122

„Ние имаме ясен кандидат, имаме ясна кандидатпрезидентска двойка”, заяви в Благоевград заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, след като се среща с местната структура на партията. 

Той обясни, че предложението на ГЕРБ за "Дондуков" 2 ще стане ясно в периода 22 септември – 2 октомври и намекна, че кандидатът за държавен глава на партията може да е жена. 

На въпрос жена или мъж ще бъде кандидатът на ГЕРБ, Цветанов отговори с реторичен въпрос „Смятате ли, че канцлерът Ангела Меркел се справя зле?".

Към момента стана ясно категорично, че Бойко Борисов няма да е кандидат за президент. Столичният кмет Йорданка Фандъкова, която също бе едно от спряганите имена, преди дни обяви, че с нея не са водени разговори и тя не е обсъждала темата с премиера. 

„Само мога да кажа, че кандидат-президентът ни ще бъде разпознаваем,

ще бъде достатъчно познат на обществеността и на нашите международни партньори, така че от тази гледна точка ние няма защо да бързаме”, каза още Цветанов. 

Той подчерта, че за партията е важно да спечели изборите с убедителен резултат, а ако се стигне до балотаж - разликата между техния кандидат и опонента им да бъде толкова голяма, че да може в действителност да се даде устойчивост на правителството.

Двама от реформаторите се отказват от битката за президент

Ще има ли сблъсък на генерали в битката за президент?

„Аз искам в тази президентска кампания всички да изпитваме уважение към всеки един кандидат, който ще участва в тази надпревара, защото обществото се нуждае от смислен политически дебат. Обществото няма желание и няма необходимост да слуша и клевети, да има омраза, да има противопоставяне, защото повече от всякога трябва да бъдем единни”, каза още Цветанов и добави:

„Когато спечели изборите новият президент, той трябва да бъде подкрепен от всички. Трябва да го разглеждаме не като спечелилия кандидат на ГЕРБ, а да е като бъдещия държавник, човекът, който трябва да бъде и главнокомандващ на българската армия, но същевременно трябва да бъде и медиатор, който да може да успокоява и намалява вътрешното политическо напрежение в страната, за да можем действително да бъдем много по-силни като позиция в ЕС и в Евроатлантическия пакт”. 

Източник: ГЕРБ

Цветанов обясни и защо партията се бави толкова с номинацията си: 

„Нашата цел е правителството и местната власт да работят спокойно.

Ако бяхме издигнали кандидатурата си преди три месеца,

парламентът нямаше да може да свърши това, което направихме досега. Местната власт нямаше да работи с този ентусиазъм и с тази добра координация с изпълнителната власт, защото в една кампания не всички партии работят в интерес за развитието на регионите", обясни председателят на Парламентарната група на ГЕРБ.