенето

Ето как да намалим стреса и да забавим стареенето

Любопитно Преди 3 часа

Какво установиха изследователи от университета на щата Охайо

Кирил Ананиев

Какво е състоянието на бюджетния резерв

България Преди 4 часа

Министърът на финансите Кирил Ананиев беше изслушан в парламента

Защо не бива да пием вода преди лягане

Защо не бива да пием вода преди лягане

Любопитно Преди 4 часа

Важно е обаче да бъдем добре хидратирани през деня

Microsoft подготвя услуга тип "облачен компютър"

Microsoft подготвя услуга тип "облачен компютър"

Технологии Преди 4 часа

Тя може да стане факт още това лято

<p>Буяр Османи: Да разговаряме с България по-рационално</p>

Буяр Османи: Да разговаряме с България по-рационално

България Преди 5 часа

Той е убеден, че изборите в България, а и тези в неговата страна преди това, не са помогнали за създаване на доверие между двете държави

Верни ли са тези твърдения за ваксините срещу COVID-19

Верни ли са тези твърдения за ваксините срещу COVID-19

Теми в развитие Преди 5 часа

Митовете за ваксините са много. DW провери четири от тях. Ето фактите: