14

П раисторическите хора са заподозрени за убийството на най-големите птици, които някога са живели, след като вкаменени кости с очевидни следи са намерени.

Според учените това е доказателство, че слоновите птици на Мадагаскар са били ловувани и убити за храна. По намерените кости си личали следи като при лов.

Останките са датирани преди около 10 000 години.

Досега се смятало, че първите заселници са пристигнали на острова преди около 2500 до 4000 години, предаде BBC.

"Това обаче означава, че хората са се заселили поне преди 6000 години", казва д-р Джеймс Хансфорд, учен от Великобритания.

Освен че повдига въпроси за човешката история, откритието предполага, че е необходима "радикално различна теория на изчезване", за да се разбере загубата на уникалната фауна на острова.

Доказателствата сочат, че хората не са изтрили вида веднага, а са живели заедно с птиците в продължение на хиляди години.

Гигантският епиорнис (Aepyornis maximus или Aepyornis titan), наричан още Слонска птица или Воромпатра (на езика на местното население) е една от най-едрите съществували някога птици. Тежала е над 450 кг, а височината й е около 3 м. Обемът на яйцето е близо 8-12 литра или около 150 кокоши яйца. 

Смята се, че е изчезнал в края на 16 или началото на 17 век, по някои сведения е възможно гигантският епиорнис да е доживял до първото десетилетие на 18 век.

Тези птици живели сред гигантски лемури, които също изчезнали.

205 000 долара за яйце от слонска птица

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@