Фрагменти 67: Българските продажни неваляшки
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0
Налага се да започна с най-важното: вглеждането в миналото на Русия неизменно предизвиква хем културно-историческа тръпка, хем истинска качествена уплаха (както би ме подкрепил и моят вечен любимец Емил Чоран). 
***
Глухо минало, вечно изпълнено с чеховско очакване, но и с подземна достоевска тревога, минало на озарени къртици, на няколко пъти – от декабристите, та през 1917 чак до Горбачов и Елцин. И нещо, което не подлежи на културно-исторически спор: нашествието на руснаците в Украйна днес е в някаква степен като монголското към Европа, това е вид политически абсолютизъм, и според концепцията на Путин (плюс съответната имперска доктрина) те трябва да нанесат решителен удар върху „слабата“ Европа.
***
Но НАШЕСТВИЕ е точната дума. Виждали сме го и преди, сто пъти поне, ако познавате историята. (А не съветската историография.)
***
Каква ирония само: Пьотър I искаше да завлече Русия в Европа (т.е. някак в The Century Of The Fruitbat, по Пратчет), но тя, kicking and screaming, реши да си остане вертикална, гранична спрямо европейското и някак фундаменталистки православна.
***
Още по-ироничното е, че православието и религиозният фундаментализъм не могат и не трябва да съ-битуват в едно изречение.
***
А пък „вертикална“ означава, че по подобие на Източната Римска империя (погрешно наричана „Византия“), алгоритъмът на властта е от горе надолу, а не като в пост-просвещенска Европа, където има поне порив за властови хоризонтал.
***
Това е „концептът“ на Путин и кликата около него – те смятат, че „работят“ срещу едно проядено от съмнения западно човечество, и сега е моментът да му нанесат завършващия удар.
***
Тук има и културно измерение – руският империум е свикнал да ползва руския спиритус за своите политически цели, т.е. според тях ние, европейците, нямаме такава богата душевност, а те – облягайки се на мъртвите си културни гиганти – смятат, че притежават цялата душа на света. За това предупреждаваха и Бродски, и Бердяев, и Шаламов. В днешно време към тези същите предупреждения се присъединиха и Ерофеев (Виктор, не моят любимец Веничка), и Акунин, и Каспаров, и въобще всички, които според официалната руска пропаганда са „предателите“.
***
(Между другото, и това сякаш казва всичко: в днешна Русия Шаламов не е велик със своите „Колимски разкази“ от системата ГУЛАГ, а просто „кашкавален“ предател, слабак-антисталинист etc.)
***
Между другото, руският империум влияе чудесно (на моменти и финансово) върху своите полезни идиоти зад граница, почти както след Октомврийската революция. Опира се и на дебилизираните, и на изхвърлени от социалното състезание. И в Естония, и у нас. Само дето у нас – и донякъде в орбанова Унгария – намира плодородни подмоли, в които да хвърли отровния си хайвер.
***
Всъщност руската власт никога не е мислила в русоистки смисъл - тя е специалист по избухването и геноцидите. Било то кавказците, Голодоморът или бомбардирането на цивилни граждани днес. Това се дължи на неотдалечеността от произхода, на неспособността да се видиш в световен контекст, да приемеш хуманистките принципи. Впрочем на никой в тази държава (извън Питер и части от Москва) не му дреме за хуманистките принципи още от варяжки времена.
***
„Ние НЕ СМЕ Европа“, казват те. „Ние сме нещо друго, пазители на печата на Третия Рим, можем да си правим, каквото си искаме“. Така заприличват на були-то в дадено училище – дангалакът, който безнаказано иска стотинките на всички деца, но всъщност сам е имал много лошо детство.
***
Те, с изключение на един изразен градски елит, смятат, че духът е на четвърто място поне – след руската земя, плът и кръв. И винаги, че отделният човешки живот значи по-малко, отколкото Родината, обратното на европейския пост-просвещенски персонализъм. Ерго, и днешна путинова Русия като цяло прилича на лидера си – амбициозно и потиснато ченгенце-мутричка, пораснало чрез службите (убийства, квот там „надо“), което по брежневски ще я затрие в този й вид по афганистански тертип. Помнете ми думата.   
***
Всъщност, те никога не мислят, те предимно чувстват - това го знаем още от Тургенев. 
***
Не само Тургенев, извинете - още от Иван Грозни развиват „обсадното мислене“; смятат, че някой – най-вече Западът, днес донякъде и Китай – копнее за тяхното безкрайно пространство. 
***
И сега – Путинова държава, която вече е в стадия, в който интелектът не притъпява и не размива обладанията. Те не познават вредното действие на размишлението, както и крайните точки на самосъзнанието, което поражда културно оплодотворяване,  невкорененост и политическа анемия.
***
И, дет пак вика Чоран, макар и по друг повод: те, руският империум, смятат Запада за малокръвен.
***
Нищо (казват си путинистите) не привиждаме като истински враг, нищо живо, което да ни устои, вие сте либерални пизди. И там, и тук, те дочуват само това, което искат. И попадат в жалката хипотеза на т. нар. „cognitive bias“, според който светът се простира само дотам, докъдето вече е познаваем. Отвъд това е сива зона, нищо, nihil.
***
И много интересно: като че никога не чуват собствените си гении – от Достоевски до Бродски. Или пък, ако ги чуват, ги интерпретират спрямо социокултурната си вечна доктрина за измамно величие.
***
Ерго, въпрос: кой може да се изправи срещу крачещите предразсъдъци, и срещу тях не можем ли да изправим поне видимостта на някаква руска увереност? Да не говорим пък за руска нормалност?
***
Тук, между нас казано, има една априорна путинова грешка – и тя е, че другарят Си би се включил на негова страна.
***
Мне, другарят Си е най-хлъзгавият другар в историята на държавно-капиталистическия комунизъм. Защото другарят Си, при силен долар, почва да си прави други сметки на дървеното сметало с топчици, изобретено още от династията Xia. (Или пък на най-новото си Lenovo.)
***
Разбира се, от Просвещението насам Европа непрекъснато обезсилва идолите си (Русо, Волтер, Бърк) в името на прословутата либерална търпимост, дори в поне три войни се сражава в нейна защита. Вместо да се възползва от сталинистката грешка на Путин, расъл с идеята, че СССР сам е смазал нацизма (да, никой не е дал повече жертви, body count-ът е направо немислим). Но без втория фронт на бъдещото НАТО и безвъзмездната техническа и всякаква помощ на съюзниците средният Серьожа нямаше да стигне до Берлин, камо ли да се наслади отмъстително на 15-годишни германки.
***
Номерът със съветската/новата руска имперска власт е следният: дори съмненията й са предрешени убеждения. Тя смята, че има право да се позовава на тях и това оправдава всяка агресия – от Грузия до Украйна. И трагично зациклилата „спецоперация“ в Украйна вече наистина започва много да прилича на Афганистан, но то в руския nous няма понятие за военен провал. Дори Руско-японската война от началото на 20-ти век е представена като победа.
***
В този смисъл, руският империум проявява симптоми на изнервеност, вяли гърчове на атрофирали инстинкти.
***
Има нещо страшно опасно обаче: разрушаването на идолите влече след себе си и разрушаване на предразсъдъците. Оттам и дрънкането на (за?) ядрени оръжия.
***
А предразсъдъците, органичните фикции на една отделна цивилизация като руската, съхраняват нейния политически и културен облик, парадоксално или не. Путин е длъжен да почита всички съветски и имперски „богове“, за да препотвърди собствената си власт; тук има и силен елемент на суеверие и дори обред (ако ще го разглеждаме културно-антропологически).
***
Самият Путин работи, по принуда, с условности. Издига в култ собствената си прищявка, например с анексията на Крим (за който наште български неваляшки се подмокриха, начело с главната неваляшка). 
***
Но това, в крайна сметка, си остава евтин, нископлатен политически конформизъм. 
***
Необходим е минимум безсъзнателност, ако някой иска да остане в историята. 
***
За финал, помислете: когато предполагаемото ясногледство (включително полит-анализаторско) замени действието, действието се изражда, а с него и генералният предразсъдък, чието назначение е тъкмо да подчинява и да заглушава самия разсъдък и самото последващо действие. 
***
Ерго, онзи, който самоизобличава фикциите си, трябва да се откаже от подтиците си. Но Путиновците не знаят това, защото то предполага самовглъбение и добро образование.
***
И ерго пак, никое джудженце, загрижено да опази интелектуалното си равновесие, не трябва да надвишава способностите си за анализ. 
***
Блядь.
 
NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Гълъб Донев праща Николай Милков като посланик в НАТО

Гълъб Донев праща Николай Милков като посланик в НАТО

България Преди 6 часа

Решението е взето вчера и е подписано от Гълъб Донев и главният секретар на Министерски съвет Красимир Божанов

Турска свръхзвукова ракета над Черно море бе изстреляна от дрон

Турска свръхзвукова ракета над Черно море бе изстреляна от дрон

Свят Преди 7 часа

Това е първата турска свръхзвукова ракета "въздух-земя"

БНБ обяви ново повишение на основния лихвен процент

БНБ обяви ново повишение на основния лихвен процент

България Преди 9 часа

До октомври миналата година основната лихва на БНБ беше 0%

Охранители пребиха във Варна футболист в дискотека

Охранители пребиха във Варна футболист в дискотека

България Преди 10 часа

От охраната предупреждавали клиент няколкократно да не се подпира на масата

Украйна поръча от Полша сто нови бронирани машини

Украйна поръча от Полша сто нови бронирани машини

Свят Преди 11 часа

Покупката ще бъде финансирана от ЕС и САЩ

Природният газ поевтинява с 8%

Природният газ поевтинява с 8%

България Преди 11 часа

В ценовия микс за април е включено цялото договорено количество азерски природен газ

Процесът на видеонаблюдение и видеозаснемане на изборите ще е достъпен на evideo.bg

Процесът на видеонаблюдение и видеозаснемане на изборите ще е достъпен на evideo.bg

Избори 2023 Преди 12 часа

В събота – деня преди изборния ден, всеки председател на СИК следва да направи тест на устройството за видеонаблюдение и видеозаснемане

Мъжът, грижил се за кучетата, разкъсали жена, остава в ареста

Мъжът, грижил се за кучетата, разкъсали жена, остава в ареста

България Преди 12 часа

61-годишният Ивeлин Стратиев запази мълчание при влизането си в съдебната зала

Още трима задържани за бомбените заплахи

Още трима задържани за бомбените заплахи

България Преди 12 часа

Момчетата обяснили, че са искали да регистрират група, да спечелят много последователи и това да им донесе печалба

Почина най-прочутата авторка на книги за България

Почина най-прочутата авторка на книги за България

Свят Преди 13 часа

Тя е автор на първата пълна история на България на английски език

кандидат-студенти

Как гласуват студентите с електронна студентска книжка?

България Преди 13 часа

Те следва да носят уверение, подписано от ръководител

Шест странични ефекта от психотерапията

Шест странични ефекта от психотерапията

Любопитно Преди 13 часа

Днес ще си поговорим именно за същността и страничните ефекти на тази процедура

Единайсет души загинаха при блъсканица по време на раздаване на брашно в Пакистан

Единайсет души загинаха при блъсканица по време на раздаване на брашно в Пакистан

Свят Преди 13 часа

"Десетки хора пострадаха при суматохата, избухнала при акция за раздаване на храна от частна благотворителна организация", каза представител на аварийно-спасителните служби

Шойгу: Предприемат се стъпки за увеличаване на доставките на боеприпаси за руските войски

Шойгу: Предприемат се стъпки за увеличаване на доставките на боеприпаси за руските войски

Свят Преди 14 часа

Той е направил изказването си при посещение в щаба на руските войски, които се бият в Украйна

Тренировката на Арнолд Шварценегер: Топ принципи за правене на мускули

Тренировката на Арнолд Шварценегер: Топ принципи за правене на мускули

Любопитно Преди 15 часа

Търсите нов начин да подобрите физическата си форма, може да ви бъде полезно да научите повече за тренировъчната програма на Арнолд Шварценегер

"Булгаргаз" предлага цената на газа за април да е с 8% по-ниска спрямо март

"Булгаргаз" предлага цената на газа за април да е с 8% по-ниска спрямо март

България Преди 15 часа

Окончателно предложената цена за април е 98,16 лева/MWh (без акциз и ДДС)