Богатството и силата на чревната микробиота
Източник: iStock/Getty Images
0

Любовта на мъжа минава през стомаха, гласи старата поговорка. Доколко е вярна и универсална е друг въпрос. Но със сигурност вярно и универсално е твърдението, че здравето на човек минава през стомаха, през червата и идва с храната и добавките, които приемаме. За да разясни подробности за правилното функциониране на храносмилателната система и да разкрие тайните на чревната микробиота като основен катализатор на имунната ни система, представяме съвети и информация от д-р Милушева – холистичен лекар, специализирал анестезиология и интензивна медицина и председател на Асоциацията за пробиоптична медицина.

Чревната микробиота е съвкупността от всички микроорганизми, които населяват нашите черва – бактерии, вируси, протозои, археи. А чревният микробиом е целият генетичен материал, който носят тези микроорганизми, като голяма част от него телата ни успешно използват, за да поддържат здравето и живота на организма. Най-важни са бактериите, защото те са носители на повече от 2 милиона гени, които използваме за осъществяването на процесите в организма.

Източник: iStock/Getty Images

Бактериите имат собствен живот и представляват популация, която формира един цял орган в нашето тяло – единственият, с който не се раждаме, а придобиваме след раждането. Той се развива и обогатява в продължение на 3 години и е уникален за всеки човек – това е чревната микробиота. На света няма двама души с идентична чревна микробиота. Дори при еднояйчните близнаци, които имат идентично ДНК, този орган е различен. 

Бактериите представляват едно общество, което населява нашите черва. Част от тях са изключително активни и много важни за нашето здраве – това са т.нар. добри бактерии, които са около 25% от популацията на бактериите. Има друга част, която е прието да се нарича патогенни или лоши бактерии, като тяхната функция може да навреди на човешкото здраве, като те са между 20% и 25% от бактериите. Останалите 50% бактерии са инертни и се наричат коменсали. При нарушен баланс между добрите и лошите бактерии, те подкрепят съответно водещата група. Когато водят добрите бактерии, здравето ни е цветущо, а когато превес взимат лошите, с подкрепата на инертните бактерии, ние се разболяваме.

Храносмилането е първата система от функционирането на телата ни и е първата система, която страда от нарушаването на баланса в чревната микробиота. Когато се наруши чревната бариера, започва да страда и най-вътрешният слой на чревната система – имунната система. Повече от 80% от имунните реакции в организма се случват в нашите черва.

Източник: Vedra

Имунната система се състои от множество клетки, които се формират в първичните ѝ органи. Осъществяването на имунните реакции се случва на мястото, където нашето тяло се среща с външната среда – кожата и различните видове лигавици. А най-голяма площ от телата ни, в непосредствено съприкосновение с външната среда, заемат червата. Кожата има най-голяма площ – в разгърната форма е около 4 кв.м.

Но чревната лигавица, която се състои от набраздявания, които увеличават нейната площ, е около 400 кв.м. Когато говорим за червата, имунните клетки на практика представляват най-вътрешния слой от чревната бариера. Те са в постоянна комуникация с бактериите и получават информация какво се случва във външната среда. Така имунната система е в състояние на готовност или си почива.

Източник: iStock/Getty Images

Думата диета описва хранителен режим, при който определени храни се изключват при конкретни заболявания като дразнител, а други се препоръчват като полезни при тези състояния. Диетата реално е не режим, а начин на хранене и начин на живот. Чревната микробиота пряко зависи от храните, които приемаме. Бактериите, както и хората, имат вкус към определени храни – някои храни са изключително полезни за добрите бактерии, а други стимулират патогенните бактерии.

Бактериите обичат фибри. Затова е важно, когато пазим конкретна диета, независимо по каква причина, винаги да приемаме и достатъчно фибри, защото те са храната за полезните бактерии. Когато приемаме захари, например, ние даваме сила на патогенните бактерии, така е и когато прекаляваме с приема на животински протеини. Най-важно е да има баланс в начина ни на хранене и да имаме изобилие от фибри. Богати на фибри са зеленчуците. Те обаче губят много от хранителните си качества при термична обработка.

Фрешовете са добър източник на витамини, но пък при изцеждането, което е вид рафиниране, ние се лишаваме от фибрите в плодовете. Фибрите обаче не са единствената важна храна – ферментиралите храни са ценен източник на пробиотици. Повечето ферментирали храни се получават при естествена ферментация в присъствието на много сол и приемайки тези ферметнирали храни в големи количества, ние приемаме и много сол. Киселите млека също имат полезно действие, но реално с тях приемаме голямо количество лактобацили и бактерията стрептококус термофилус, но сами по себе си съдържат само млечно-кисели бактерии. А в дебелото черво един от основните му обитатели, изключително важен за нашето здраве, са бифидобактериите, които не се съдържат в млечните продукти. Накратко, всички продукти, които са минали процес на ферментация са полезни продукти, но не могат да решат проблеми, настъпили при нарушен баланс в чревната микробиота.

Източник: iStock/Getty Images

Свикнали сме да приемаме пробиотиците за задължителна добавка, съпътстваща антибиотично лечение. Но реално всеки човек, ако реши да направи изследване на чревната си микробиота, ще установи, че би имал само ползи от прием на пробиотици и да се погрижи за червата си. А това е особено важно при хора с хронични заболявания. При едно изследване на чревната микробиота може да се препоръча определена комбинация от пробиотици.

В последните години се извеждат все повече доказателства за връзката между метаболитните процеси, чревната микробиота и приема на пробиотици. Смущенията в чревната микробиота стоят в основата на метаболитните нарушения, включително на един от най-големите проблеми за съвременния човек – метаболитния синдром, както и във възникването на диабет от втори тип. Има изведени пробиотични комбинации, които подпомагат нормализирането на метаболизма чрез въздействие върху чревната микробиота.

Източник: Vedra

Вече се говори за мултивидови пробиотици, защото анализите показват, че комбинациите от повече от един вид бактерия са по-ефективни от моновидовите, тези, които съдържат само един вид бактерии. Това обаче е непълно обяснение и изискване при създаването на пробиотични комбинации, защото те трябва да бъдат не просто мултивидови, а мултищамни. Щамът представлява подвид или онази най-малка единица от бактериите, която не се дели на нищо повече. Това е индивидуалността на бактерията, която определя нейните биологични свойства. Например лактобацилус ацидофилус от млечнокиселите бактерии, се дели на повече от подвида или на повече от сто щама. Когато говорим за определени щамове на бактериите, ние знаме отлично каква е тяхната строго определена биологична функция.

От всички тези сто щама има само един щам лактобацилус ацидофилус – V52, който има противогъбично действие. Затова не е толкова просто да се създадат комбинации, те са плод на дълги и прецизни лабораторни изследвания. Важното за пробиотичните продукти да бъдат не просто мултивидови, а мултищамови, каквито са тези на Vedra Pharma например. Разбира се, създаването на една мултищамова комбинация, е резултат на дълги изследвания, лабораторно производство при прецизни условия и много часове труд от много специалисти.

Повече информация за пробиотичните продукти ще намерите в нашия подкаст "Холистични тайни за здравето" на тема чревна флора. Гледайте епизода тук: 

Затова и е много важно, когато подходим към пробиотичен продукт, е да се водим не от цената му, с идеята, че и най-евтините вършат работа като скъпите, а да имаме предвид тяхната функционалност. В противен случай просто изхвърляме парите си за неработещ продукт.

*Преди да подходим към такъв продукт, е редно да се консултираме с лекар или с фармацевт – защото фармацевтите са изключително добре информирани и подготвени, тъй като работят с огромен набор продукти.

Не трябва да избираме пробиотика или синбиотика си на база цена или удобство за приемане, а на неговата функционалност, спрямо нашите нужди. Защото, както и започнахме тази статия, богатството и силата на чревната микробиота, е ключ към здрава и силна имунна система и здрав и силен организъм. А правилните храни и пробиотици подкрепят правилното функциониране на чревната микробиота.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

AI влошава обслужването на клиентите

AI влошава обслужването на клиентите

Технологии Преди 31 минути

Хората не са доволни от чатботовете, които компаниите използват

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян на крачка от елиминацията в “Един за друг”

Любопитно Преди 7 часа

Те завършиха със седмичен бюджет от 0 лева за втори път този сезон

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Арестуваха финландски депутат заради стрелба

Свят Преди 9 часа

Заподозреният Тимо Ворнанен влязъл в словесен спор със свой колега

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

"Хамас" показа кадри на двама живи заложника (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Те са били отвлечени от екстремисти по време на атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

Откриха самоделни пиратки на националния стадион преди мача ЦСКА-Левски

България Преди 11 часа

На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Бритни Спиърс бе осъдена да плати над 2 милиона долара на баща си

Свят Преди 12 часа

Самата Спиърс е похарчила над 4 милиона долара за адвокати

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

Георги Георгиев: Терзиев да покаже документите от избирането на съпругата на Цеков за консултант

България Преди 12 часа

Той обяви, че още в понеделник ще бъде внесен сигнал за откритите нарушенията в общинското предприятие „Гробищни паркове“

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Разкриха причината за смъртта на О Джей Симпсън

Свят Преди 13 часа

О Джей Симпсън почина на 76-годишна възраст в дома си в Лас Вегас на 10 април

Градушката в Сливенско уби бебе картал

Градушката в Сливенско уби бебе картал

България Преди 14 часа

Това съобщиха от природозащитната организация Фонд за дивата флора и фауна

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Свят Преди 14 часа

Подобен ход би дал на посетителите по-добро изживяване

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Кацането неуспешно: Смущения на GPS сигнала осуетиха приземяването на самолет

Свят Преди 14 часа

Самолет, излетял от Хелзинки, не успя да кацне на естонското летище Тарту в петък вечерта

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Олена Зеленска: Жертвите на изнасилвания, извършени от руски военни, ще получат обезщетения

Свят Преди 14 часа

Първата дама подчертава, че жертвите на насилие не могат да чакат, докато конфликтът бъде разрешен

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Ердоган към Рюте: Изборът на нов шеф на НАТО ще бъде направен със стратегическа мъдрост

Свят Преди 15 часа

Ердоган и Рюте са обсъдили също ситуацията в ивицата Газа и войната в Украйна

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Американското разузнаване: Путин вероятно не е наредил Навални да бъде убит

Свят Преди 15 часа

47-годишният Навални беше най-яростният критик на Путин в Русия

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Кремъл обяви, че ще продължи да развива взаимоотношения с Пекин

Свят Преди 15 часа

Блинкен беше на посещение в Китай от сряда до петък

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Украински дронове удариха две петролни рафинерии и военно летище в Русия

Свят Преди 15 часа

Нападението е било извършено от Службата за сигурност на Украйна