8

Ч ичо Сам е eдин от най-известните национални символи на Съединените американски щати.

Функцията на символ е призната официално от сената на САЩ. Чичо Сам е разбиран и представян като олицетворение на Съединените щати и като средство на критиката срещу американското управление или култура. Името често се използва за синоним на САЩ.

Самюъл Уилсън, проспериращ месопреработвател от Трой, Ню Йорк,

получава договор за доставка на говеждо месо за армията по време на Британско-американската война от 1812 г. Месото се траспортира в бъчви, маркирани с инициалите "U.S." (United States).

Съществува версия, според която през 1813 г. един ирландец, попитан какво означават тези букви, за пръв път ги свързва с името на доставчика — англ. Uncle Sam (Чичо Сам).

Самюъл Уилсън, от Трой, Ню Йорк
Самюъл Уилсън, от Трой, Ню Йорк Източник: Wikipedia

По-разпространената абривиатура за САЩ по това време е „U.States“, а не „U.S.“, а много от познатите на Самюъл Уилсън го наричат „Чичо Сам“ (Uncle Sam). Така с времето военните започват да се шегуват, че бъчвите с месо са от Чичо Сам – U.S.´

Постепенно всичко, маркирано с инициалите U.S. (доколкото цялата собственост на армията била маркирана така), започва да се свързва с Чичо Сам.

Именно тази версия официализира Конгресът на САЩ с резолюция от 15 септември 1961 г., като признава Самюъл Уилсън за прототип на израза, считан за национален символ на страната – Чичо Сам.

Смята се, че ликът на иконичния Чичо Сам е показан за пръв път

пред обществото на корицата на списание „Леслис Уийклли“ на 6 юли 1916 г.

Фигурата с дълго палто, иконична шапка и червенина по бузите се превръща в постер за прокарванео на много послания.

Само между 1917 и 1918 г. са направени над 4 млн. копия на снимката.

Художникът Джеймс М. Флаг променя лика на Чичо Сам,

след като му се дава задачата да актуализира иконичния образ за целите на Втората световна война.

Източник: Wikipedia

Флагг наема родения в щата Индиана Уолтър Боттс да позира за новия образ на Чичо Сам. От мемоари на оводовялата му съпруга става ясно, че Боттс е избран сред много други кандидати за военния постер, защото имал най-дългите ръце, най-дългия нос и най-рошавите вежди.

Уолтър Боттс, от Индиана
Уолтър Боттс, от Индиана Източник: Wikipedia

Смята се, че посочването напред се ражда от самия Боттс, който отвръща на въпроса на художника: „Уолт, какво ще правиш с дългите си ръце, докато седиш там?“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@