Фрагменти 69: В царството на кратуните тиквата е цар
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Ф изиката, според Аристотел, е наука за онова, което древните гърци наричат “фюзис” (или “физис”, на новогръцки) – нещо като “природа” в общия смисъл, но не съвсем, поне според нашите съвременни термини като “природознание”. “Фюзис”, поне по нашия вечен учител от Стагира, е нещо телеологическо: природата е даденост, но същността й е по-скоро във формата, отколкото в самата материя; нещото е повече нещо само по себе си, отколкото в своето осъществяване. Ръсел ни предлага следното чудесно тълкувание: аристотеловата “фюзис” е майката на биологията, т.е. ние някак приемаме и философски, че жълъдът е потенциален дъб. Изглежда просто, но някой като Аристотел е трябвало да се сети пръв.

***
Аристотел, между нас казано, отхвърля категорично по-късната идея за “вакуума” – т.е. че в света може да има празно пространство, любима тема на Левкип и Демокрит. Което ни запраща директно в нашето съвременно битие. То отрича левкиповата възможност за подобно празно пространство и сякаш се връща към аристотелианството: ние (чрез социалните мрежи, тази отрова) го свеждаме до контраполюс на всеки реално съществуващ обект, а това е аристотеловото “несъществуване”- т.е. небитието, състоянието “Господ”, недоказаното.

***
Там е и целият културен froideur между нас и властта: ние не вярваме, че тя съществува легитимно, макар да сме я избрали, а тя, на свой ред, не вярва, че ни дължи по-добро битие, и съществува само за да се преизмисля в своя полза. Това е нещо като “русоистка” схизма – ние не им вярваме, те също не си вярват, и реалната схизма между власт и народ, който априори трябва да се ползва от нея, заминава в канала.

***
Ако властта у нас е небитие, състояние на “Бог” и „вертикалното взааимоотношение“ (а “Бог” е ненаказуем - чрез протести или else), излиза, че Бог съществува априори. Ерго, ние не можем да се бунтуваме. Но дори и да можем, най-неприятното е, че това е вид контролирана раздяла, която сякаш всеки път препотвърждаваме – и през 2013, и през 2020.

***

Вижте раздадените карти днес: никой не може да замени дори и една, за да направи royal flush - и дори обикновено (четирикоалиционно) каре, с което да „врътне“ другите.

***
За да излезем от този цуг-цванг, се изисква вид образователен и икономически стандарт, какъвто априори властта – врагът, както се оказва – няма как да позволи; ние сме привързани към ужаса на неовластяването (демокрация, anyone?), за нас той е необходим като солта. Живеем под заплахата на властта, но живеем и за нейна сметка.

***

Докато властта у нас просто се самопотвърждава и, още по-лошо, преутвърждава. Нейните олигархични проявления са там, но по-големият проблем е в самата органика - че тя си иска своите 10-15К депутатски на месец.

***
Обаче сега „сметката“ идва, with a vengeance. Winter is coming, този път наистина.

***

Накратко, и по Хюм някак, ние в БГ живеем винаги “под” властта, а не “над” или пък на равна нога с нея.

***

Ние все така сме сякаш вертикални азери, а не, да речем, хоризонтални словенци. Както казва и Фаулз, цената на осигуряването на течаща вода във всеки дом е фактът, че вече никой не цени водата.

***

Донякъде така и с тока: трябва ли да стигнем до режим на тока, за да разберем, че сегашната политическа класа прави нещо грешно, или пък направо бездейства?

***

Срам и позор. Не лекуват болестта и причините й, а медикаментозно поддържат болния. Тва е достойно даже да се запише над сегашното Народно събрание.

***
Да напомня нещо важно: “детерминизъм” е философска концепция, която признава обективната закономерност и причинно-следствената обусловеност между всички явления в природата, че и в обществото. Според тази иначе леко жалка концепция (ако не броим Спиноза), битието е напълно рационално, тъй като абсолютното познаване на дадена ситуация гарантира безпогрешното предсказване на бъдещото й развитие, но въпреки това се настоява, че предопределението движи света.

***

Т.е. според детерминизма всичко, включително моралният избор, е изцяло преопределено от причини, заложени в миналото и съществуващия умствен софтуер, и които изключват свободната воля и самата възможност индивидът да действа по друг начин. Някой там като Кристоф Кох ни се смее, още е жив.

***
А може би всеки наш “свободен избор” е резултат от определени други условия, над които нямаме никаква власт? Мислите ли са това?

***

Пак помислете. Дори и да можехме да установим обратното, пак по Фаулз – пълна свобода на волята, - пак щяхме да сме ограничени по Хюм, тъй като за постигане на що-годе свобода ни е необходимо свободно поле за избор, както и самата свобода да избираме вътре в него. На практика, ние сме ограничени в рамките на възможните, осезаемите и осъществимите действия. Ерго, няма как да променим системата отдолу нагоре.

***

Живеем във вид затворническа килия, и само в нея можем да се почувстваме относително свободни, само понякога. С глупашките си избори от 2001 насам стигнахме до това дъно, и никой не ни е виновен. Съответно, вместо да сме Чехия или Словения, ние сме нищо подобно.

***

Морално разпарчетосана уж общност, в която всеки ненавижда всекито, брата си, докато самостоятелно и в разрез със системните правила сглобява свой собствен живот, без никакво отдаване и идея за груповост, системни решения и споделено усилие и при успехите, и при провалите.

***

Съществуват ситуации, при които Евклидовата геометрия не е валидна; но е напълно достатъчно тя да изглежда вярна за обичайните цели на сегашната власт. И за нейните пермутации.

***
Не е карнавал без малко смърт, както се казва в един чуден еквадорски филм. Това сме ние: без малко или повече доцмрежова разправия не само не е интересно, но вече е и някак невалидно.

***

Липсва ни трансът на самонаблюдението: там е ключът.

***

Голямата ни същностна трагедия е, че не можем да намерим излаз как нововъзникналата ниска средна класа да си харчи парите, както иска, щот и те копнеят да живеят. Това вече веднъж е описано от Хайдегер, но да пробвам и аз: най-лошото в “полубогатия” живот е остойностяването на удоволствието, неспособността да си го представим по друг начин освен като неразривно свързано с придобиване.

***

И тук е мястото да ви кажа нещо умно, дори без Хайдегер: притежателят е този, който винаги се оказва притежаван.

***

Отиват си хората на духа и творците, доколкото ги е имало, и не говоря за Рашидов или бясно надценения Антон Дончев, Бог да го прости. Системата се храни културологично от евтини и повърхностни удоволствия, както и чрез липсата на критична мисъл.

***

Включително и чрез свободата да не питаш.

***

Чърчил (или някой), да го перифразираме: "Онези, които избраха демокрацията вместо хляба, днес ядат 300 вида хляб, а тези, които избраха хляба вместо демокрацията, днес нямат нито демокрация, нито хляб. Вие избирате от кои да бъдете".

***

Se non è vero, è ben trovato. (Намигващо човече.)

***

Когато Перикъл остарява, опонентите му започват „антирекламна кампания“ срещу него. Говорят за гения Фидий, че е откраднал част от златото в статуите, които е изваял, и прокарват закон срещу неговия приятел Анаксагор – нещо от сорта, че вместо нормалната политеистична религия, проповядвал нещо друго. По този закон те го обвиняват (забележете, човекът, който пръв е донесъл философията на атиняните!) в несъща проповед – че Слънцето било нажежен до бяло камък и че Луната била от пръст. И това към философа, който ни е дал отношението към ума (nous). Сами разбирате, че още в V-ти в. пр. Хр. е имало неуспели “медийни” плъхове и сякаш платени фейк-медии.

***

Аз често коментирам българската политика, но още по-често изпадам в онова португалско saudade – нещо като депресия, нещо като несъзнат лилиев копнеж, нещо като нищо на света.

***

И все още чакам, като най-глупавия стрелочник на света, че рано или късно през българската политика ще мине и влакът на рационализма, а не онзи, товарният, на детерминизма.

***

И че голяма част от извънградските възрастни хора ще се светнат, че – исторически, за пръв път – сме от страната на победителите като членове на ЕС, колкото и минималната пенсия да не мърда над реалните 600 лева. Което, само по себе си, е свинщина, но за това – друг път.

***

Не забравяйте и Стоян Михайловски (щот то българският народ е по-търпелив и от Гризелда): в царството на тиквите кратуната е цар.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 5 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

Българските 15-годишни са с по-ниски очаквания от връстниците им по света

България Преди 11 часа

Проучването на ОИСР представя изводи по пет ключови области

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 12 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

Задържаха две жени, ощетили държавата с над 100 000 лв.

България Преди 13 часа

Те използвали фалшиви решения на ТЕЛК

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 13 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер