3

М иналата седмица Румяна напусна завинаги Hell’s Kitchen България.

Напрежението, интригите, откритите конфликти, липсата на комуникация между червените готвачи и постоянните опити на жените да се „хванат за косите“ в яростна схватка за надмощие в кухнята, поведе червения отбор към провал във вечерните резервации.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КОИ СА УЧАСТНИЦИТЕ В СЕЗОН 3

Как ще постъпят сините и дали ще надмогнат мъжкото его и високо самочувствие, ще е ясно още в следващия епизод на Hell’s Kitchen България.

Но както се казва, "не питай старило, питай патило".

Заради това се допитахме до финалистите в сезон 2 на Hell’s Kitchen - Никола Сталев и Николай Тихомиров и Веселина Чилева.

С тях разговаряме за трудните моменти в професията, как се справят с тях, до каква степен една стресова ситуация в кухнята се отразява на качеството, както и още четете в интервюто им за Vesti.bg.

Тримата финалисти са на едно мнение: адаптирането в нова кухня е безспорно трудно. Трябва да научиш изискванията на главния готвач, да свикнеш в кухнята, а и конкуренцията също може да бъде допълнителен „извор“ на стрес.

Чилева, ти имаш опит в различни кухни. Работила си както в България, така и в чужбина. Стресът, както във всяка друга работа, се отразява на качеството. Имала ли си такива ситуации?

- Със сигурност има много стресови ситуации, а има и такива, в които това се отразява и на качеството. И точно това прави разликата между готвач, и много добър готвач.

В момента, в който тръгваш по нанадолнището, изпадаш в дадена ситуация, но трябва да съумееш да се вземеш в ръце и да се справиш със нея.

Ники, ти имаш огромен опит в областта на кулинарията. Бил си личен готвач на яхтата на петролен магнат. Вероятно е имало доста напрегнати ситуации. Как си се оправял в такива моменти?

- Да, имаше доста напрегнати моменти. Справях се с тях, чрез дисциплина и самоконтрол, все качества, за които трябват време и усилия, за да се развият. Най-голямата грешка в такива ситуации, е да се изпадне в паника.

Никола, работил си в два ресторанта със звезда Мишлен, един от които на Гордън Рамзи. В Кухнята на Ада си се борил много, за да достигнеш до финала. Стресът до каква степен може да се отрази на крайния резултат и как ти се справяше с него?

- Стресът в кухнята наистина е огромен и играе много голяма роля. Всъщност сигурен начин да провериш опита на един готвач е да го подлагаш на все по-голям стрес, докато забрави какво прави в кухнята. Аз се справям като се абстрахирам от всичко и мисля последователно за задачите си. 

Дали и Гордън Рамзи, ако влезе Hell’s Kitchen първата седмица ще е аутсайдер или не – тренировките и опита ще си кажат думата? 

Никола казва, че готвачи като Гордън са приготвяли храна за събития с хиляди хора. Работили са в най-добрите ресторанти в света.

"Вероятно биха спечелили предаването без да допуснат и една грешка. Но всички ние, останалите 95% от готвачите бихме имали сериозни затруднения, особено в първата седмица", споделя още Никола.

Този сезон Hell's Kitchen отново поставя участниците пред много изпитания и напрежение. До каква степен Адската кухня се доближава до реалната обстановка в един истински ресторант?

Чилева: Кухнята е "АДСКА", ако си там по принуда, без значение дали си в предаване, на работа или вкъщи. Превръща се в ‘адска’ когато нямаш амбиция и желание да си част от нея.

Никола: Доближава се наистина много до един истински ресторант, с доста висок стандарт. Храната не е само за пред камерата. Нещо не е ли наред, не излиза от кухнята. Както и самия начин на работа, организация и т.н. 

Тихомиров:  "Адската" кухня е близо до реалната кухненска обстановка по време на вечерен сервиз, с условието че в някой кухни (напр. ресторанти борещи се за Мишлен звезди), ситуациите ескалират до доста по-екстремно ниво. Важното е участниците да се раздават, и най-важното, да не забравят да се забавляват докато готвят.

В Адската кухня работата е меко казано „напечена“. Когато си номиниран, но трябва да се бориш, за да продължиш напред, как изобщо се концентрираш? В спортната злоба ли се крие тайната, перфектната подготовка или нещо друго?

Чилева: Със сигурност... спортният хъс и амбицията да се докажа най-вече пред себе си, да сбъдна мечтите си. Помага да се справиш е също абсолютната концентрация, план за достигане на крайната цел. Но истината е, че никога не си подготвен за такова нещо.

Никола: От личен опит бих казал, че именно когато си с оранжева престилка, си най-концентриран. За мен винаги е помагало фокусирането върху желанието да съм там и да се боря, точно там и точно тогава.

Тихомиров: През годините няколко пъти ми се е случвало да съм в ресторант, далеч над нивото ми, с желанието да започна работа там. Научил съм се да се абстрахирам тотално от обстановката и просто да дам най-доброто от себе си. Винаги съм успявал. Същото е и в Кухнята на Ада. Не мислиш за нищо, просто даваш максимума. Предполагам всеки си има своя движеща сила. За мен тя е перфектната подготовка. От своя страна, тя пък е задвижена от амбиция, желание, дори страх от загубата и какво ли още не. 

Да си представим, че някой от участниците в трети сезон е поканен да бъде главен готвач за посещението на важна... кралска особа в България? Кои са трите неща, които бихте го посъветвали, за да се справи отлично?

Чилева: Почерк, отношение, етикет.

Никола: Да приготви неща, с които се чувства комфортно. Да провери всеки детайл неколкократно. Да изпипа така организацията, че да му се струва, че всичко ще мине прекалено леко. 

Тихомиров: Да се запознае максимално добре с предпочитанията на госта. Да опитва абсолютно всеки елемент. Да не забравя, че въпреки всичко готви за обикновен човек и да се забавлява, докато готви.

Опитът помага ли, за да избегнеш гаф... например, за да не се провалиш в приготвянето на едно поширано яйце?

Чилева: Опитът не е гарант, че няма да допуснеш грешка, но когато имаш опит, по-адекватно можеш да се справиш с грешката. Независимо каква е тя.

Никола: Както при всяко друго умение, и при готвенето, опита предотвратява гаф до почти 100 процента.

Тихомиров: Опитът помага, но невинаги. Зависи и от стреса, нагласата, желанието.

"Кухнята на ада" в една дума за вас е:

Чилева: Състезание, сбъдната мечта, златен медал.

Никола: Вълнуваща.

Тихомиров: Опит.


Стресът влияе на всеки, категорични са и тримата. Когато си подложен на напрежение от ниво, с което не си свикнал, се случват интересни неща. Изключваш тотално и искаш само да дадеш храната по-бързо, не крие Никола. Чилева е категорична обаче, че човек не трябва да спира, а да търси и предлага най-доброто.

Hell’s Kitchen България - участниците в сезон 3

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Получавай безплатно най-горещите новини от Vesti.bg

@
Коментирай
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
DW: Лъже ли Пхенян за коронавируса?
Ексклузивно

DW: Лъже ли Пхенян за коронавируса?

Преди 10 часа
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Водещи новини