ИПИ: Най-силните области в България
Източник: Thinkstock/Guliver
6

П рез 2016-2017 г. икономиката на България ускори растежа си до близо 4% годишно, като всички области без изключение отбелязаха ръст на благосъстоянието и стандарта на живот, измерени чрез произведения брутен вътрешен продукт на човек от населението, заплатите на работещите и доходите на домакинствата, посочва Институтът за пазарна икономика.

Докато в предишните години на възстановяване на икономиката след рецесията от 2009 г. положителните процеси обхващаха само част от областите, то в последните две години икономическото оживление се разпростря по територията на цялата страна.

Най-високите оценки както за икономическото, така и за социалното развитие са за столицата София. Проследяването на представянето на отделните регионални данни в различните категории обаче показва, че редица други области заслужават признание за развитието на една или друга сфера от икономическия и социален живот. Вижте по-долу кои области се открояват като добър пример в отделните категории и защо:

Доходи и стандарт на живот: Пловдив, Габрово

През 2016 г. Пловдив бележи 10%-тен ръст на БВП на човек и 9%-тен ръст на заплатите. Предвид това, че през 2017 г. доходите в областта нарастват с цели 16%, най-вероятно и 2017 г. е била много силна за местна икономика. Същевременно област Габрово постига най-високия ръст на доходите в страната – 21% спрямо 2016 г. и за поредна година показва стабилно увеличение на заплатите и БВП на човек от местното население. Това води и до рязко свиване на бедността в областта, изравнявайки оценките на Габрово със столицата.

Пазар на труда: Стара Загора

През 2017 г. в областта се наблюдава сериозно развитие на пазара на труда. Икономическата активност на местното население отбелязва значителен ръст и за първи път през последните пет години отново е над средната за страната, достигайки 72% при 71% в страната. Заетостта се повишава рекордно, както за областта, така и за страната през последната година. Увеличението е с 9 п.п. за областта и коефициентът достига стойност от над 70% при среден 67% в страната. Безработица в областта също намалява значително до под 3% или двойно по-ниско от средната за страната (6%). Доброто развитие на пазара на труда е подкрепено от благоприятната образователна структура на работната сила.

Инвестиции: Бургас

Бургас остава сред областите с най-високо ниво на бизнес и инвестиционна активност в страната. Броят на нефинансовите предприятия достига 73 на хиляда души от населението в областта през 2016 г. при средно 57 предприятия на хиляда души в страната. Относителният обем на чуждестранните преки инвестиции спрямо населението продължава да е над средните за страната нива, а усвояването на европейски средства нараства стабилно.

Инфраструктура: Шумен

Гъстотата на пътната и железопътната мрежи в област Шумен е по-висока от средната за страната. Шумен е и областта с най-висок дял на автомагистралите и първокласните пътища в пътната мрежа – 36% (при 19% средно в страната). Този показател предопределя сравнително високото качество на пътищата в областта. През 2017 г. делът на пътната настилка в добро състояние е 54% при средно 40% общо за страната. Част от започната нова отсечка на АМ „Хемус” е в рамките на областта, така че в следващите издания тези показатели за област Шумен вероятно ще са още по-високи.

Данъци и такси: Монтана, Кюстендил, Видин

Усредненото ниво на местните данъци и такси в общините на областите Монтана, Кюстендил и Видин е значително по-ниско от средното в страната и през 2018 г., което е типично за догонващите области. Особено големи разлики между средните нива за страната и общините в трите области се наблюдават по отношение на данъчни ставки върху търговията на дребно, превозните средства, недвижимите имоти на юридическите лица.

Администрация: Ловеч, Добрич, Търговище

Общините в областите Ловеч, Добрич и Търговище получават високи оценки едновременно при оценката за прозрачността на тяхната работа на фондация „Програма Достъп до информация” и при самооценката си за развитието на електронното правителство и услугите на „едно гише”. Положително развитие в тях се наблюдава и по отношение на включването на териториите им в кадастралната карта. През 2017 г. покритието на кадастъра обхваща над половината от територията на тези области при 1/3 средно за страната.

Демография: Сливен, Варна

Демографската картина в област Сливен остава една от най-благоприятните в страната и през 2017 г. основно благодарение на сравнително високата раждаемост. Коефициентът на естествен прираст е вторият най-висок в страната (след този в София), въпреки че и той е отрицателен, както в цялата страна. Изселването от областта продължава да е сравнително високо, но Сливен остава областта с най-младо население. Област Варна пък е сред малкото области в страната, в която заселването е по-високо от изселването и коефициентът на механичен прираст е положителен и през 2017 година. Варна е и сред областите с най-висок дял на градското население.

Образование: Смолян

Област Смолян продължава да е първенец в сферата на образованието заради високите оценки на местните ученици на матурите и задържането на ученици и учители в образователната система. Смолян остава областта с най-нисък дял на повтарящите ученици и отпадналите от основното и средното образование и с най-висок относителен брой на преподавателите в основното и средното образование.

Здравеопазване: Плевен

Осигуреността на областта с лекари е значително по-висока от средната за страната както по отношение на общопрактикуващите лекари, така и що се отнася до лекарите от водещите специалности. Плевен остава и областта с най-голяма леглова база в страната – 8,8 легла на хиляда души в многопрофилните болници при 4,9 легла на хиляда души в страната. Сравнително високият брой на лекари и легла в местните болници обяснява защо именно Плевен е сред областите (само след Пловдив) с най-висок относителен брой на преминалите за лечение болни – 353 на хиляда души при 242 на хиляда души в страната през 2017 година. Големият брой на лекуваните болни подсказва, че и хора от други области търсят здравни грижи в област Плевен. 

Сигурност и правосъдие: Кърджали, Силистра

Често в по-малките и икономически догонващи области регистрираните престъпления са сравнително малко, а правораздаването – относително бързо. Кърджали е областта с най-нисък относителен брой на регистрираните престъпления срещу личността и собствеността – 5 на хиляда души при 13 на хиляда души за страната през 2017 година. Силистра също е сред областите с относително нисък брой на регистрираните престъпления, а разкриваемостта им е сред най-високите (63% при 45% в страната). Пеналистите в окръжните съдилища в Кърджали и Силистра са сред слабо натоварените, което води и до сравнително бързо правораздаване. Делът на висящите дела в Силистра е над двойно по-нисък от средния за страната.

Околна среда: Перник, Хасково

Сравнително високата урбанизация на област Перник обяснява високия дял на населението в селища в обществена канализация и достъп до канализация, свързана с пречиствателни станции за отпадъчни води през 2016 година. Замърсяването на въздуха с въглероден диоксид в област Хасково пък е двойно по-ниско от средното за страната. В атмосферата на областта са изхвърлени 127 тона вредни емисии на кв. км при 281 тона вредни емисии на кв. км в страната. И двете области се отличават със сравнително нисък относителен обем на образуваните битови отпадъци спрямо населението.

Култура: Велико Търново

Богатото историческо и културно наследство за поредна година поставя Велико Търново сред областите с най-интензивен културен живот. През 2017 г. областта е на второ място (след Габрово) по брой на посещенията в местните музеи (2 057 на хиляда души при 722 на хиляда души в страната) и на първо място по брой на посещенията в библиотеките (2 438 на хиляда души при 604 на хиляда души в страната).

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 6
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

6 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е редактирана

Снимка на Елизабет II с правнуците, направена от Кейт Мидълтън, също е редактирана

Любопитно Преди 1 минута

Дворецът сподели снимката на 21 април миналата година, като каза, че е направена от принцесата на Уелс в Балморал

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

След 5 години затвор за групово изнасилване: Освободиха бивш K-pop изпълнител

Свят Преди 25 минути

Бившият певец беше осъден за две изнасилвания през 2016 г., както и за това, че се е снимал да прави секс с жени без тяхно знание

Снимката е илюстративна

Зловещо присъствие и свръхестествена аура: Горите, обитавани от духове

Любопитно Преди 39 минути

Когато се впуснете в дебрите на гората, какво чувствате?

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

От 1 май: По-евтини карти за градски транспорт за ученици и студенти в София

България Преди 44 минути

Това обяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

Пожар в ученическо общежитие в Стара Загора

България Преди 49 минути

Децата незабавно са били евакуирани

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Панайот Панайотов в образа на Ал Бано с първа победа в „Като две капки вода“

Любопитно Преди 56 минути

Шоуто стартира с грандиозна новина за предстоящия финал на сезона

<p>След 12 години дело: Условна присъда за депутат от ДПС</p>

След 12 години дело: Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов

България Преди 1 час

Признатият за негов помагач Методи Петков получи ефективно наказание

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Гери от “Един за друг”: Всичките ми роднини са в Украйна. Много е тежко

Любопитно Преди 1 час

Украинката Гергана и брокерът Светозар са предната отпаднала двойка от “Един за друг”, която гостува в подкаста на предаването “Един без друг”

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Над 100 представители на голям телекомуникационен оператор се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир Gaming Thursday

Любопитно Преди 1 час

Вътрешният корпоративен турнир по електронни спортове на А1 е част от инициативите в компанията за изграждане на позитивна работна среда

<p>На ски по бански в Пампорово</p>

На ски по бански: Организират спускане в плажен стил в Пампорово

България Преди 1 час

Спускане на скиори и сноубордисти по бански се организира на 6 април от връх Снежанка

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Независимо от международния натиск: Нетаняху се зарече да щурмува Рафах

Свят Преди 1 час

Израелският министър-председател демонстрира твърда решимост да действа самостоятелно на фона на призиви на ключови партньори като САЩ и Германия да не го прави

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Най-големият купувач на петрол от Русия нанесе удар на Путин

Свят Преди 1 час

Индия се е превърнала в основен купувач на руски петрол, като доставките за страната са се увеличили до около 40%

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

19-годишен младеж е в кома след тежка катастрофа в Сливен

България Преди 1 час

Момчето е с тежки травми на главата, гръдния кош и гръбнака

АЕЦ "Запорожие" в град Енергодар, Украйна

На ръба на колапса: Какво се случва в АЕЦ "Запорожие"

Свят Преди 1 час

Системите за сигурност на АЕЦ "Запорожие" са деградирали до такава степен, че тя може да бъде опасна

<p>Провалът и възходът&nbsp;на Путин от агент на КГБ до върха на Кремъл</p>

Путин: Как агент на КГБ от Ленинград стигна до върха на Кремъл

Свят Преди 1 час

През 1996 г. той се премества в Москва и започва работа в Кремъл