23

Д нес успешно завършиха преговорите между Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз за трансграничните плащания, пазарите на електрическа енергия и пластмасите за еднократна употреба.

Сега споразумението ще трябва да бъде официално потвърдено с гласуване в пленарна зала, което ще се състои в началото на следващата година.

Банкови транзакции

Ако това стане банките ще трябва да налагат еднакви такси за трансгранични плащания в евро и национални плащания в национални валути и да повишават прозрачността на разходите за конвертиране на валута, се посочва в споразумението.

Тази промяна ще засегне особено силно българските финансови институции, тъй като банковите такси за трансгранични плащания в България са най-високите в ЕС. Двойно по-високи от тези в страната на второ място по показателя – Румъния.

Таксите за трансгранични плащания в евро в рамките на ЕС ще бъдат приведени в съответствие с таксите за национални плащания, извършени от потребител на плащания в неговата или нейната държава-членка в официалната местна валута - правилото „същото таксуване”.

Преговарящите се договориха да въведат допълнителни мерки за защита на потребителите от прекомерни такси за обмяна на валута и да гарантират, че им се предоставя подходяща информация, за да изберат най-добрата валута опция за конвертиране преди началото на дадена транзакция, както в точка на продажба (ПОС), така и от банкомат.

„Прехвърлянето на еврото през границите ще бъде по-евтино навсякъде в ЕС, а таксите за преобразуване на валута ще бъдат ясно съобщени на потребителите, като по този начин ще се осигури по-голяма прозрачност и сравнимост”, коментира българският евродепутат Ева Мейдъл.

Общ пазар на електроенергия

Другата договореност е създаването на истински пазар на електроенергия в ЕС за по-добро интегриране на възобновяемите енергийни източници.

Преразглеждането на правилата на ЕС за пазара на електроенергия беше неофициално съгласувано с цел преодоляване на бариерите пред трансграничната търговия с електроенергия и създаване на реален европейски пазар на електроенергия, при който 70% от цялата електроенергия да може свободно да прекосява границите на ЕС.

Това ще улесни интегрирането на възобновяемата енергия в електропреносната мрежа и по този начин ще подкрепи усилията за постигане на обвързващата цел на ЕС за 32% възобновяеми енергийни източници до 2030 г.

В допълнение, целта е да се направи пазарът на електроенергия на ЕС по-конкурентоспособен и ориентиран към потребителите. Доставчиците на електроенергия ще трябва да предложат на  клиентите си възможността да превключат доставчика без такси за максимален срок от три седмици, който ще намалее до 24 часа до 2026 г.

Потребителите ще имат безплатен достъп до онлайн инструмент за сравняване на цените и ще могат също така да изберат договор за динамична цена на електроенергия от енергийни компании с над 200 000 клиенти.

Няма да има повече държавни субсидии за най-замърсяващите въглищни електроцентрали. А плащанията за т. нар. „студен резерв”, при който мощностите работят в режим на готовност за случаи на пик на потреблението, ще бъдат силно ограничени.

Договорите за капацитет, сключени преди 31 декември 2019 г., няма да бъдат засегнати от новите правила.

Държавите-членки също така ще могат временно да регулират цените, за да подпомагат и защитават бедните или уязвими домакинства.

Забрана на пластмасите за еднократна употреба

Пластмасови изделия за еднократна употреба, като например чинии, прибори за хранене, контейнери, сламки и клечки, ще бъдат забранени в ЕС.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@