30

С нимки улавят как младият войник, Ханс-Георг Хенке, от противовъздушния отряд на Луфтвафе избухва в горчиви сълзи, когато осъзнава как целият свят се срива около него.

Материалите дълги години са използвани, за да илюстрират болката от загубата на Германия във войната и ефекта върху нейния народ.

Лудостта на войната, видяна в очите на един войник

"Чакай ме, татко" - един трогателен миг от войната

Не само популярността и емоционалния заряд на снимките ги правят толкова интересни, а и самата история зад тях.

Защо кадрите говорят едно, а Ханс през целия си живот разказва друго?

Младото момче губи и двамата си родители

Баща му умира през 1938 г., а майка му шест години по-късно, през 1944 г. Така то остава без избор – трябва да започне да работи, за да помогне на бедстващото си семейство. На 15 години Ханс се присъединява към Луфтвафе на Хитлерюгенд.

Сираче стои на прага на разрушения си дом и прегръща последното, което му е останало

Според историята, която Хенке разказва през целия си живот, той е бил изпратен в база в Шчечин, Полша, където са се намирали запаси от 88 мм. оръжия. По това време СССР успява да надвие Германия и да изтласка немските военни обратно към Росток и именно там по време на мисия руснаците пленяват 16-годишния войник .

Зловещият образ на децата пионери на Ленинград

Кликнете върху снимката, за да разгледате още исторически снимки с интересни истории

Източник: Rarehistoricalphotos

Алтернативната история е разказана от американския фотожурналист Джон Флореа

Той твърди, че е направил снимките в Хесен, в селцето Хютенберг, северно от Франкфурт на Майн. Областта, в която са направени материалите, неоспоримо е Хесен. Поредицата от кадри е запечатала места от района, които съществуват и до днес.

Млекарят в руините на Лондон и как се заобикаля цензурата

Снимките показват Ханс с ботуши в момента на пленяването, а не е по чорапи, както по-късно самият той твърди в разказите си. Щом се е намирал там, значи е пленен не от руснаците, а от американците.

Кликнете върху снимката, за да посетите нашата галерия със снимки, които разказват истории

Източник: Rarehistoricalphotos

Въпреки това фотографът смята, че момчето не лъже. Неговото обяснение за разминаването е, че най-вероятно моментите му се губят заради следвоенния шок, който преживява, след като е пленен.

"Хленчещият французин" - израз на патриотичната скръб от падението във Втората световна война

След войната Ханс-Георг Хенке се присъединява към Комунистическата партия

и се мести да живее в Финстервалде, Източна Германия, тръгвайки по пътя на своя баща, който приживе бил комунистически симпатизант.

За разлика от повечето хора, които преминават от източната към западната част на страната, преди да бъде вдигната Берлинската стена, Хенке прави обратното. Най-вероятно това е и причината, поради която променя историята за пленяването си и обстоятелствата, поради които така горчиво плаче на снимките.

Изгубените синове във войната

Източник: Rarehistoricalphotos

В годините след войната Източна Германия счита всички, които са се предали на американците, като потенциална „трета сила“. И така, за да покрие следите си, Хенке променя историята, разказвайки, че бил пленен от руснаците, а не от американците, въпреки че фактите говорят друго.

Историята на един елен на фронта в битката за Мурманск

Така Ханс-Георг Хенке, един от многото младежи с тежка съдба по това време, си осигурява малко по-спокоен и сравнително дълъг живот и умира през 1997 г във Финстервалде.

Вижте още:

Между живота и смъртта: свещеникът и умиращият войник

Младежи камикадзе се радват на малко кученце в деня преди последната си мисия

Как снимките на един журналист го погубиха

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@