15

О т династия Тан до последните години на династия Цин всички тежки престъпления били наказвани по особено мъчителен начин - екзекуция чрез линчи.

Древният китайски метод, който в превод означава „бавното нарязване“ или „смърт от хиляда разреза“, се използва за изпълняване на смъртна присъда в Китай някъде от VII в. до 1905 г., когато официално е забранен.  

Зазиждането като смъртна присъда и различните методи на изпълнението му

Гунга Рао - един ужасен метод, превървнал слоновете в екзекутори

Методът е брутален и безмилостен,

както и самото му име подсказва. При изпълнението му екзекуторът раздава правосъдие, като малко по малко нарязва осъдения.

За разлика от повечето екзекуции, които целят провиненият да умре бързо, основната идея на линчи е грешникът да страда и да умира бавно и мъчително. Екзекуторите винаги преброявали след колко разреза осъденият губи съзнание или умира - от това проличавало колко издржлив и непокорен е той.

Убасуте - традиция с човешки жертвоприношения в името на семейството

Канибализмът като ритуал за посвещаване в тайни общества и почитане на мъртвите

Обреченият бил завързван здраво за дебел дървен кол,

така, че да не може да се освободи или да избяга. След това екзекуторът започвал да прави прорези по живата плът. Най-често се започвало от гърдите, където систематично се премахвали цели мускули, докато почти не се видели ребрата.

 

След гърдите идвал ред на ръцете и после се преминавало към краката. Докато екзекуторът стигнел до долните крайници, най-често съгрешилият вече бил мъртв, но разрезите и разчленяването продължавали, за да може след като осъденият бъде свален дървения кол, да бъде пренесен в кошница.

Смятало се, че разчленяването е един вид наказание както в този живот, така и в отвъдния.

Китайските закони не предлагали точни инструкции за извършване на метода,

затова изпълнението било различно според региона. Според някои източници осъдените умирали за по-малко от 5 минути, но в други случаи мъчението продължавало с часове, докато на тялото не били нанесени повече от 3000 разреза.

Това, разбира се, зависело и от дълбочината на разрезите и уменията на екзекутора. Понякога на екзекуторите им домилявало за осъдените за по-леки провинения, затова ги убивали по-бързо.

Горящият монах - жертвоприношение в името на религията

Как живи монаси се мумифицират в името на религията

Семействата, които може ли да си позволят, заплащали на екзекуторите да убият техния осъден роднина по-бързо и да го пощадят от бруталното мъчение.

Линчи бил предназначен само за най-тежките престъпници,

не всеки осъден на смърт е бил непременно подлаган на този брутален метод. Линчи се прилагал само на хора, извършили изключително тежки престъпления като държавна измяна, серийни убийства, убийство на баща или майка и убийство на господаря си.

Историята на слона, който беше обесен заради убийство

Докато много от древните истории за линчи са митологизирани и преувеличени от Запада с цел да се покаже „дивашката“ култура на мистериозния китайски народ, има и достатъчно реални доказателства, че жестокият метод е съществувал.

Последната публична екзекуция с гилотина през 1939 г.

Заснетата във филм екзекуция от 1905 г. на Фу Чо Ли, виновен за убийството на своя господар – монголски принц, е едно от тях. Това се смята и за последната екзекуция чрез линчи, тъй като само две седмици по-късно методът е забранен със закон.

Във видеото вижте 10 от най-жестоките мъчения в историята:

Вижте още:

Как се предпазвали англичаните от зомбита в Средновековието

Сезонни партита по развиване на мумии - хит сред викторианците през XIX в.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@