3

Ч етенето е човешки феномен на няколко хиляди години. Да измисляме, написваме и предаваме историите, познанието и мечтите си на други хора е като магия.

Идва ли обаче времето, в което магията ще изчезне? Остава ли им на хората време да четат или новите технологии ще са причина книгите да изчезнат?

Не, разбира се. С навлизането на интернет във всяка сфера на живота ни, практикуването на традиционни занимания като четенето на книга просто се трансформира по нов, по-забавен начин.

Аудио вариантите на литературните произведения придобиват все повече популярност и това не е случайно.

Слушането на аудиокнига спестява време и осмисля пътуванията. Позволява на потребителя да чуе много повече книги, отколкото би могъл да прочете, ако използва традиционния метод.

Четени от професионални актьори или дори от самите си автори, аудиокнигите са съвременния начин за консумиране на литературно съдържание. От художествена литература през обучителни курсове и лекции – вече може да се намери почти всичко под формат на удобен файл за слушане.

Стрийминг услугите за аудиокниги предлагат каталози с хиляди заглавия – повече, отколкото всяка домашна библиотека може да събере. И всичко това е на удобно място в мобилния телефон.

Затова не е изненадващ ръстът в продажбите на аудиокниги и разцветът на апликации за слушане като Storytel – една от водещите стрийминг платформи за дигитално съдържание.

”През последните три години, аудиокнигите са най-бързо растящият дигитален формат на глобалния пазар. Според данни на Американската асоциация на аудиокнигите (APAC),през 2017 г. оборотът достига близо $2.5 милиарда долара, което е с 22.7% повече от 2016-а.”, обяснява Лиза Василева, управител на Storytel за България.

Плюсът е възможността за слушане в офлайн режим, който е подходящ за пътуване със самолет или дълго пътуване с кола.

За децата има отделна секция и режим, при който детето може да вижда заглавия, подходящи само за неговата възраст.

Предстои да се продуцира и първият български аудио сериал.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@