3

М иналата седмица Румяна напусна завинаги Hell’s Kitchen България.

Напрежението, интригите, откритите конфликти, липсата на комуникация между червените готвачи и постоянните опити на жените да се „хванат за косите“ в яростна схватка за надмощие в кухнята, поведе червения отбор към провал във вечерните резервации.

В ГАЛЕРИЯТА ВИЖТЕ КОИ СА УЧАСТНИЦИТЕ В СЕЗОН 3

Как ще постъпят сините и дали ще надмогнат мъжкото его и високо самочувствие, ще е ясно още в следващия епизод на Hell’s Kitchen България.

Но както се казва, "не питай старило, питай патило".

Заради това се допитахме до финалистите в сезон 2 на Hell’s Kitchen - Никола Сталев и Николай Тихомиров и Веселина Чилева.

С тях разговаряме за трудните моменти в професията, как се справят с тях, до каква степен една стресова ситуация в кухнята се отразява на качеството, както и още четете в интервюто им за Vesti.bg.

Тримата финалисти са на едно мнение: адаптирането в нова кухня е безспорно трудно. Трябва да научиш изискванията на главния готвач, да свикнеш в кухнята, а и конкуренцията също може да бъде допълнителен „извор“ на стрес.

Чилева, ти имаш опит в различни кухни. Работила си както в България, така и в чужбина. Стресът, както във всяка друга работа, се отразява на качеството. Имала ли си такива ситуации?

- Със сигурност има много стресови ситуации, а има и такива, в които това се отразява и на качеството. И точно това прави разликата между готвач, и много добър готвач.

В момента, в който тръгваш по нанадолнището, изпадаш в дадена ситуация, но трябва да съумееш да се вземеш в ръце и да се справиш със нея.

Ники, ти имаш огромен опит в областта на кулинарията. Бил си личен готвач на яхтата на петролен магнат. Вероятно е имало доста напрегнати ситуации. Как си се оправял в такива моменти?

- Да, имаше доста напрегнати моменти. Справях се с тях, чрез дисциплина и самоконтрол, все качества, за които трябват време и усилия, за да се развият. Най-голямата грешка в такива ситуации, е да се изпадне в паника.

Никола, работил си в два ресторанта със звезда Мишлен, един от които на Гордън Рамзи. В Кухнята на Ада си се борил много, за да достигнеш до финала. Стресът до каква степен може да се отрази на крайния резултат и как ти се справяше с него?

- Стресът в кухнята наистина е огромен и играе много голяма роля. Всъщност сигурен начин да провериш опита на един готвач е да го подлагаш на все по-голям стрес, докато забрави какво прави в кухнята. Аз се справям като се абстрахирам от всичко и мисля последователно за задачите си. 

Дали и Гордън Рамзи, ако влезе Hell’s Kitchen първата седмица ще е аутсайдер или не – тренировките и опита ще си кажат думата? 

Никола казва, че готвачи като Гордън са приготвяли храна за събития с хиляди хора. Работили са в най-добрите ресторанти в света.

"Вероятно биха спечелили предаването без да допуснат и една грешка. Но всички ние, останалите 95% от готвачите бихме имали сериозни затруднения, особено в първата седмица", споделя още Никола.

Този сезон Hell's Kitchen отново поставя участниците пред много изпитания и напрежение. До каква степен Адската кухня се доближава до реалната обстановка в един истински ресторант?

Чилева: Кухнята е "АДСКА", ако си там по принуда, без значение дали си в предаване, на работа или вкъщи. Превръща се в ‘адска’ когато нямаш амбиция и желание да си част от нея.

Никола: Доближава се наистина много до един истински ресторант, с доста висок стандарт. Храната не е само за пред камерата. Нещо не е ли наред, не излиза от кухнята. Както и самия начин на работа, организация и т.н. 

Тихомиров:  "Адската" кухня е близо до реалната кухненска обстановка по време на вечерен сервиз, с условието че в някой кухни (напр. ресторанти борещи се за Мишлен звезди), ситуациите ескалират до доста по-екстремно ниво. Важното е участниците да се раздават, и най-важното, да не забравят да се забавляват докато готвят.

В Адската кухня работата е меко казано „напечена“. Когато си номиниран, но трябва да се бориш, за да продължиш напред, как изобщо се концентрираш? В спортната злоба ли се крие тайната, перфектната подготовка или нещо друго?

Чилева: Със сигурност... спортният хъс и амбицията да се докажа най-вече пред себе си, да сбъдна мечтите си. Помага да се справиш е също абсолютната концентрация, план за достигане на крайната цел. Но истината е, че никога не си подготвен за такова нещо.

Никола: От личен опит бих казал, че именно когато си с оранжева престилка, си най-концентриран. За мен винаги е помагало фокусирането върху желанието да съм там и да се боря, точно там и точно тогава.

Тихомиров: През годините няколко пъти ми се е случвало да съм в ресторант, далеч над нивото ми, с желанието да започна работа там. Научил съм се да се абстрахирам тотално от обстановката и просто да дам най-доброто от себе си. Винаги съм успявал. Същото е и в Кухнята на Ада. Не мислиш за нищо, просто даваш максимума. Предполагам всеки си има своя движеща сила. За мен тя е перфектната подготовка. От своя страна, тя пък е задвижена от амбиция, желание, дори страх от загубата и какво ли още не. 

Да си представим, че някой от участниците в трети сезон е поканен да бъде главен готвач за посещението на важна... кралска особа в България? Кои са трите неща, които бихте го посъветвали, за да се справи отлично?

Чилева: Почерк, отношение, етикет.

Никола: Да приготви неща, с които се чувства комфортно. Да провери всеки детайл неколкократно. Да изпипа така организацията, че да му се струва, че всичко ще мине прекалено леко. 

Тихомиров: Да се запознае максимално добре с предпочитанията на госта. Да опитва абсолютно всеки елемент. Да не забравя, че въпреки всичко готви за обикновен човек и да се забавлява, докато готви.

Опитът помага ли, за да избегнеш гаф... например, за да не се провалиш в приготвянето на едно поширано яйце?

Чилева: Опитът не е гарант, че няма да допуснеш грешка, но когато имаш опит, по-адекватно можеш да се справиш с грешката. Независимо каква е тя.

Никола: Както при всяко друго умение, и при готвенето, опита предотвратява гаф до почти 100 процента.

Тихомиров: Опитът помага, но невинаги. Зависи и от стреса, нагласата, желанието.

"Кухнята на ада" в една дума за вас е:

Чилева: Състезание, сбъдната мечта, златен медал.

Никола: Вълнуваща.

Тихомиров: Опит.


Стресът влияе на всеки, категорични са и тримата. Когато си подложен на напрежение от ниво, с което не си свикнал, се случват интересни неща. Изключваш тотално и искаш само да дадеш храната по-бързо, не крие Никола. Чилева е категорична обаче, че човек не трябва да спира, а да търси и предлага най-доброто.

Hell’s Kitchen България - участниците в сезон 3

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 3
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

3 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Полиция с кучета в бежанския център в "Овча купел"

Свят Преди 21 минути

Целта е проверка за лица, които са нерегламентирано в тях, опасни предмети, наркотици и забранени вещи

Полша разкри руска шпионска мрежа

Полша разкри руска шпионска мрежа

България Преди 1 час

Обиски в столицата Варшава и южния град Тихи

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

Европейската прокуратура с обиски в два български хотела в ски курорт

България Преди 3 часа

Разследват измама със субсидия, свързана а с пандемията от COVID-19

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

ДНК-то на Бетовен показва липсата му на музикален талант

Любопитно Преди 3 часа

Това доказва, че на генетичните прогнози не трябва да се разчита твърде много

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Студент е починал от птичи грип във Виетнам

Свят Преди 3 часа

Известно е, че този щам на птичия грип предизвиква смъртоносни епидемии сред дивите и домашните птици и понякога заразява хора

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Меган Маркъл нае стилиста на Адел, за да промени имиджа си

Любопитно Преди 3 часа

Херцогинята е започнала да работи върху стила си с Джейми Мизрахи

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Кремъл предупреди руски мултимилиардер да внимава

Свят Преди 3 часа

Песков: Бихме очаквали повече внимание от Павел Дуров

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

Разбиха нелегален арсенал с оръжия в Ямбол

България Преди 3 часа

В помещението са установени картечен пистолет, две пушки, 6 револвера, 2 пистолета, противотанков снаряд

<p>Когато Земята бе &quot;ударена&quot; с 10 милиарда атомни бомби</p>

Събитието Карингтън: Когато Земята бе "ударена" с 10 милиарда атомни бомби

Любопитно Преди 4 часа

"Това просто доказва още веднъж, че бурята Карингтън е била екстремно събитие"

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Възможност да гледаш всички UFC Fight Nights, всички бойни галавечери, и още любопитно съдържание

Любопитно Преди 4 часа

UFC и A1 България продължават правата за излъчване за следващите години

<p>Кремъл затяга хватката си над Русия</p>

Арести и насилие над независими журналисти в Русия

Свят Преди 4 часа

Задържан журналист: Ритаха ме, слагаха си краката на главата ми, кълчиха ми пръстите

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Трогателният жест на Кейт Мидълтън към болни от рак деца

Свят Преди 5 часа

Принцесата отдавна е поддръжник на различни благотворителни организации за борба с рака

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

10 000 лв. глоба за търговия с фалшиви зелени COVID сертификати

България Преди 5 часа

50-годишният обвиняем от Хасково се призна за виновен и подписа споразумение с прокуратурата

Това са приоритетите на САЩ за България

Това са приоритетите на САЩ за България

България Преди 5 часа

Според Кенет Мертен ефективният преглед на инвестициите е полезен за всички страни

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

"Ужасна трагедия": Стивън Сегал посети пострадали от терористичната атака в Москва (СНИМКИ)

Свят Преди 5 часа

71-годишният актьор е посетил Националния медико-хирургически център, където се е срещнал с трима пострадали

И шефът на БНБ не иска да е премиер

И шефът на БНБ не иска да е премиер

България Преди 5 часа

Димитър Радев: С идеята да решим конюнктурен проблем ще създадем дългосрочни проблеми