Фрагменти 60: Св. Павел и нашият политик
Ивайло Цветков   
Източник: Евгени Димитров@Bulphoto
0

Имат ли нещо общо, макар и твърде далечно?

Нашият (обобщен) политик от последните 30-тина години, в условията на някак субкултурна демокрация: след като е общувал с наречия, чиято податливост му е създала илюзията за безгранична власт, става импровизатор (докато по начало е нереален аматьор). Не се чудете защо сме най-смешната държава в Европа. 

***

Той, обобщеният той (или тя), е разпилян, неподготвен, склонен към крайното или двусмисленото поради непригодност към яснотата.

***

Винаги е жертва на аристотеловия дуализъм, за който говорих в предните Фрагменти (според него има само черно и бяло, нищо по средата), но това далеч не е най-големият проблем.

***

Проблемите не са един и два, но ще ти обърна внимание, позоваваяйки се донякъде и на Чоран: за нашия политик  политиката е сечиво за кариерно спасение, както и за неосъзната лична психотерапия (по-точно, с неосъзнати девиации, които рязко се отразяват на етоса). Тук изключвам чистата кариерна корист – обикновено, когато не можем нещо друго, ставаме местни активисти на определена партия, и ето ти, не щеш ли, цяла кариера.

***

То не е от вчера, прочетете фейлетоните на Алеко. 

***

Пълно е с хора, които чрез политически активизъм се чистят от жалкото си минало, и лесно научават сами себе си да битуват в един цял чоранов „пласт от тъма“, към който са били прикачени. По-простичко казано, той/тя си познава местните мутри и въобще провинциални патриции. И катери мъничката си стълбица (умалена реплика на  онази на Смирненски), както може.

***

Точно този обобщен образ допълнително се опростява, говори на „бе те тия от София да си гледат работата, ние си знаем тук кво, колим и бесим“. И това някак разпарчетосва България – едно е във Варна, друго в Съединение, трето в София, четвърто в Северозапада.

***

Т.е. този обобщен човек става ДРУГ, преодолява някогашните си терзания, все повече се нагажда към някаква болна своя версия на рацио, злоупотребява с това. И би бил страшно изненадан, ако му обясниш по друг начин българската вселена.

***

Но без него сякаш не може: впрягането му в политиката е ключово за настоящата ни политическа система. Ерго, изборите не са състезание на идеи (да не бъдем наивни), а състезание по места кой съвпада със „значението“ – т.е. кой там дилър на гласове колко може да обещае и да изкара.

***

Така излиза, че гласуването няма особен смисъл. И колкото и моят приятел и донякъде учител Валери Найденов да бръжди (красноречиво) за мажоритарната система в два тура (да е жив и здрав), никоя партия няма никаква полза да се променя пропорционалната система.

***

Защо? Защото просто няма да стане, дори и да е разумно. Ми диспиаче.

***

Дали пък не сме жертви на един „мафиотски“ колективен умствен софтуер? Веднага ще се поясня, да не стават грешки – тази държава и нейните ресурси се управляват от хора, които се водят в опозиция. Ние можем да се разпорим от протести, но системата винаги е една крачка преди нас. Докато ние – някои, всъщност – мислят политическата система като нещо с елемент на мистика, тя вече отдавна е прекрачила в онова, от което няма връщане – рудиментарният прагматизъм, в който човек за човека вечно гладен и безмилостен като пустинна лисица.

***

Спомняте си, разбира се, за Ангелус Силезий, чиито двустишия непрекъснато си противоречат и са само на една тема: Бог, но той имал толкова много лица, че не било лесно да обявим само едно за истинско.

***

Затова ние – вие – сте жертви на на непрекъснато противоречие в медиите, и не в хубавия смисъл. То се състои в това, че медиите предпочитат гости, които ни доставят мъничката стока на очакваното, а не разпалват ума. Аз лично не се оплаквам, разбира се, и аз съм там понякога, но винаги страшно съм се стремил да обясня по-големи културологични процеси, а не просто да коментирам на първо ниво, тип кво била казала Корнелия или някой друг инепт. И кво цяло да стане – любимият полужанр, в който по традиция говорещите глави напускат вълнистите води на анализа (по правило, никога няма синтез) и плават уютно в застоялото блато на политическото гадателство.

***

Както се пошегува един приятел, с извинение: WTF, някой изобщо може ли да повярва, че Корнелия и Тошко са от едно и също училище с Явор Гърдев и Нойзи?

***

Няма нужда от отговор, това ми прилича на риторичен въпрос.

***

Но най не обичам ситуации, в които простоватото заменя познанието. Също така имам сериозни резерви съм  негласната у нас общомедийна култура (и попкултура), че медиите съществуват единствено за да доставят своя продукт само и единствено на „масата“.

***

Ако априори приемем, като медии, че хората са прости, това ни отнема апостериори основанието за съществуване, за интелектуално посредничество и възпитаване на що-годе добър вкус. Помислете върху това.

***

Истината е, че днешните бългяарски медии, несъзнателно (защото част от тях са управлявани от недобре образовани хора), малко приличат на това, което прави Св. Павел.

***

Нашият човек, внезапно разбрал за кво става дума по пътя към Дамаск, внезапно превръща християнството в нетърпима и някак ответствено агресивна религия (сори за русизма): той насажда нетърпимостта, недодялаността, провинциализма. Както пак казва Чоран, с каква недискретност той се вре, без да е апостол, в неща, които не го засягат и от които няма понятие? 

***

Само между другото: Павел се позовава на старите пророци като Данаил, но от разсъжденията му за девството, въздържанието и брака на човек може да му се призлее. В този смисъл е кваэи-отговорен за предразсъдъците ни - и в религията, и в политиката. Павел е установил нормите на нещо, което е парализирало инстинктите ни. И не искам да чувам за неговия своеобразен първи „мийм“ на света (от „Коринтяните“), че ако нямаш любов, нямаш нищо.

***

А вие иначе продължавайте с газа. Докато се разберем за него и геополитическата ориентация, пак изпуснахме културата, мисловната грижа за изоставащите в това отношение, които топуркат с малките си мисловни крачка далеч зад постмодернизма.

NB: Адвокатите на „Нова Броудкастинг Груп“, много неприятни и кисели професионалисти, предупреждават: никаква част от този текст не може да се препубликува без изричното им разрешение.

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Руски бомбардировач се разби край Ставропол

Свят Преди 4 минути

Четиримата пилоти са катапултирали, трима от тях са били спасени, другият се издирва

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

Нови разкрития за фиктивната операция на жената в Бургас

България Преди 20 минути

Източват ли се пари за здраве и какви мерки са нужни за справянето с проблема?

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Техеран: Има свалени дронове, но засега няма ракетна атака

Свят Преди 2 часа

Иранските държавни медии съобщиха за експлозия в централната част на страната

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Nvidia конкурира Optimus на Tesla със свой хуманоиден робот

Технологии Преди 2 часа

Разчита на изкуствения интелект, за да имитира човешко поведение

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Почитаме паметта на виден светец, кой е той

Любопитно Преди 2 часа

Неговият пример бил последван от десетки други монаси от лаврата в трудните времена на арабските нашествия в Светите земи

<p>&quot;Победата на Русия ще доведе до Трета световна война&quot;</p>

Премиерът на Украйна: Победата на Русия ще доведе до Трета световна война

Свят Преди 2 часа

Коментарите на министър-председателя повтарят тези на Зеленски, който отдавна настоява САЩ и Европа да предоставят по-голяма подкрепа на Украйна

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

Парламентът гласува увеличения на заплатите в армията

България Преди 2 часа

Според текстовете възнагражденията на военнослужещите ще се повишат средно с 30%

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

Радев и Главчев се срещат, за да обсъдят рокадите в кабинета

България Преди 3 часа

Служебният премиер иска нови министри начело на МВнР и Министерството на земеделието

а

Може ли да настъпи нова гражданска война в САЩ

Свят Преди 3 часа

Възможна ли е гражданска война в САЩ четете в следващите редове

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Обвиниха в тероризъм 16-годишния, намушкал епископ в Сидни

Свят Преди 3 часа

Междувременно продължава разследването на бунта, избухнал след нападението

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Meta AI вече е факт и ще помага за всичко

Технологии Преди 3 часа

Новият асистент ще "прескача" между приложенията

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

Облаци и дъжд в петък, става още по-студено

България Преди 3 часа

Максималните температури ще бъдат между 13° и 18°

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

На фона на експлозии: Иран задейства ПВО в няколко провинции

Свят Преди 3 часа

За момента не е ясно дали страната е атакувана