118

Г ермания и Франция се готвят да подпишат безпрецедентен договор, който се разглежда като прототип на нов вид Европейски съюз, съобщава „Таймс“ (The Times).

Двете водещи държави в ЕС ще формират общи отбранителни, външни и икономически политики.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще подпишат този месец договора, който ще даде възможност за изграждане на единен дипломатически фронт и съвместни „мироопазващи мисии“.

Регионите от двете страни на френско-германската граница ще бъдат насърчавани да формират т. нар. „евроокръзи“ с обединени мрежи за вода, електричество и обществен транспорт.

Към днешна дата има такъв е „Страсбург-Ортенау“, в който влизат френският град Страсбург и немските Кел и Офенбург.

Берлин и Париж ще предлагат парични средства за стимулиране на тези трансгранични области, с които биха могли да се финансират общи болници, съвместни бизнес или екологични проекти.

Договорът ще бъде подписан на 22 януари в Аахен, точно 57 г., след като Шарл де Гол и Конрад Аденауер слагат подписите си под т. нар. „Елисейски договор“ за мир и сътрудничество между двете нации, съперничеството между които води Първата и Втората световни войни.

С новия пакт правителствата на Франция и Германия ще провеждат консултации преди съвещанията на Съвета на ЕС и ще изработват единна позиция по всички въпроси.

Вероятно Франция ще лобира за приемането на Германия в Съвета за сигурност на ООН, което досега се опитваше да постигне Берлин. От това се нуждае и самият ЕС, за да има повече гласове в световната организация, след като Великобритания стане независима държава.

„Приоритет за германско-френската дипломация ще бъде Германия да бъде приета като постоянен член“, се посочва в договора, цитиран от „Франкфуртер алгемайне цайтунг” (Frankfurter Allgemeine Zeitung)

Германският правителствен говорител Щефен Зайберт заяви днес, че „договорът предвижда Германия и Франция да съгласуват още по-тясно действията си във всички структури на ООН“ и да формират „обща европейска“ позиция.

Ключовото послание е, че за решаването на проблемите е необходимо „повече, а не по-малко сътрудничество“, коментира германският външен министър Хайко Маас. Той определи договора като „амбициозен“. Споразумението предвижда премахване на пречките пред икономическото сътрудничество и интеграция на пътищата, железниците и цифровите мрежи на Франция и Германия.

Новият договор поражда и сериозни опасния, тъй като ще засили влиянието на двете и без това най-силни държави в ЕС, давайки им още по-голямо преимущество пред останалите страни-членки.

От друга страна обаче, взаимната интеграция на Франция и Германия може да превърне ЕС в сила, способна да противодейства на световната сцена на предизвикателствата, идващи от САЩ, Русия и Китай.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@