Фрагменти 78: Life’s A Bitch And Then You Die
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Новогодишно-оптимистично есе

Всички сме чували тази фраза и в определен момент от живота си може би сме признавали, че в нея се съдържа неумолима киническа истина. Звучи като нещо, което може би се е появило по време на Първата световна. Или пък е произлязла от някой, който не е имал късмет в Голямата депресия през 30-те в САЩ и въобще световната икономика. Не е възможно да е дошла от щастлив човек, който е живял пълноценен живот.

***

Представям си тъжен старец с посивяла брада, който седи в люлеещ се стол и пуши лула, припомняйки си какво е можело да бъде. Този човек вероятно е съжалявал за какво ли не – и най-вече за това, че съжалението винаги е контра-продуктивно и най-безсмислено ще бъде отнесено в гроба.

***

А то е обидно просто: първата документирана употреба на тази фраза е през 1982 от устата на 15-годишно момче на име Тони Даниелс, в няква статия на „Уошингтън Поуст“.

***

Трудно е да се повярва, че някакво 15-годишно дете би развило необходимия ум да измисли такава странно проницателна фраза. Вероятно Тони е чул тази фраза от някой друг, който пък вероятно го е чул от някой трети и т.н.

***

Въпреки това тази „поговорка“ или „труизъм“ някак омагьосва скептическото ми съзнание. Защо нещо толкова мрачно и депресиращо е толкова често използвана фраза? Ами за много хора това е факт от живота. Мисля си какъв е бил животът в началото на 1900 г. и през останалата част на XX век, след като Хенри Форд изобретява 40-часовата работна седмица. Това, доколкото ми е известно, поставя началото на „роботизирания“ служител и началото на края на предприемача в малкия бизнес. 40-часовата работна седмица е статукво от 1914, когато Форд де факто я въвежда. Може би причината, поради която тази фраза е често срещана и днес, се дължи на постоянната 40-часова работна седмица, която почти е излязла извън контрол.

***

Което ме подсеща, че ние, авторите на друг труизъм - „петък – ден на майстора“, би трябвало да сме основните пропоненти на четиридневната работна седмица.

***

Да сме честни: у нас в петък, ако изобщо се работи, е макс докъм обяд (да не почвам за държавната администрация). Ерго, да подкрепим Макрон, който иска “semaine de 4 jours” във Франция. Да, за да спечели пак изборите, но все пак.

***

Погледнете го в световен мащаб, но и в наш. Стойността на долара се е понижила с течение на времето; той е претърпял 50% инфлация от 2000 г. насам, заплатите са в застой от същата година насам глобално, а разходите за живот (скритата инфлация) са се увеличили.

***

Всички имат чувството, че са претоварени и недостатъчно платени. Дали сме станали глезльовци, които са жертви на потребителския императив и общото повдигане на качеството на живот в Европа, е за друг дискурс.

***

Но специално у нас усещането сякаш е, че жертваме ценното си време в най-добрите си години, бачкайки.

***

Насърчават ни, сякаш на границата на принудата, да консумираме, консумираме и консумираме - и да преследваме материалните неща преди всичко.

***

40-часовата работна седмица отхвърля креативността - в полза на роботизирано, безсмислено и монотонно изпълнение на задачи.

***

Вместо да бъде насърчавано, поставянето на въпроси към властта е станало неприемливо – особено у нас, където медиите са като йоркита. Малки, само лаят и не хапят. Няма почти нито една кавказка овчарка, която да скочи, да захапе – или пък само с басовия си лай да уплаши някого.

***

Казано по стратиевски, нещо, някой да лавне, и политическият елит да се изпусне от страх, с извинение за израза „политическия елит“.

***

Нарцисизмът се възнаграждава, а социопатите в българската политика се насърчават. Като нация същевременно сякаш сме завладени от тревожност, депресия, пристрастяване и множество други психически и физически проблеми. В резултат на това получаваме много лекарства от лекарствения бизнес, които ни помагат да се справяме с това уж приемливо земно съществуване.

***

Нека си го кажем направо: по-голямата част от хората, не само у нас, водят живот без особена цел извън потреБителското добруване. Което не е поплак за отдалечаването от вярата, а проста констатация.

***

Истинското щастие и удовлетворение (доколкото са възможни) не могат да съществуват в затвор дори без решетки, където автентичността не съществува, където изказването на мнение може да ви донесе единствено краткотрайно удовлетворение и където всяка минута от деня ви де факто се определя от някой друг. Независимо дали го признаваме, или не, ние сме контролирани от други хора, чиито грижи в живота рядко надхвърлят личната им изгода и обществения статус.

***

Това прилича на рецепта за национален и личен провал.

***

Ако допуснем, че проблемът е ясен, какво, по дяволите, е решението? Има ли лек за прозаичното ни съществуване? Да започнем оттам: в живота има нещо повече от това да плащаш сметки, да трупаш дългове и да работиш нещо безсмислено на заплата, което не се развива или се развива бавно и недоловимо.

***

Следователно, умът, тялото и душата ти не бива да се пречупват.

***

Любовта вече не е отговорът, особено сега, когато дигиталната квази-религия замени вярата.

***

Дължим на себе си само едно: да разбираме, че вече не можем безнаказано да правим нещата, които обичаме. Контекстът се промени, цените скочиха до екзосферата, и вече е време да се обърнем към ноосферата – селенията на мисловността, защото ако не отговорите, то подходящите въпроси към нас самите се намират там. („Селения“ е нещо различно от масово бъркане на правописа на думата „селяния“.)

***

Време е за пестене – на емоции и на пари. Императивен остеритет, с изключение на остеритета на мисловността.

***

Но: все още не съм срещнал човек, който да съжалява, че прекарва времето си с това, което обича да прави. Не мога да кажа същото за онези, които са посветили по-голямата част от живота си на безрадостна работа за някой друг. Това важи дори за онези, които са спечелили милиони. Най-щастливите и най-реализираните хора, които съм имал възможността да срещна, приличат по нещо на Захарий Стоянов.

***

Човекът, който надмогна и се откъсна от овчарството и абаджийството, и чрез „хартията“, порива към книгите, се покачи на раменете на историята. И стана нашия най-велик хроникьор – на най-геройското време в новата ни история. Докато тогавашните масови „ние“ са се свивали зад дуварите и са се отвръщали (on the turning away?) от малцината бъдещи герои.

***

Прочетете „Записките“ на Захарий „Джендо“ – това е моето новогодишно послание. Ето това е просветен патриотизъм, тази така дефицитна стокица (както споменах предния път по друг повод).

***

Там, в „Записките“, се съдържа всичко за нас – от п*************ския страх (и още сто asterisks тук) на „раята“, до невероятната смелост на неколцина, начело с най-симпатичния ни краен авантюрист, Гаврил Груев Хлътев от Копривщица.

***

Разбира се, когато лошите стрелят от засада, много помага да паднеш в реката и после да зъзнеш няколко денонощия, кацнал на едно дърво, т.е. Съдбата да те остави жив, за да разкажеш.

***

Изводът от всичко дотук? Яжте повече фибри, за да нямате запек, и избягвайте лютото, защото перфорираната язва, колкото и Съдбата да е на ваша страна, може да доведе до летален перитонит. А пък ако междувременно протече и някакъв мисловен ток – това ще е бонусът на бонуса на бонуса.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 7 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 8 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Главчев се отказа от смяната на външния министър

Главчев се отказа от смяната на външния министър

България Преди 11 часа

Това научи NOVA неофициално от свои източници

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Страните от НАТО ще дадат на Украйна още ПВО

Свят Преди 11 часа

НАТО направи карта на съществуващите възможности

Главчев освободи трима зам.-министри

Главчев освободи трима зам.-министри

България Преди 12 часа

Това са Мартин Гиков, Николай Сиджимов и Николай Найденов

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

Сблъсък между ГЕРБ и ПП-ДБ по казуса с "Боташ"

България Преди 12 часа

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че Денков не е подписвал договора, нито неговият енергиен министър

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

Електроенергийна компания отвори първия си клиентски център в Пловдив

България Преди 13 часа

С него групата стартира разширяването на търговската си мрежа в цялата страна

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

Освободиха от длъжност областния управител на Бургас

България Преди 13 часа

Пламен Янев беше назначен за областен управител на Бургас на 28 юли 2023 година

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

Стоянов: Янев е имал контакт с Мартин Божанов

България Преди 13 часа

Това става известно от писмен отговор на служебния министър на вътрешните работи

<p>Първа доставка на шведско ядрено гориво за АЕЦ &quot;Козлодуй&quot;&nbsp;</p>

В АЕЦ "Козлодуй" пристига първата доставка на ядрено гориво от Уестингхаус

България Преди 13 часа

Горивото от "Уестингхаус" е предназначено за 5-ти блок на централата

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Мъж заплаши да се самовзриви до консулството на Иран в Париж

Свят Преди 14 часа

Полицията съобщи, че е разположила сили на терен и е помолила гражданите да избягват района

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

Стефан Димитров: Оставам министър до указ на президента

България Преди 14 часа

Стефан Димитров: Аз не съм политик, аз съм дипломат

д

Уникалните вина, родени от черни вулканични кратери

Любопитно Преди 14 часа

Вино се произвежда на архипелага от 15-и век, когато пристигат първите испански колонисти

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Русия постави условията си за преговори за Украйна

Свят Преди 14 часа

Лавров иска да се говори за Украйна, "която е изконно руска"

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

Петков: Тайна координация между Борисов, Радев и Пеевски

България Преди 15 часа

Петков: Стефан Димитров „явно не е с евроатлантически поглед“

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Колко често българинът поръчва храна за вкъщи

Любопитно Преди 15 часа

Food quiz със Стефани от Hell’s Kitchen