10

В сички сме били деца и сме молели родителите си да ни вземат домашен любимец. И всички помним как сме обещавали, че ще се грижим за тях, ще ги разхождаме (да, дори и на 1 януари сутринта!) и въобще ще бъдем максимално отговорни за новия ни приятел. Е, ясно е как са протичали нещата след това – обикновено родителите поемаха грижите за кучето или котката вкъщи, докато за децата оставаше само играта и забавлението. Но днес, когато сме възрастни, знаем колко важни са грижите за домашния любимец и колко комплексна грижа изисква едно куче или котка, за да е пълноценен и щастлив член на семейството.

Ако в момента обмисляте дали да си вземете домашен любимец, ето някои неща, които да имате предвид. Като начало, съобразете животното с начина ви на живот. Ако имате динамично всекидневие, ако пътувате често, и не си стоите много вкъщи – тогава кучето не е за вас. То изисква разходки, някои от породите – доста продължителни при това, и ако неразумно изберете някоя по-активна порода куче, рискувате да го обречете на скука и обездвижване, ако не му осигурявате необходимата доза движение. По-скоро се ориентирайте към котките – те си стоят вкъщи и ако имате роднина или близък, който може да минава, за да храни животинката, това ще ви реши проблема със съвместяването на отсъствията от вкъщи и грижата.

Кучетата освен това имат нужда и от някаква елементарна (а понякога и не толкова елементарна) дресировка. Някои породи са по-буйни и активни, и се нуждаят от обучение за това как да стоят до вас, да се съобразяват с външни фактори, предизвикателства и стресори в природата. Преценете дали имате финансова възможност да поемете такъв разход. При котките от друга страна няма необходимост от кой знае какво обучение – обикновено е нужно просто да им покажете къде да извършват физиологичните си нужди - те бързо запаметяват. За всичко останало котките се оправят и сами!

Храната също е важен фактор при отглеждането на домашен любимец. Животното вкъщи няма да ви разбере, че сте уморени или че нямате пари, или че сте забравили да му купите храна. То си чака порцията здравословна храна, която ще му даде всичко необходимо, за да е в добра кондиция, и да го засити. Домашните любимци трябва да се хранят с определени храни, даващи им онези нутриенти, които са им нужни, и това НЕ означава готвена човешка храна. Здравните грижи са нещо задължително при отглеждането на домашни любимци. Имайте предвид, че когато вземете животно вкъщи, трябва да го ваксинирате, да го водите на профилактични прегледи, да се грижите за особени нужди на породата му (разресване, подстригване и т.н.), да следите за денталната му хигиена и да го обезпаразитявате, тъй като паразитите са много сериозен рисков фактор за развитие на потенциално смъртоносни заболявания.

Заложете на препарати, които имат превантивно действие срещу ухапвания и ужилвания от кърлежи, бълхи, мухи и други насекоми. Един вариант, ако имате куче или котка, е да обзаведете животното с каишка с репелентен ефект, по подобие на Foresto, в които има препарат, разнасящ се по кожата и козината на животното. Той възпрепятства ухапването, а паразитите се парализират и впоследствие умират, като действието е валидно както срещу бълхи, така и срещу кърлежи. Другият вариант е да изберете продукт, който се поставя върху кожата на кучето, но имайте предвид, че трябва да „презареждате“ на всеки 4 седмици – пример за такъв е препаратът Advantix, който има действие срещу повече видове паразити и насекоми (но не е подходящ за котки). Разбира се, винаги можете и да комбинирате препаратите при кучетата, за да сте сигурни, че сте дали най-доброто за своя домашен любимец, особено ако предстои да го разхождате някъде, където предполагате, че има много кърлежи (въпреки че по-добре да се въздържате от ходене по такива места). След всичко това ви остава само едно – да помислите сериозно и внимателно и да изберете най-подходящия за вас приятел, който да ви чака вкъщи всяка вечер.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@