Йоана Буковска-Давидова: Жената трябва да бъде обичана и разбирана
Източник: Edna.bg/Георги Димитров
2

Й оана Буковска-Давидова е актриса от 14-годишна. Казва, че когато си актьор, имаш всички други професии на света.

Първата буква от името ѝ е показател за силен, енергичен, независим и трудолюбив характер. Носителят на тази буква е жизнен, устойчив и упорит човек. Да общуваш отблизо с Йоана е изключителна привилегия. Особено когато се приготвя за представление в гримьорната.

Обичаната българска актриса застава без грим, без прегради и с оголени емоции в специално интервю за Edna.bg в поредицата "Жените от А до Я". В него тя говори за ролята на жената, нейната сила и това, което я прави уязвима; за актьорската професия и как се променя човек, когато стане майка.

Източник: Edna.bg/Георги Димитров

Всички отговори на Йоана Буковска-Давидова вижте в интервюто с нея:

- Кои женски качества ти помогнаха в работата?

- Това с жената е дълга тема. За мен същността на женската природа и нейната цел е да съзидава, да създава живот, да го отглежда в себе си, да го ражда, да се грижи за него, когато той е безпомощен, да го обича безрезервно, да го обича до саможертва. Когато работиш и успееш да вкараш всичко това и в професията си, жената е осъществена.

Независимо дали създаваш тесто, създаваш роля или измисляш нещо, независимо колко ти обясняват, че си слабият пол,


жената трябва да знае, че е силна, защото тя създава живота.


Когато съумееш да запазиш това познание за себе си и в себе си и да разчиташ на себе си, въпреки че си жена, тогава си успяла.

- В коя женска житейска роля се чувстваш най-добре? 

- Жената може да се щастлива само когато има пълнокръвно и пълноценно съществуване, само когато животът ѝ включва всички тези компоненти.

Източник: Edna.bg/Георги Димитров

Старая се да развенчавам мита, че няма как да си осъществена и в семейството, и в кариерата например. Жената е жена и е смислена във всичките си роли и те са ѝ необходими, за да се чувства цяла и жива тук и сега, да се чувства завършена.

Енергията, която влагаш да бъдеш майка, актриса е една и съща. Трябва да прецениш докъде ще ти стигнат силите. Когато се докараш до ръба на силите си, но се окаже, че можеш и още, и още, тогава разбираш колко много можеш всъщност.

Източник: Edna.bg/Георги Димитров

- Успяла ли си да постигнеш баланса между всички тези житейски роли?

- Търся го този баланс и се опитвам да превъзмогна чувството за вина, което всяка майка носи – когато е на работа, а не е при децата си, се чувства лоша майка. Когато гледа децата, страда, че не се развива професионално и като човешки потенциал.


Когато човек стане майка, разбира, че няма невъзможни неща.


Изправяме се пред немислими трудности и разбираме колко много всъщност можем. Децата са нашето продължено "аз" и са най-добрите ни учители как да живеем тук и сега. Учат ни как да сме тук и сега, как да гледаме в небето, а не в земята.

- Какво си казваш, когато изпитваш трудности?

- Че и това ще мине. Трудностите са ни дадени, за да израснем в собствените си очи, докато се справяме с тях. Затова и всяка моя следваща роля е по-трудна от предишната. Така си ги избирам. Иначе имам усещане за безсмислие и тъпчене на едно място.

Винаги знам, че може по-нагоре и може да се върви напред. Мисията на актьора е да обединява енергии и светове, да помага на хората да не се срамуват от различието си.

Източник: Edna.bg/Георги Димитров

Повечето персонажи, в които аз съм живяла, са разширили моя собствен личен свят.

Хората на духа, които се посвещават на изкуство, имат за цел да са червената лампа, която свети в тъмното. Тази червена лампа може да е всичко – алармата за опасност или светлината, на която се проявяват снимки на всевъзможни ситуации.

Актьорът обаче трябва да има съзнанието, че не съществува, за да забавлява себе си и да изглежда добре на сцената.


Потопявам се в много животи и това ме обогатява без да трябва да нося последствията от грешките на моите героини.


Чувствам се много щастлива и балансирана. Не съм се чувствала толкова добре и това ми дава самочувствие и увереност.

- Какво би искала да имат всички жени по света?

- Мечтая жените да получат увереност. Тогава светът ще е изпълнен с повече любов, състрадание и мир. Защото жените дават живота. Жените все още са държани в страх и подчинение, което няма как да им даде криле.


Жената трябва да бъде обичана и разбирана.


Жената е жизнената стихия на този свят. В нейния потенциал се съдържа много и мъжката, и женската енергия. В много по-голяма степен, отколкото мъжете носят женска енергия.

Движението #MeToo показа жените в друга светлина – на слаби, беззащитни жертви. Ние, в крайна сметка, слаби ли сме или пълновластни? Не можеш да си жертва, ако си направила съзнателен избор. Не можеш да го заявиш години по-късно.

Източник: Edna.bg/Георги Димитров

Вмениха на жената единствената роля на съблазнителка и нейните вътрешни подбуди, стремежи и желания остават скрити зад тази опаковка, която мъжете са наложили.

Шарън Стоун казва "Жените, които разчитат на телата си, за да успеят в тази игра, са предварително губещи".

В мъжкия свят можеш да просперираш с моделите на поведение на мъжете. Когато жената намери достатъчно сили в себе си, за да им отвърне, това веднага ги покорява. Те виждат същия тип енергия срещу себе си.

- Наградите признание ли са?

- Зависи кой ги дава и за какво. Наградите са конюнктура. Наградите са взаимоизгодно общуване. За мен най-ценните са наградите на публиката (Йоана получи награда на публиката на първите награди за български сериали на NOVA - бел.авт.). Това е окриляващо, защото осмисля саможертвите и компромисите, които правим.

Източник: NOVA

Йоана Буковска води в надпреварата за любима актриса на наградите на NOVA за кино


В България е много трудно да надградиш.


Няма значение какво си изиграл, какво си учил, как си се развивал. Тук нямаш механизми да получиш цената на труда си. Спекулациите за това колко печелим са просто абсурдни.

- Присъствието на твоята героиня в "Откраднат живот" - Виолета Захариева, все още се усеща в коридорите на болницата. Как си го обясняваш?

- Виолета Захариева се превърна в социално-емоционално явление. Никой не говори затова какво да си болен от рак, какво е да имаш болен в семейството. Когато споделиш болката, разбираш че си силен, че можеш и ти да се справиш, че можеш да го преодолееш.

Източник: NOVA

- Кои са постановките, в които можем да те гледаме?

Последно можете да ме гледате в 199 в три постановки - "Госпожица Юлия ", "Симулатор за чифтосване" и "7 дни от живота на Симон Лаброс". Засега в Нов театър НДК и ДТ "Н. О. Масалитинов" може да се види моя моноспектакъл "Променяне".

Отново в Нов театър НДК може да се гледа и "Поручик Бенц", освен националното и международно турне, което правим с това представление.

Източник: Здравко Йончев

"Чиста къща " е още едно заглавие на Пловдивския театър, в което участвам. "Мъжете предпочитат да излъжат" е комедия на Ямболския театър "Невена Коканова", където съм гост - актьор, а представленията "Модерато кантабиле" и "Амок" последната година се играят спорадично.

На 1 март излиза последната ми премиера на Пазарджишкия театър -" Една седмица, не повече /Истински лъжи /", където за първи път си партнираме на сцена с екранните ми колеги от "Откраднат живот" Димо Алексиев и Емил Марков.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 2
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

2 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Добре де, може да е опростена версия, но мъжете в повечето случаи така си я представяме тая класация...

Топ 10 най-сексапилни жени в света

Любопитно Преди 7 минути

От "леле, колко е яка" до "Това не е истина"...

<p>Ердоган: Прозорецът на възможностите няма да бъде отворен винаги</p>

Ердоган призова за нормализиране на отношенията между Турция и Армения

Свят Преди 8 минути

Въпреки общата граница Армения и Турция нямат дипломатически отношения

<p>Колко процента от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация</p>

Проучване на МЗ и УНИЦЕФ: Общо 61% от родителите на деца до 4 г. подкрепят задължителната имунизация

България Преди 1 час

Според изследването има тенденция към нарастване на дела на родителите, които отказват задължителната имунизация на децата си

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Мъск се нахвърли върху Австралия заради постановление за скриване на специфично съдържание

Свят Преди 1 час

Австралийският премиер заяви в сутрешното шоу по "Ей Би Си Австралия", че Мъск е "арогантен милиардер"

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Медицински феномен: Мъж произвежда алкохол в стомаха си

Свят Преди 1 час

Диагнозата е потвърдена от трима независими лекари, оправдан е през съда за шофиране

Снимката е илюстративна

"Нито студено, нито топло": Прогнозата за времето на Цветница и Великден

България Преди 1 час

Температурите ще продължат да бъдат априлски, каза синоптикът към НИМХ Анастасия Кирилова

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Meta отваря виртуалната си платформа и за други

Технологии Преди 1 час

Horizon OS ще може да се използва от още производители

<p>Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище (СНИМКИ)</p>

Пожар избухна на остров Крит, евакуирано е селище

Свят Преди 1 час

Огнеборците се опитват да предотвратят разпространението на огъня, но усилията им са затруднени от ветрове със сила девета степен по скалата на Бофорт

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Част от депутатите в ЕП настояват за разследване за шпионаж в институцията

Свят Преди 2 часа

Шарл Мишел призова за "много по-голяма" бдителност и "много по-голямо" сътрудничество пред опитите за намеса на чужди сили

Изложба "Ледовете на Антарктика"

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Любопитно Преди 2 часа

Кадрите могат да бъдат разгледани на пешеходния мост на НДК до 5 май

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

Елена Йончева: Приемам номинацията си от ДПС за евродепутат като признание

България Преди 2 часа

В настоящия Европарламент тя е депутат от БСП в Групата на на Прогресивния алианс на социалистите

Снимката е илюстративна

Смъртоносна трагедия във въздуха: Кадри показват сблъсъка на два военни хеликоптера

Свят Преди 2 часа

Загинали са всичките 10 членове на екипажа на борда на двата хеликоптера

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (ВИДЕО)

Любопитно Преди 2 часа

Това се случи по време на участие в Детройт

<p>Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани (СНИМКИ/ВИДЕО)</p>

Пропалестински протест в Йейл и Нюйоркския университет, има арестувани

Свят Преди 2 часа

Полицейските репресии се случиха, след като Колумбийският университет отмени присъствените занятия в отговор на протестиращите

<p>Избираме &quot;Мис Изкуствен интелект&quot;</p>

Избираме "Мис Изкуствен интелект" или най-красивата генерирана жена чрез AI

Любопитно Преди 2 часа

В надпреварата ще се включат популярни изкуствено генерирани дами като Емили Пелегрини и Айтана Лопес

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

Коалиция "Солидарна България", начело с Ваня Григорова, се регистрира в ЦИК

България Преди 2 часа

Григорова заяви, че предопределящо за решението ѝ да участва в предстоящия вот е била огромната гражданска енергия по време на местните избори